Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
Ειδησεογραφικό άρθρο10 Απριλίου 2024Αντιπροσωπεία στην Κύπρο1' χρόνος ανάγνωσης

Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Πρόεδρο Μέτσολα και τον Πρωθυπουργό του Βελγίου Ντε Κρόο σχετικά με την έγκριση του Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση

Μετά από χρόνια εντατικών εργασιών, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο γίνεται πραγματικότητα.

Press conference by Alexander De Croo, Belgian Prime Minister, Roberta Metsola, President of the European Parliament, and Ursula von der Leyen, President of the European Commission, on the adoption of the Pact on Asylum and Migration

Eίναι πράγματι μια ιστορική ημέρα. Μετά από χρόνια εντατικών εργασιών, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο γίνεται πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα τεράστιο επίτευγμα για την Ευρώπη. Και το σπουδαίο αυτό επίτευγμα βασίζεται στο εξαιρετικό έργο τόσο πολλών ανθρώπων. Επιτρέψτε μου λοιπόν να ξεκινήσω ευχαριστώντας εσάς Αντιπρόεδρε κ. Σχοινά και Επίτροπε κ. Γιούανσον για το εντυπωσιακό και άοκνο έργο σας. Εσείς και οι ομάδες σας εργαστήκατε τόσο σκληρά για τόσα χρόνια για να φτάσουμε τελικά ως εδώ. Αγαπητή Ρομπέρτα, θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω εσένα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αφοσίωσή σας και την εξαιρετική συνεργασία. Ήταν πραγματικά κάτι το εκπληκτικό. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τις διαδοχικές Προεδρίες του Συμβουλίου ξεκινώντας από εσάς, αγαπητέ Αλεξάντερ, τη βελγική Προεδρία, που φέρατε σε πέρας όλη αυτή την προσπάθεια. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Όλοι κατανοούμε αυτή τη θεμελιώδη αλήθεια. Η μετανάστευση αποτελεί ευρωπαϊκή πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια ευρωπαϊκή λύση. Μια λύση που είναι αποτελεσματική, δίκαιη και σταθερή. Αυτό πετυχαίνει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Θα κάνει πραγματικά τη διαφορά για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Πρώτον, ασφαλέστερα ευρωπαϊκά σύνορα. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ακριβώς ποιος διέρχεται τα σύνορά μας, καταγράφοντας και ελέγχοντας τους πάντες, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων μέσω ανεξάρτητης παρακολούθησης. Δεύτερον, ταχύτερες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες ασύλου και επιστροφής. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ όσοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να ξεφύγουν από πολέμους ή διώξεις θα μπορούν να λάβουν την προστασία που χρειάζονται. Το Σύμφωνο επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της αυστηροποίησης των κανόνων κατά της κατάχρησης του συστήματος και της μέριμνας για τους πλέον ευάλωτους. Και τρίτον, περισσότερη αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη στα εξωτερικά μας σύνορα. Επειδή αυτά είναι που διαχειρίζονται τις πιέσεις που προκαλεί η αντικανονική μετανάστευση. Επομένως, όλα τα κράτη μέλη θα συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια αλληλεγγύης, αλλά θα μπορούν να επιλέξουν τον καλύτερο τρόπο δράσης. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να επιτρέπονται οι δευτερογενείς μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι νέοι κανόνες προβλέπουν στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών ώστε να σταματήσουν οι δευτερογενείς μετακινήσεις. 

Στην ουσία, το Σύμφωνο αφορά το πώς μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όντας μέρος της διεθνούς κοινότητας, θα το πράξουμε σεβόμενοι την υποχρέωσή μας να στηρίζουμε όσους έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας. Έχουμε σεβαστεί αυτή την υποχρέωση στο παρελθόν και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε εμείς εκείνοι που θα αποφασίσουν ποιος και υπό ποιες συνθήκες θα εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι οι έμποροι και οι διακινητές ανθρώπων.

Με το Σύμφωνο, διαθέτουμε πλέον το νομικό πλαίσιο που χρειαζόμαστε. Αυτό είναι το ένα σκέλος. Το δεύτερο σκέλος είναι η επιχειρησιακή μας υποστήριξη προς τα κράτη μέλη. Θα συνεχίσουμε να τους προσφέρουμε εξατομικευμένες λύσεις για τη διαχείριση των συνόρων, την καταπολέμηση των διακινητών και τις επιστροφές. Και θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε σε κρίσεις, από τη Λαμπεντούζα έως τα σύνορα της Φινλανδίας και από τις Κανάριες Νήσους έως την Κύπρο. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με παγκόσμιους εταίρους, αναπτύσσοντας εταιρικές σχέσεις με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης. Η δέσμευση αυτή έχει καταστεί βασικός πυλώνας του έργου μας. Και παράγει αποτελέσματα.

Εν κατακλείδι, είμαι υπερήφανη που μπορώ να πω ότι καταλήξαμε σε μια ευρωπαϊκή λύση. Ωστόσο, το έργο μας δεν έχει τελειώσει ακόμα. Πρέπει η ίδια αποφασιστικότητα και ενότητα που μας έφερε ως εδώ να μας καθοδηγήσει και στο μέλλον ώστε να καταστεί το Σύμφωνο πραγματική επιτυχία της Ευρώπης.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
10 Απριλίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο