Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
Ειδησεογραφικό άρθρο22 Δεκεμβρίου 2021Αντιπροσωπεία στην Κύπρο1' χρόνος ανάγνωσης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Στήριξη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους

EU_Flag

Το πρόγραμμα βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα εξακολουθεί να παρέχει βοήθεια για τη διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου και, στο πλαίσιο των προσπαθειών της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε νέα συμφωνία για τη στήριξη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

Πρόκειται για τη 13η συμφωνία ανάθεσης αρμοδιοτήτων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, η οποία προβλέπει προσθήκη 2,6 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) για το έτος 2022.

Από το 2006, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο σημαντικότερος χορηγός βοήθειας για τη στήριξη του έργου της ΔΕΑ, με συνολική συνεισφορά 33 εκατ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει την ισχυρή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικοδόμηση της ειρήνης και τις προσπάθειες συμφιλίωσης στην Κύπρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει το έργο των δικοινοτικών ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών επιστημονικών ομάδων που συμμετέχουν σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, καθώς και δραστηριότητες ευαισθητοποίησης. Οι δραστηριότητες αυτές συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση των αμοιβαίων ανησυχιών και στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κυπριακών κοινοτήτων. Επιπλέον, η ανθρωπιστική εντολή της ΔΕΑ συμβάλλει στην παροχή αρωγής στις οικογένειες των αγνοουμένων, η οποία αποτελεί κρίσιμη πτυχή των συνολικών προσπαθειών συμφιλίωσης στη νήσο.

Από το 2006, τα λείψανα 1020 αγνοουμένων έχουν ταυτοποιηθεί και επιστραφεί στις οικογένειές τους.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.cmp-cyprus.org/

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
22 Δεκεμβρίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο