Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
Ειδησεογραφικό άρθρο9 Αυγούστου 20211' χρόνος ανάγνωσης

Δασικές πυρκαγιές: Η ΕΕ αυξάνει τη βοήθεια προς την Ελλάδα και άλλες χώρες

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ εξακολουθεί να διοχετεύει υποστήριξη για την κατάσβεση των πρωτοφανών δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Μεσόγειο.

A burn exercise by the Spanish reinforcement brigade for forest fires

Μετά τα αιτήματα της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας, της Ιταλίας και της Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον συμβάλει στην κινητοποίηση 14 πυροσβεστικών αεροσκαφών, 3 ελικοπτέρων, περίπου 1.300 διασωστών και 250 οχημάτων.

Μόνο στην Ελλάδα έχουν ήδη σταλεί 9 αεροσκάφη, σχεδόν 1.000 πυροσβέστες και 200 οχήματα. Η πλέον πρόσφατη ανταπόκριση ήρθε το Σαββατοκύριακο από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Αυστρία και τη Σλοβακία, οι οποίες στέλνουν επίγειες πυροσβεστικές μονάδες. Οι μονάδες αυτές θα ενισχύσουν τις δυνάμεις που ήδη επιχειρούν στη χώρα, δηλ. τις επίγειες πυροσβεστικές μονάδες από την Κύπρο, τη Γαλλία, την Τσεχία και τη Ρουμανία, καθώς και τα αεροσκάφη από την Κύπρο, τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Κροατία και την Ισπανία.

Η βοήθεια αυτή έρχεται να προστεθεί σ’ εκείνη που είχε ήδη σταλεί την προηγούμενη εβδομάδα για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στην Ιταλία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία:

  • δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair από τη Γαλλία τα οποία στάλθηκαν σε πληττόμενες περιοχές της Ιταλίας·
  • δύο ελικόπτερα από την Τσεχία και τις Κάτω Χώρες για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης στην Αλβανία·
  • τις επίγειες δυνάμεις από τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία και την Αυστρία στη Βόρεια Μακεδονία. Το Σάββατο, η Ρουμανία απέστειλε ένα επιπλέον αεροπλάνο·
  • τις εν εξελίξει επιχειρήσεις πυρόσβεσης στην Τουρκία, υπό τον συντονισμό της ΕΕ.

Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Κινητοποιούμε μία από τις μεγαλύτερες κοινές επιχειρήσεις πυρόσβεσης στην Ευρώπη, καθώς πολλές πυρκαγιές πλήττουν ταυτόχρονα πολλές χώρες. Η κινητοποίηση αυτή καταδεικνύει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση κρίσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο, η ΕΕ τάσσεται απολύτως αλληλέγγυα προς την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, την Ιταλία και την Τουρκία. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων προς όλες τις χώρες που έχουν προσφέρει βοήθεια για την έμπρακτη ένδειξη της αλληλεγγύης τους. Οι σκέψεις μας είναι με τους πληγέντες και με εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους για να σβήσουν τις πυρκαγιές.»

Επιπλέον, ο δορυφόρος έκτακτης ανάγκης Copernicus της ΕΕ συμβάλλει στην παροχή χαρτών εκτίμησης ζημιών όσον αφορά τις πληγείσες περιοχές στη Βόρεια Μακεδονία και στην Ελλάδα.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργεί κάθε μέρα σε 24ωρη βάση και βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις αρμόδιες εθνικές αρχές για τη στενή παρακολούθηση της κατάστασης και τη διοχέτευση της ενωσιακής βοήθειας.

Ιστορικό

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και 6 συμμετεχόντων κρατών στον τομέα της πολιτικής προστασίας, με σκοπό τη βελτίωση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντίδρασης σε περίπτωση καταστροφών. Όταν η κλίμακα μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης υπερβαίνει τις ικανότητες ανταπόκρισης μιας χώρας, η πληττόμενη χώρα μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του μηχανισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες

Δασικές πυρκαγιές

Μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ

Πρόγραμμα RescEU

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
9 Αυγούστου 2021