Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
Ομιλία29 Μάρτιος 2022Αντιπροσωπεία στην Κύπρο

Εναρκτήριες παρατηρήσεις της Επιτρόπου Κυριακίδου στο Συμβούλιο Υγείας EPSCO σχετικά με την ανθρωπιστική και υγειονομική κατάσταση στην Ουκρανία

Ισχύει μόνο ό,τι λεχθεί προφορικά

Weekly College meeting of the von der Leyen Commission, 02/03/2022

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,

Έχει περάσει πλέον πάνω από ένας μήνας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τη βάρβαρη, απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία.

Έκτοτε, σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους. Ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών των ανθρώπων είναι ευάλωτα άτομα: γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Δεν πρόκειται απλώς για αριθμούς, αλλά για προσωπικές ιστορίες. Είναι συνταρακτικό να ακούει κανείς τις ιστορίες αυτές, αλλά μας δίνει κουράγιο η αλληλεγγύη που βλέπουμε.

Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλες τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, καθώς και σε όλες τις χώρες που υποδέχονται επί του παρόντος όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.  

Συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης για τη δημιουργία κόμβων διαλογής απευθείας στα σύνορα των κρατών μελών που πλήττονται περισσότερο, ώστε να επιταχυνθούν οι μεταφορές των ασθενών.

Πρέπει επίσης να δώσουμε προσοχή στην εμβολιαστική κάλυψη ασθενειών που μπορούν να προληφθούν, ιδίως για τα παιδιά, όπως η φυματίωση, η πολιομυελίτιδα και η ιλαρά.

Οι προσπάθειες της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) να εξασφαλίσει παιδικά εμβόλια και άλλα βασικά ιατρικά εφόδια αποδίδουν πλέον καρπούς.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σήμερα ότι μέσω της HERA εξασφαλίσαμε 200.000 εμβόλια διφθερίτιδας και τετάνου, τα οποία δώρισε η Sanofi, για την Ουκρανία, ενώ άλλες 70.000 εμβόλια περίπου θα αποσταλούν στην Τσεχία, στη Σλοβακία και στη Μολδαβία μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης.

Η ψυχική υγεία των προσφύγων είναι ένα πρόσθετο αλλά εξίσου σημαντικό ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Το τραύμα είναι τεράστιο, ιδίως για τα παιδιά.

Και σ’ αυτή την περίπτωση θα παράσχουμε κονδύλια για την ειδική βοήθεια που προσφέρει η Διεθνής Ομοσπονδία των Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, μαζί με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε τον καίριο ρόλο της κοινωνίας των πολιτών, των ενώσεων επαγγελματιών του τομέα της υγείας και της βιομηχανίας που όλοι συμβάλλουν σ’ αυτή την προσπάθεια.

Η αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας είναι πραγματικά αξιοσημείωτη.

Θα ήθελα επίσης να επικροτήσω ολόψυχα την απίστευτη αλληλεγγύη των πολιτών μας που άνοιξαν τα σπίτια και την καρδιά τους για να βοηθήσουν τον ουκρανικό λαό.

Χωρίς τους πολίτες μας, θα ήταν αδύνατο να περάσουν αυτές οι πρώτες εβδομάδες.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι μεσοπρόθεσμα.

Εκτός από τους βασικούς υγειονομικούς ελέγχους, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πρόσφυγες λαμβάνουν την υγειονομική περίθαλψη που χρειάζονται.

Ταυτόχρονα, πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι τα εθνικά συστήματα υγείας διαθέτουν επαρκή ικανότητα απορρόφησης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε έναν και κάθε μία από εσάς για την υποστήριξή σας όσον αφορά τη μεταφορά Ουκρανών ασθενών σε ολόκληρη την ΕΕ. Αμέσως διατέθηκαν 10.000 κλίνες.

Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί περίπου 16 ασθενείς και ο ρυθμός των μεταφορών αυξάνεται.

 

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,

Η οικονομική μας στήριξη για την ανταπόκρισή σας στον τομέα της υγείας ενόψει της αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι δεδομένη.

Έχουμε ανακοινώσει δέσμη στήριξης έκτακτης ανάγκης ύψους 500 εκατ. ευρώ για δραστηριότητες που έχουν σκοπό την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών.

Μέσω των κονδυλίων μας για τις εσωτερικές υποθέσεις μπορούμε επίσης να αποδεσμεύσουμε 420 εκατ. ευρώ ως πρόσθετη στήριξη.

Η πρόταση για τη «δράση συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη» θα σας δώσει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία να χρησιμοποιήσετε τους μη δαπανηθέντες πόρους στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2014-2020 για τη στήριξη δράσεων.

 

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Η ικανότητά μας για συνεργασία και το αίσθημα αλληλεγγύης μας έχουν υποβληθεί σε σοβαρή δοκιμασία τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες.

Είμαι εξαιρετικά υπερήφανη για το γεγονός ότι, μετά από περισσότερα από δύο χρόνια με τη μεγαλύτερη από ποτέ κρίση στον τομέα της υγείας, η Ένωσή μας ανταποκρίθηκε με το παραπάνω σε αυτή την κατάσταση.

Η βάναυση εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί πλέον μια ακόμη δοκιμασία των αξιών μας, του υπεύθυνου ρόλου μας και της αλληλεγγύης μας. Είμαι σίγουρη ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε και πάλι σε αυτή την πρόκληση.

Σας ευχαριστώ. 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
29 Μάρτιος 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο