Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
Ειδησεογραφικό άρθρο17 Απριλίου 2024Αντιπροσωπεία στην Κύπρο1' χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει ένα νέο πρόγραμμα για τη στήριξη τουρκοκυπριακών επιχειρήσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε ένα νέο έργο σε συνεργασία με την GIZ International Services, τη γερμανική εταιρεία για τη διεθνή συνεργασία, για να στηρίξει την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και να δώσει ώθηση στο εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής.

The Berlaymont Building and European Flags

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε ένα νέο έργο σε συνεργασία με την GIZ International Services, τη γερμανική εταιρεία για τη διεθνή συνεργασία, για να στηρίξει την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και να δώσει ώθηση στο εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής. Το διετές έργο με προϋπολογισμό ύψους 4 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται πλήρως από το πρόγραμμα βοήθειας της ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και θα συμβάλει στις προσπάθειες επανένωσης της νήσου.

Το έργο θα εστιάσει στην ένταξη των τουρκοκυπριακών εταιρειών στην οικονομία της νήσου και στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Η προγραμματισμένη στήριξη θα μειώσει το χάσμα μεταξύ των προτύπων παραγωγής στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων θα ενισχυθεί μεταξύ άλλων με την αναβάθμιση του επιπέδου ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων και τη βελτίωση της βιωσιμότητας της παραγωγής. Το έργο θα συμβάλει επίσης ώστε να διασφαλιστεί ότι τα αγαθά ή/και οι υπηρεσίες τουρκοκυπριακών εταιρειών που αποτελούν αντικείμενο εμπορικών συναλλαγών διαμέσου της Πράσινης Γραμμής θα συμμορφώνονται με τα πρότυπα της ΕΕ.

Στο πλαίσιο του νέου έργου, οι μικρομεσαίες και οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε επιχορηγήσεις, καθώς και σε προγράμματα κατάρτισης, καθοδήγησης και ανάπτυξης επιχειρήσεων. Πληροφορίες σχετικά με τις επικείμενες επιχορηγήσεις και τις ευκαιρίες κατάρτισης θα ανακοινωθούν στον ιστότοπο Infopoint της ΕΕ.

Από το 2006, η Επιτροπή στηρίζει τις τουρκοκυπριακές επιχειρήσεις έχοντας διαθέσει επιχορηγήσεις ύψους άνω των 25 εκατ. ευρώ. Ο επόμενος γύρος επιχορηγήσεων θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του τρέχοντος έτους, ενώ η συμπληρωματική τεχνική υποστήριξη στους δικαιούχους θα συνεχίσει να παρέχεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
17 Απριλίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο