Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
Ειδησεογραφικό άρθρο9 Νοεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Κύπρο1' χρόνος ανάγνωσης

Το πρόγραμμα υποτροφιών της ΕΕ στα UWC του 2024 φέρνει κοντά τα νέα παιδιά της Κύπρου

Πρόγραμμα βοήθειας της ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα  

graduate

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για υποτροφίες φοίτησης στα Κολλέγια του Ηνωμένου Κόσμου (United World Colleges – UWC) κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2024-2026 είναι ανοικτή και θα διαρκέσει έως τις 7 Ιανουαρίου 2024.

Μέσω μιας νέας συμφωνίας με τα UWC, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, 18 νέοι και νέες υπότροφοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα διεθνούς απολυτηρίου (baccalaureate) στα σχολεία των UWC στην Ευρώπη (UWC Adriatic στην Ιταλία, UWC Maastricht στην Ολλανδία, UWC Mostar στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και UWC Robert Bosch College στη Γερμανία). Οι υπότροφοι θα επιλεγούν σύμφωνα με τις διαδικασίες επιλογής των UWC, με βάση την διανοητική τους περιέργεια και την όρεξή τους για δουλειά, την ενεργό δέσμευσή τους, τις κοινωνικές τους ικανότητες, την ανθεκτικότητά τους, την προσωπική τους υπευθυνότητα και την ακεραιότητά τους.

Το πρόγραμμα υποτροφιών της ΕΕ στα UWC, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2019, έχει ήδη χορηγήσει 46 υποτροφίες σε Ελληνοκύπριους/ες και Τουρκοκύπριους/ες μαθητές και μαθήτριες για να φοιτήσουν σε σχολεία των UWC. Πρόκειται για ένα έργο που δίνει έμφαση στον διακοινοτικό διάλογο και τη συμφιλίωση, το οποίο έχει απτό και διαρκή αντίκτυπο στη ζωή των παιδιών αυτών. Το πρόγραμμα υποτροφιών της ΕΕ προσφέρει επίσης ευκαιρίες στην Κύπρο μέσω δικοινοτικών δραστηριοτήτων για νέα παιδιά, μέσω σύντομων μαθημάτων, καθώς και μέσω προγραμμάτων καθοδήγησης. Οι ευκαιρίες αυτές είναι διαθέσιμες στην ευρύτερη κοινότητα, δίνοντας σε περισσότερα νέα παιδιά την ευκαιρία να προωθήσουν στην πράξη τον διακοινοτικό διάλογο, ενώ παράλληλα καλλιεργούν τις ηγετικές τους ικανότητες και τις ικανότητές τους να επιφέρουν αλλαγές. Το ρηξικέλευθο εκπαιδευτικό μοντέλο των UWC, το οποίο βασίζεται στην προώθηση της ειρήνης και της διαπολιτισμικής κατανόησης μεταξύ των κοινοτήτων, συνάδει με τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ισότητα, την ελευθερία και την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης για τους πολίτες της.

Το πρόγραμμα υποτροφιών της ΕΕ στα UWC για την κυπριακή νεολαία χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα ως μέτρο συμφιλίωσης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με στόχο τη διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου. Από το 2006, η ΕΕ έχει διαθέσει 688 εκατ. ευρώ σε έργα στήριξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες που ενδιαφέρονται να επωφεληθούν απ’ αυτή την ευκαιρία μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.cy.uwc.org/home?lang=cy-gr

 

Ευρωπαϊκή Ένωση

Το πρόγραμμα βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, το οποίο βασίζεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 389/2006 του Συμβουλίου, αποσκοπεί στη διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου, ενθαρρύνοντας την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική ενοποίηση της νήσου, στη βελτίωση των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και με την ΕΕ, και στην προετοιμασία για το σύνολο νόμων της ΕΕ (το λεγόμενο «κοινοτικό κεκτημένο»).

Για περισσότερες πληροφορίες βλ.: 
Πρόγραμμα βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα (europa.eu)

EU Infopoint στο Facebook - http://www.abbilgi.eu/en - http://www.abbilgi.eu/tr/

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
9 Νοεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο