Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
Ειδησεογραφικό άρθρο9 Σεπτέμβριος 2021

Δήλωση του Επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς σχετικά με τη Διεθνή Ημέρα για την Προστασία της Εκπαίδευσης από Επιθέσεις

Δήλωση του Επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς σχετικά με τη Διεθνή Ημέρα για την Προστασία της Εκπαίδευσης από Επιθέσεις

Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, Didier Reynders, and Janez Lenarčič, European Commissioners, to Rochefort and Pepinster, in Belgium

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Προστασία της Εκπαίδευσης από Επιθέσεις, η ΕΕ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να προάγει και να προστατεύει το δικαίωμα κάθε παιδιού να μεγαλώνει σε ένα ασφαλές περιβάλλον, να έχει πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και να χτίζει ένα καλύτερο και πιο ειρηνικό μέλλον.

Οι επιθέσεις κατά σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, στα εκπαιδευτικά συστήματα και στην κοινωνική ανάπτυξη. Δυστυχώς, η συχνότητα εμφάνισής τους αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τις κρίσεις στην Αιθιοπία, στο Τσαντ, στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική, στη Συρία, στην Υεμένη ή στη Μιανμάρ, μεταξύ πολλών άλλων. Ο παγκόσμιος συνασπισμός για την προστασία της εκπαίδευσης από επιθέσεις εντόπισε περισσότερες από 2.400 επιθέσεις σε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, σπουδαστές και εκπαιδευτικούς το 2020, γεγονός που συνιστά μια αύξηση κατά 33% σε σχέση με το 2019.

Οι επιθέσεις στην εκπαίδευση συνιστούν επίσης παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, του συνόλου κανόνων που αποσκοπούν στον περιορισμό των επιπτώσεων των ένοπλων συγκρούσεων. Οι παραβιάσεις αυτές πολλαπλασιάζονται, ενώ οι δράστες τους σπάνια καλούνται να λογοδοτήσουν. Στο πλαίσιο αυτό, θέτουμε σταθερά στο επίκεντρο της εξωτερικής δράσης της ΕΕ τη συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ως ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς ανθρωπιστικής βοήθειας, η ΕΕ θα συνεχίσει, λοιπόν, να προωθεί και να υποστηρίζει τον παγκόσμιο σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, τόσο από κράτη όσο και από μη κρατικές ένοπλες ομάδες κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων.

Πέρα από την καταστροφή των εγκαταστάσεων, οι επιθέσεις στην εκπαίδευση έχουν ως αποτέλεσμα τη μακροπρόθεσμη διακοπή της μάθησης και της διδασκαλίας, αυξάνουν τον κίνδυνο εγκατάλειψης του σχολείου, οδηγούν σε καταναγκαστική εργασία και στρατολόγηση από ένοπλες ομάδες και δυνάμεις.

Το κλείσιμο σχολείων ενισχύει την έκθεση σε κάθε μορφή βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και έμφυλης βίας ή των πρόωρων και καταναγκαστικών γάμων, τα επίπεδα των οποίων έχουν αυξηθεί δραστικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

 

Η πανδημία COVID-19 αποκάλυψε και επιδείνωσε την τρωτότητα της εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις διαταραχές στην εκπαίδευση και να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μπορούν να εκπαιδεύονται με ασφάλεια και προστασία.  Η ασφάλεια της εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω προσήλωσης στη διακήρυξη για τα ασφαλή σχολεία, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των προσπαθειών μας για την προστασία και την προώθηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση για κάθε κορίτσι και για κάθε αγόρι.

Η αντιμετώπιση και πρόληψη των επιθέσεων στα σχολεία, η υποστήριξη των προστατευτικών πτυχών της εκπαίδευσης και η προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών απαιτούν συντονισμένη και διατομεακή προσέγγιση. Μέσω χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων στον τομέα της εκπαίδευσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμβάλλουμε στη μείωση και στον μετριασμό των κινδύνων που ενέχουν οι ένοπλες συγκρούσεις.

Η ΕΕ παραμένει στην πρώτη γραμμή της στήριξης της εκπαίδευσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, διαθέτοντας το 10% του προϋπολογισμού της για ανθρωπιστική βοήθεια για τη στήριξη της πρόσβασης, της ποιότητας και της προστασίας της εκπαίδευσης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες

Ενημερωτικό δελτίο — Εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
9 Σεπτέμβριος 2021