Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
Ανακοινωθέν Τύπου24 Ιανουαρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Κύπρο1' χρόνος ανάγνωσης

Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν σχετικά με τη χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία

Press statement by Ursula von der Leyen, President of the European Commission, on EU financial support for Ukraine 

«Την Παρασκευή μιλήσαμε με τον Πρόεδρο κ. Ζελένσκι για να αξιολογήσουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ουκρανία λόγω των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας. Συζητήσαμε το πώς η ΕΕ θα μπορούσε να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία τόσο στο άμεσο μέλλον όσο και μεσοπρόθεσμα. Όπως πάντα, η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Είμαστε σταθεροί στις αποφάσεις μας. Η ΕΕ έχει ήδη παράσχει σημαντική βοήθεια στην Ουκρανία για τη στήριξη της ανθεκτικότητας και του εκσυγχρονισμού της χώρας αλλά και ειδικότερα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού. Από το 2014, η ΕΕ και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν διαθέσει στη χώρα πάνω από 17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια.

Σήμερα ανακοινώνω μια νέα δέσμη χρηματοδοτικής βοήθειας προς τη χώρα, η οποία συνίσταται τόσο σε έκτακτα δάνεια όσο και σε επιχορηγήσεις. Πρώτον, η Επιτροπή προτείνει ένα νέο πακέτο επείγουσας μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής (ΜΧΣ) ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Το πακέτο αυτό θα βοηθήσει άμεσα την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της λόγω της σύγκρουσης. Βασιζόμαστε στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση αυτής της επείγουσας ΜΧΣ το συντομότερο δυνατόν. Στη συνέχεια, θα προχωρήσουμε στην ταχεία εκταμίευση μιας πρώτης δόσης ύψους 600 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, σύντομα θα ξεκινήσουμε τις εργασίες για ένα δεύτερο, πιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ΜΧΣ, προκειμένου να στηρίξουμε τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της χώρας. Δεύτερον, η Επιτροπή σχεδόν θα διπλασιάσει φέτος τη διμερή συνδρομή της σε επιχορηγήσεις προς την Ουκρανία: θα διατεθούν άλλα 120 εκατ. ευρώ. Η στήριξη αυτή θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Ουκρανίας για την οικοδόμηση του κράτους και της ανθεκτικότητάς του.

Επιπλέον, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στο μέλλον της χώρας, χάρη στο επενδυτικό μας σχέδιο για τη χώρα. Το σχέδιο αυτό αποσκοπεί στη μόχλευση επενδύσεων ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ. Επιτρέψτε μου να είμαι και πάλι απόλυτα σαφής: η Ουκρανία είναι ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα. Κάνει τις δικές της επιλογές. Η ΕΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της».

Η δήλωση είναι διαθέσιμη διαδικτυακά στα αγγλικά, και σύντομα θα είναι διαθέσιμη στα γερμανικά και στα γαλλικά. Παρακολουθήστε τη δήλωση στο EbS.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
24 Ιανουαρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο