Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
Ενημερωτικό δελτίο24 Σεπτεμβρίου 20211' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή και η Europa Nostra αναγγέλλουν τους νικητές του κορυφαίου βραβείου πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης για το 2021

Europa Nostra announce Europe's top heritage award winners 2021

Οι νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021 / Βραβείων Europa Nostra, της κορυφαίας διάκρισης της Ευρώπης στον εν λόγω τομέα, τιμήθηκαν χθες στην έδρα του Ιδρύματος Giorgio Cini στη Βενετία.  Η τελετή απονομής των βραβείων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Συνόδου Κορυφής για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά 2021 που πραγματοποιείται από τις 21 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στη Βενετία, πόλη που έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η εκπληκτική αποκατάσταση της ξύλινης εκκλησίας του χωριού Urși στη Ρουμανία είναι ο μεγάλος νικητής του 2021: έλαβε το Μεγάλο Βραβείο της κριτικής επιτροπής, ενώ το κοινό την επέλεξε ως το αγαπημένο του έργο πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη, απονέμοντάς της το φετινό Βραβείο του Κοινού. Περίπου 7.000 πολίτες από όλη την Ευρώπη ψήφισαν διαδικτυακά μέσω του ιστοτόπου της Europa Nostra. Οι βραβευθέντες με το Μεγάλο Βραβείο επελέγησαν από το διοικητικό συμβούλιο της Europa Nostra κατόπιν σύστασης ανεξάρτητης κριτικής επιτροπής επιστημόνων και θα λάβουν λάβουν 10.000 ευρώ έκαστος.

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε σχετικά: «Συγχαίρω θερμά τους νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Βραβείων Europa Nostra 2021 για την επιτυχία τους και την αξιοσημείωτη συμβολή τους στην Ευρώπη του Πολιτισμού. Ο τεράστιος αντίκτυπος των νικητών καταδεικνύει την ανεκτίμητη συμβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Σε μια χρονική στιγμή που η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να ανοικοδομήσει καλύτερα, αυτές οι επιτυχίες αποτελούν πραγματική πηγή έμπνευσης και ισχυρό παράδειγμα του τι μπορούμε να επιτύχουμε από κοινού, ως Ευρωπαίοι, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Ελπίζω ότι αυτά τα βραβεία θα βοηθήσουν τα εξαιρετικά σας έργα να ευδοκιμήσουν και να διαδραματίσουν ακόμη σημαντικότερο ρόλο στην ανάκαμψη της Ευρώπης μας». 

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς/ Βραβεία Europa Nostra εγκαινιάστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2002 και έκτοτε τελούν υπό τη διαχείριση της Europa Nostra. Τα βραβεία υποστηρίζονται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Σύνοδος Κορυφής συνεισφέρει σε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες των πολιτών που ξεκίνησαν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, και συγκεκριμένα στο Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους και στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους νικητές και τις νικήτριες του διαγωνισμού είναι διαθέσιμες εδώ

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
24 Σεπτεμβρίου 2021