Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
Ανακοινωθέν Τύπου4 Απριλίου 2022Αντιπροσωπεία στην Κύπρο1' χρόνος ανάγνωσης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ - Το πρόγραμμα υποτροφιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τουρκοκυπριακή κοινότητα για τα ακαδημαϊκά έτη 2023-2025

Student life during Erasmus+ at Sofia

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ινστιτούτο Goethe e.V. υπέγραψαν σήμερα συμφωνία με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος υποτροφιών της ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα βοήθειας. Στόχος του προγράμματος βοήθειας είναι η διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου. 

Η συμφωνία με το Ινστιτούτο Goethe ενισχύει τη δέσμευση της Επιτροπής να φέρει τους Τουρκοκύπριους διαφορετικών ηλικιών και προέλευσης πιο κοντά στην ΕΕ, μέσω της κινητικότητας που αποτελεί εμπειρία ζωής, διευκολύνοντας παράλληλα τις επαφές με άλλους πολίτες της ΕΕ. Με βάση την επιτυχή υλοποίηση των προηγούμενων δράσεων, το πρόγραμμα θα επιδιώξει να παράσχει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική εξέλιξη των Τουρκοκυπρίων πέραν της υποτροφίας τους, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στον γενικό στόχο της επανένωσης της νήσου.

Το εμβληματικό πρόγραμμα της ΕΕ, το οποίο ξεκίνησε το 2007, προσέφερε στήριξη σε περίπου 2000 Τουρκοκύπριους φοιτητές, πτυχιούχους και επαγγελματίες, για να σπουδάσουν και να αποκτήσουν εμπειρία σε περισσότερες από 24 χώρες της ΕΕ της επιλογής τους. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ επένδυσε πάνω από 33 εκατ. ευρώ σε προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και βραχυπρόθεσμα προγράμματα, που αφορούν μεταξύ άλλων την έρευνα, την κατάρτιση, την πρακτική άσκηση, τα μαθήματα γλωσσών και τις μεταδιδακτορικές σπουδές. 

Το Βρετανικό Συμβούλιο υλοποιεί το πρόγραμμα υποτροφιών της ΕΕ από το 2014 και θα μεταβιβάσει τη διαχείριση του προγράμματος έπειτα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου δύο ετών, το Βρετανικό Συμβούλιο θα ολοκληρώσει τις δράσεις για τις εν εξελίξει προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για τα ακαδημαϊκά έτη 2021/23, ενώ το Ινστιτούτο Goethe θα αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος με τη δημοσίευση πρόσκλησης υποβολής προτάσεων τον Οκτώβριο του 2022 για το ακαδημαϊκό έτος 2023/24. 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
4 Απριλίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο