Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
  • Ειδησεογραφικό άρθρο
  • 4 Ιουνίου 2024
  • Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
  • 1' χρόνος ανάγνωσης

2.250.000 ευρώ για τη στήριξη των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών σε ολόκληρη την Κύπρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκήρυξε μια πρόσκληση υποβολής προτάσεων ύψους 2.250.000 ευρώ για τη στήριξη των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών σε ολόκληρη την Κύπρο.

mountains of Cyprus

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκήρυξε μια πρόσκληση υποβολής προτάσεων ύψους 2.250.000 ευρώ για τη στήριξη των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών σε ολόκληρη την Κύπρο.

Γενικός στόχος του 9ου προγράμματος επιχορηγήσεων με τίτλο «Η κυπριακή κοινωνία των πολιτών σε δράση» είναι η στήριξη της κοινωνίας των πολιτών στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης, του διαλόγου και της συνεργασίας και στην προώθηση των αξιών και των προτύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω δράσεων που συμβάλλουν στην προώθηση της επανένωσης της Κύπρου. Από το 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει πάνω από 17,5 εκατ. ευρώ μέσω προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για την κοινωνία των πολιτών, με περισσότερες από 150 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να επωφελούνται απ’ αυτά τα κονδύλια ως δικαιούχοι επιχορηγήσεων.

 

Η τρέχουσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων υποδιαιρείται σε τέσσερα τμήματα με διαφορετικές προτεραιότητες:

 

  1. Να ενισχυθούν οι ικανότητες των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Αυτός ο ειδικός στόχος είναι αντικείμενο του τμήματος 1 — Περιβαλλοντικές δράσεις.
  2. Να προωθηθεί ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ των κυπριακών κοινοτήτων μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και κοινών δράσεων από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και από τις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής. Αυτός ο ειδικός στόχος είναι αντικείμενο του τμήματος 2 — Δικοινοτικές δράσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
  3. Να ενθαρρυνθεί η κοινωνία των πολιτών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα να επιδιώξει ουσιαστικές κοινωνικοοικονομικές αλλαγές, συμμετέχοντας στη λήψη αποφάσεων, επηρεάζοντας τις αλλαγές και προωθώντας την τομεακή και διατομεακή συνεργασία σε τοπικό και ενωσιακό επίπεδο. Αυτός ο ειδικός στόχος είναι αντικείμενο του τμήματος 3 — Ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.
  4. Να ενθαρρυνθεί ιδίως η διαφοροποίηση της χρηματοδότησης της ΕΕ και η διοχέτευσή της προς τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δεν έχουν επωφεληθεί στο παρελθόν από επιχορηγήσεις της ΕΕ στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αυτός ο ειδικός στόχος είναι αντικείμενο του τμήματος 4 — Νέοι αιτητές.

 

Το ποσό των 500.000 ευρώ προβλέπεται για καθένα από τα τμήματα 1 και 2 και οι αιτητές μπορούν να ζητήσουν συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από 100.000 ευρώ έως 125.000 ευρώ. Το ποσό των 950.000 ευρώ διατίθεται για το τμήμα 3 και οι αιτητές μπορούν να ζητήσουν συνεισφορά της ΕΕ από 100.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ. Το ποσό των 300.000 ευρώ διατίθεται για το τμήμα 4 και οι αιτητές μπορούν να ζητήσουν συνεισφορά της ΕΕ από 40.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ. 

Για όλα τα τμήματα, η συνεισφορά της ΕΕ μπορεί να ανέρχεται σε ποσοστό από 60% έως 95% του συνολικού ποσού της προτεινόμενης δράσης. Ο αιτητής ή/και ο συναιτητής /οι συγαιτητές θα πρέπει να συγχρηματοδοτήσουν το υπόλοιπο μέρος των δαπανών. 

 

Οι δράσεις που προτείνονται στο πλαίσιο του τμήματος 1, του τμήματος 3 και του τμήματος 4 μπορούν να υλοποιηθούν από έναν ή περισσότερους αιτητές, υπό την προϋπόθεση ότι ο κύριος αιτητής σε κάθε πρόταση είναι εγγεγραμμένος στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Οι δράσεις που προτείνονται στο πλαίσιο του τμήματος 2 θα πρέπει να υλοποιηθούν από τουλάχιστον δύο αιτητές, έναν από την τουρκοκυπριακή κοινότητα και έναν από την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Πρόσθετοι συναιτητές μπορούν να συμμετάσχουν εκτός Κύπρου, όπως περιγράφεται λεπτομερώς στην ενότητα «Κριτήρια επιλεξιμότητας» των κατευθυντήριων γραμμών για τους αιτούντες επιχορήγηση. Οι αιτητές του τμήματος 4 δεν πρέπει να έχουν λάβει επιχορηγήσεις της ΕΕ στο παρελθόν. 

 

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων είναι κλειστή και, ως εκ τούτου, οι αιτητές θα πρέπει αρχικά να υποβάλλουν μόνο υπομνήματα. Η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων (υπομνημάτων) λήγει στις 22 Ιουλίου 2024, στις 15:00 ώρα Βρυξελλών (16:00 ώρα Κύπρου).

 

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τους αιτούντες επιχορήγηση καθώς και τα έγγραφα και τα υποδείγματα της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων διατίθενται στον ακόλουθο σύνδεσμο, με αριθμό αναφοράς 181166: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/calls-for-proposals.

 

Ενημερωτικές συνεδρίες και σεμινάρια κατάρτισης για δυνητικούς αιτητές θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά και δια ζώσης τον Ιούνιο του 2024. Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στους ιστοτόπους www.abbilgi.eu, www.facebook.com/ABBilgi, www.tcceugrantsupport.eu και www.facebook.com/ABhibedestek.

 

Μπορείτε να ζητήσετε υποστήριξη από το Civic Space (Χώρος Πολιτών) (https://civicspace.eu/gr/) στέλνοντας επιστολή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: infoatcivicspace [dot] eu (info[at]civicspace[dot]eu).

Η εν λόγω πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
4 Ιουνίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο