Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
Ανακοινωθέν Τύπου25 Φεβρουαρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Κύπρο1' χρόνος ανάγνωσης

Εναρκτήριες παρατηρήσεις της προέδρου κ. Φον ντερ Λάιεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο κ. Μισέλ και τον πρόεδρο κ. Μακρόν μετά το πέρας της ειδικής συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 Φεβρουαρίου 2022

Τα σημερινά γεγονότα αποτελούν σημείο καμπής για την Ευρώπη. Βόμβες εξαπολύονται ενάντια σε αθώες γυναίκες, άνδρες και παιδιά.

Φοβούνται για τη ζωή τους και πολλοί χάνουν τη ζωή τους. Όλα αυτά συμβαίνουν εν έτει 2022, στην καρδιά της Ευρώπης. Ο πρόεδρος της Ρωσίας θέλησε να αντηχήσουν και πάλι οι ιαχές του πολέμου στην ήπειρό μας. Θέλησε την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία. Οι ενέργειές του αυτές ανατρέπουν την τάξη ειρήνης μας.

Σήμερα όμως έχω να πω τα εξής: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενωμένη. Απόψε οι ευρωπαίοι ηγέτες, ενωμένοι σαν γροθιά, καταδικάζουν την αποτρόπαια και απρόκλητη αυτή επίθεση. Τώρα καλούμαστε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει. Η δέσμη μαζικών και στοχευμένων κυρώσεων που ενέκριναν απόψε οι ευρωπαίοι ηγέτες το αποδεικνύει περίτρανα. Η ρωσική οικονομία και η ρωσική πολιτική ελίτ θα νιώσουν τις βαρύτατες επιπτώσεις των κυρώσεων που αποφασίσαμε. Τα μέτρα μας χωρίζονται σε πέντε πυλώνες: ο πρώτος είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο δεύτερος ο τομέας της ενέργειας, ο τρίτος ο τομέας των μεταφορών, ο τέταρτος οι έλεγχοι των εξαγωγών και η απαγόρευση της χρηματοδότησης εξαγωγών, και, τέλος, ο πέμπτος είναι η πολιτική θεωρήσεων. Επιτρέψτε μου να τονίσω τα κυριότερα σημεία των κυρώσεων.

Πρώτον, η δέσμη των μέτρων περιλαμβάνει οικονομικές κυρώσεις που καθιστούν αδύνατη την πρόσβαση της Ρωσίας στις κυριότερες κεφαλαιαγορές. Στόχος μας είναι επί του παρόντος το 70 % της ρωσικής τραπεζικής αγοράς, αλλά και μείζονες κρατικές επιχειρήσεις, και στον τομέα της άμυνας. Οι κυρώσεις μας θα επιβαρύνουν το κόστος δανεισμού της Ρωσίας, θα αυξήσουν τον πληθωρισμό και θα διαβρώσουν σταδιακά τη βιομηχανική της βάση. Στόχος μας είναι επίσης η ρωσική ελίτ. Περιορίζουμε τις καταθέσεις των μελών της ώστε να μην μπορούν πλέον να κρύψουν τα χρήματά τους σε ασφαλή καταφύγια στην Ευρώπη.

Ο δεύτερος βασικός πυλώνας έχει για στόχο του τον τομέα της ενέργειας, που αποτελεί βασικό τομέα της οικονομίας και πηγή παχυλών εσόδων για το ρωσικό κράτος. Η απαγόρευση εξαγωγών που αποφασίσαμε θα πλήξει τον πετρελαιοπαραγωγικό τομέα της, καθώς δεν θα μπορεί πλέον να αναβαθμίσει τα διυλιστήρια πετρελαίου της, τα οποία απέφεραν στη Μόσχα έσοδα από εξαγωγές ύψους 24 δισ. ευρώ το 2019.

Tο τρίτο μέτρο μας είναι ότι απαγορεύουμε όλες τις πωλήσεις αεροσκαφών, ανταλλακτικών και εξοπλισμού στις ρωσικές αερογραμμές. Θα πληγεί έτσι ο ζωτικός αυτός τομέας της ρωσικής οικονομίας και η συνδεσιμότητα της χώρας. Τα τρία τέταρτα του σημερινού εμπορικού στόλου της Ρωσίας έχουν κατασκευαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Εξαρτώνται, συνεπώς, σε μεγάλο βαθμό από αυτές.

Το τέταρτο μέτρο μας είναι ότι περιορίζουμε την πρόσβαση της Ρωσίας σε τεχνολογία ζωτικής σημασίας. Θα εμποδίσουμε την πρόσβαση της Ρωσίας σε καίριες τεχνολογίες που χρειάζεται για να εξασφαλίσει τη μελλοντική της ευημερία, όπως οι ημιαγωγοί ή οι τεχνολογίες αιχμής.

Τέλος, παίρνουμε μέτρα για τις θεωρήσεις. Τα μέλη του ρωσικού διπλωματικού σώματος, οι συναφείς ομάδες, καθώς και οι ρώσοι επιχειρηματίες δεν θα έχουν πλέον προνομιούχο πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως πάντα, τα μέτρα αυτά λαμβάνονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας. Αναφέρομαι ασφαλώς στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Νορβηγία, με τις οποίες συντάσσονται πλέον και η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία ή ακόμα η Αυστραλία. Η ενότητά μας είναι η δύναμή μας. Το Κρεμλίνο το γνωρίζει καλά αυτό. Γι' αυτό και έκανε ό,τι μπορούσε για να μας διασπάσει, αλλά απέτυχε παταγωδώς. Πέτυχε ακριβώς το αντίθετο. Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι όσο ποτέ άλλοτε.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι τα γεγονότα αυτά σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής. Πρέπει να είμαστε σαφέστατοι στην ανάλυσή μας: ο Πούτιν προσπαθεί να υποτάξει μια φιλική ευρωπαϊκή χώρα. Προσπαθεί να αναθεωρήσει τους χάρτες της Ευρώπης με τη δύναμη. Πρέπει να αποτύχει και θα αποτύχει.

Σας ευχαριστώ.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
25 Φεβρουαρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο