Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
  • Ειδησεογραφικό άρθρο
  • 18 Δεκεμβρίου 2023
  • Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
  • 1' χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΕ εγκρίνει τη 12η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον συνεχιζόμενο παράνομο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την έγκριση από το Συμβούλιο της 12ης δέσμης κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την έγκριση από το Συμβούλιο της 12ης δέσμης κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η δέσμη αυτή επικεντρώνεται στην επιβολή πρόσθετων απαγορεύσεων εισαγωγών και εξαγωγών στη Ρωσία, στην καταπολέμηση της καταστρατήγησης των κυρώσεων και στην κάλυψη των νομικών κενών.

Ειδικότερα, η δέσμη αυτή περιλαμβάνει πρόσθετες καταχωρίσεις Ρώσων ατόμων και ρωσικών εταιρειών και νέες απαγορεύσεις εισαγωγών και εξαγωγών —όπως η απαγόρευση της εξαγωγής ρωσικών διαμαντιών στην Ευρώπη— σε πολύ στενή συνεργασία με τους εταίρους μας της G7. Επιπλέον, η δέσμη μέτρων αυστηροποιεί την εφαρμογή της ανώτατης τιμής του πετρελαίου θεσπίζοντας στενότερη παρακολούθηση της πιθανής χρήσης δεξαμενόπλοιων για την παράκαμψη της ανώτατης τιμής. Περιλαμβάνει επίσης αυστηρότερες υποχρεώσεις εντοπισμού περιουσιακών στοιχείων και σκληρά μέτρα κατά των εταιρειών τρίτων χωρών που καταστρατηγούν τις κυρώσεις.  

Η 12η δέσμη κυρώσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα βασικά μέτρα:

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ

  • Πάνω από 140 επιπλέον πρόσωπα και οντότητες υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Σε αυτά περιλαμβάνονται παράγοντες του ρωσικού στρατιωτικού και αμυντικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών της στρατιωτικής βιομηχανίας και ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών. Περιλαμβάνονται επίσης παράγοντες του τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών και άλλοι σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες. Στο στόχαστρο των μέτρων βρίσκονται επίσης τα άτομα που διοργάνωσαν τις πρόσφατες, παράνομες αποκαλούμενες «εκλογές» στα εδάφη της Ουκρανίας που έχει καταλάβει προσωρινά η Ρωσία και τα άτομα που ευθύνονται για την αναγκαστική «επανεκπαίδευση» Ουκρανών παιδιών, καθώς και παράγοντες που διαδίδουν παραπληροφόρηση/προπαγάνδα υπέρ του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

 ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών: περιορισμοί στις εισαγωγές μη βιομηχανικών διαμαντιών που εξορύσσονται, μεταποιούνται ή παράγονται στη Ρωσία. Οι προτεινόμενες κυρώσεις εντάσσονται στη διεθνώς συντονισμένη απαγόρευση των διαμαντιών από τη G7, που έχει ως στόχο να στερήσει από τη Ρωσία αυτή τη σημαντική ροή εσόδων, η οποία εκτιμάται σε 4 δισ. ευρώ ετησίως. Όλα τα μέλη της G7 θα εφαρμόσουν άμεση απαγόρευση των διαμαντιών που εξάγονται από τη Ρωσία το αργότερο έως την 1η Ιανουαρίου 2024. Από την 1η Μαρτίου 2024 θα αρχίσει να ισχύει η απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών που έχουν υποστεί κατεργασία σε τρίτη χώρα και, από την 1η Σεπτεμβρίου 2024, η απαγόρευση θα επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει διαμάντια που παράγονται σε εργαστήριο, κοσμήματα, και ρολόγια χειρός που περιέχουν διαμάντια. Για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών, θα θεσπιστεί στο πλαίσιο της G7 ένας ισχυρός μηχανισμός επαλήθευσης και πιστοποίησης με βάση την ιχνηλασιμότητα για τα ακατέργαστα διαμάντια.
  • Απαγόρευση εισαγωγών πρώτων υλών για την παραγωγή χάλυβα, μεταποιημένων προϊόντων αργιλίου και άλλων μεταλλικών αγαθών: νέα μέτρα που περιορίζουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία ορισμένων μεταλλικών αγαθών.
  • Περιορισμοί των εξαγωγών:πρόσθετοι περιορισμοί στις εξαγωγές αγαθών διπλής χρήσης και προηγμένων τεχνολογικών και βιομηχανικών αγαθών, αξίας 2,3 δισ. ευρώ ετησίως. Συγκεκριμένα: 
  • Νέοι έλεγχοι των εξαγωγών τεχνολογίας διπλής χρήσης / προηγμένης τεχνολογίας, με στόχο την περαιτέρω αποδυνάμωση των στρατιωτικών ικανοτήτων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων χημικών ουσιών, θερμοστατών, κινητήρων συνεχούς ρεύματος και σερβοκινητήρων για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), μηχανών-εργαλείων και μερών μηχανών.
  • Νέες απαγορεύσεις εξαγωγών βιομηχανικών αγαθών της ΕΕ, με στόχο την περαιτέρω υπονόμευση των ικανοτήτων της Ρωσίας στον βιομηχανικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων μηχανών και των μερών τους, κατασκευαστικών προϊόντων, μεταποιημένου χάλυβα, προϊόντων χαλκού και αργιλίου, λέιζερ και μπαταριών.
  • Προσθήκη 29 ρωσικών οντοτήτων και οντοτήτων τρίτων χωρών στον κατάλογο των οντοτήτων που συνδέονται με το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας (συμπεριλαμβανομένων οντοτήτων με έδρα στο Ουζμπεκιστάν και στη Σινγκαπούρη).
  • Απαγόρευση παροχής λογισμικού που σχετίζεται με επιχειρήσεις και σχεδιασμό στη ρωσική κυβέρνηση ή σε ρωσικές εταιρείες. Στόχος είναι να παρεμποδιστούν περαιτέρω οι ικανότητες της Ρωσίας στον βιομηχανικό τομέα. Οι περιορισμοί στον κλάδο των υπηρεσιών είναι ένας τομέας στον οποίον έχουμε συνεργαστεί στενά με τους διεθνείς εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

  • Νέο κριτήριο καταχώρισης: Το Συμβούλιο συμφώνησε ένα νέο κριτήριο καταχώρισης για να συμπεριληφθούν πρόσωπα που επωφελούνται από την εξαναγκαστική μεταβίβαση, από εταιρείες της ΕΕ, της κυριότητας ή του ελέγχου των ρωσικών θυγατρικών τους. Έτσι θα διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα αποκομίσει κέρδη από τις ζημίες που υφίστανται οι εταιρείες της ΕΕ όταν οι θυγατρικές τους αγοράζονται με εξαναγκασμό από Ρώσους ιδιοκτήτες/διοίκηση.
  • Δυνατότητα διατήρησης των θανόντων στον κατάλογο δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο υπονόμευσης του μέτρου δέσμευσης.
  • Αυστηρότερη υποχρέωση των κρατών μελών να εντοπίζουν προληπτικά τα περιουσιακά στοιχεία των καταχωρισμένων προσώπων, προκειμένου να προλαμβάνουν και να εντοπίζουν περιπτώσεις παραβίασης ή καταστρατήγησης των κυρώσεων.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

  • Ανώτατη τιμή πετρελαίου: Για να δυσχεράνουμε τη συνέχιση του πολέμου για τη Ρωσία, αυστηροποιήσαμε την ανώτατη τιμή του πετρελαίου που ορίστηκε σε διεθνές επίπεδο από την ομάδα G7+, θεσπίζοντας νέα μέτρα για τη στενότερη παρακολούθηση της πώλησης δεξαμενόπλοιων σε τρίτες χώρες και την επιβολή πιο αναλυτικών απαιτήσεων όσον αφορά τις βεβαιώσεις. Τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του «σκιώδους στόλου» που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να παρακάμψει την ανώτατη τιμή. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ έχει ξεκινήσει στενό διάλογο με τους εταίρους της G7 για να διασφαλίσει την ευθυγράμμιση των μέτρων και των μελλοντικών κατευθυντήριων γραμμών.
  • Νέα απαγόρευση εισαγωγής υγροποιημένου αερίου πετρελαίου (LPG), η οποία θα έχει επίπτωση σε ετήσιες εισαγωγές αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, με αποδοχή του προϋφιστάμενου καθεστώτος των υπαρχουσών συμβάσεων για μέγιστη περίοδο 12 μηνών.

ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗΣ

  • Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της απαγόρευσης διαμετακόμισης μέσω της Ρωσίας με την προσθήκη ορισμένων οικονομικά κρίσιμων αγαθών όταν αυτά προορίζονται για εξαγωγή σε τρίτες χώρες.
  • Υποχρέωση των φορέων εκμετάλλευσης να απαγορεύουν συμβατικά την επανεξαγωγή ορισμένων κατηγοριών ευαίσθητων αγαθών στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων αγαθών που σχετίζονται με την αεροπορία, καυσίμων αεριωθούμενων, πυροβόλων όπλων και αγαθών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο κοινών ειδών υψηλής προτεραιότητας.
  • Θέσπιση νέου μέτρου που θα απαιτεί την κοινοποίηση ορισμένων μεταφορών κεφαλαίων εκτός της ΕΕ από οντότητες της ΕΕ που ανήκουν άμεσα ή έμμεσα σε ποσοστό άνω του 40 % σε Ρώσους υπηκόους ή οντότητες εγκατεστημένες στη Ρωσία.

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ

  • Θέσπιση νέας παρέκκλισης για τις περιπτώσεις στις οποίες τα κράτη μέλη αποφασίζουν να στερήσουν ένα καταχωρισμένο πρόσωπο από κεφάλαια ή οικονομικούς πόρους για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
  • Θέσπιση παρέκκλισης ώστε να επιτρέπεται η καταβολή αποζημίωσης για ζημίες από ασφαλιστική εταιρεία που καταχωρίστηκε τώρα στον κατάλογο.
  • Θέσπιση παρέκκλισης ώστε να επιτρέπεται η πώληση εταιρειών της ΕΕ που ανήκουν σε ορισμένα πρόσωπα ή οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

ΑΛΛΟ

  • Προσθήκη τεχνικής τροποποίησης που επιτρέπει την παροχή υπηρεσιών πλοήγησης που είναι αναγκαίες για την ασφάλεια στη θάλασσα.

Ιστορικό

Η ΕΕ στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της και θα συνεχίσει να στηρίζει σθεναρά την οικονομία, την κοινωνία, τις ένοπλες δυνάμεις και τη μελλοντική ανασυγκρότηση της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις της ΕΕ αποτελούν τον πυρήνα της αντίδρασης της ΕΕ στην αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, καθώς υπονομεύουν τη στρατιωτική και τεχνολογική ικανότητα της Ρωσίας, αποκλείουν τη χώρα από τις πλέον ανεπτυγμένες παγκόσμιες αγορές, στερούν το Κρεμλίνο από τα έσοδα με τα οποία χρηματοδοτεί τον πόλεμο και συνεπάγονται ακόμα υψηλότερο κόστος για την οικονομία της Ρωσίας. Από αυτή την άποψη, οι κυρώσεις συμβάλλουν στην επίτευξη του βασικού στόχου της ΕΕ, ο οποίος είναι να συνεχίσει να εργάζεται για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη και όχι άλλη μία παγωμένη σύγκρουση. Οι επιπτώσεις τους αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι κυρώσεις διαβρώνουν τη βιομηχανική και τεχνολογική βάση της Ρωσίας. Επίσης, η ΕΕ εξακολουθεί να διασφαλίζει ότι οι κυρώσεις της δεν επηρεάζουν τις εξαγωγές ενέργειας και γεωργικών ειδών διατροφής από τη Ρωσία σε τρίτες χώρες.

Ως θεματοφύλακας των Συνθηκών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Δεδομένα για τις αυξανόμενες εμπορικές συναλλαγές κάποιων συγκεκριμένων προϊόντων/χωρών που αποκλίνουν πολύ από το σύνηθες αποτελούν σοβαρή ένδειξη ότι η Ρωσία επιχειρεί ενεργά να παρακάμψει τις κυρώσεις. Γι' αυτό πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της καταστρατήγησης των μέτρων και να ζητήσουμε ακόμη στενότερη συνεργασία από τους γείτονές μας. Ο απεσταλμένος της ΕΕ για τις κυρώσεις κ. David O'Sullivan συνεχίζει τις επαφές του με καίριες τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της καταστρατήγησης. Τα πρώτα απτά αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Σε ορισμένες χώρες εφαρμόζονται συστήματα παρακολούθησης, ελέγχου και παρεμπόδισης των επανεξαγωγών. Σε συνεργασία με τους ομοϊδεάτες εταίρους μας, συμφωνήσαμε επίσης έναν κατάλογο κοινών ειδών υψηλής προτεραιότητας που υπόκεινται σε κυρώσεις στα οποία οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη δέουσα επιμέλεια και τα οποία δεν πρέπει να επανεξάγονται στη Ρωσία από τρίτες χώρες. Επιπλέον, εντός της ΕΕ, έχουμε επίσης καταρτίσει κατάλογο κρίσιμων οικονομικά αγαθών που υπόκεινται σε κυρώσεις για τα οποία οι επιχειρήσεις και οι τρίτες χώρες θα πρέπει να επαγρυπνούν ιδιαίτερα.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Επίσημη Εφημερίδα

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κυρώσεις 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
18 Δεκεμβρίου 2023 (Τελευταία επικαιροποίηση την/στις: 18 Δεκεμβρίου 2023)
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο