Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
Ειδησεογραφικό άρθρο24 Μαρτίου 2023Αντιπροσωπεία στην Κύπρο1' χρόνος ανάγνωσης

Ημέρα Ευρωπαίων Συγγραφέων: η Επιτροπή αναλαμβάνει δράση για την προώθηση των Ευρωπαίων συγγραφέων στους νέους και στις νέες

Στις 27 Μαρτίου 2023 η Επιτροπή διοργανώνει για πρώτη φορά την Ημέρα Ευρωπαίων Συγγραφέων.

books

Στις 27 Μαρτίου 2023 η Επιτροπή διοργανώνει για πρώτη φορά την Ημέρα Ευρωπαίων Συγγραφέων, μια νέα πρωτοβουλία της οποίας ηγείται η επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ.

Η ημέρα αυτή θα αποτελέσει την ευκαιρία για την επανασύνδεση των νεότερων γενεών με την ανάγνωση βιβλίων, και θα τους δείξει πώς η λογοτεχνία μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ατομικής ενδυνάμωσης. Η ανάγνωση μπορεί να δώσει ιδίως στους μαθητές και τις μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τη δυνατότητα ενασχόλησης με τις συνεχείς κοινωνικές και προσωπικές προκλήσεις. Ο νέος ετήσιος εορτασμός αποσκοπεί επίσης στην προώθηση του πλούτου και της πολυμορφίας της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και αποτελεί ευκαιρία να τονιστεί η σημασία όλων των προγραμμάτων και πρωτοβουλιών για την προώθηση της ανάγνωσης που εκτελούνται σε μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη παροτρύνθηκαν να διοργανώσουν συνεδρίες ανάγνωσης με συγγραφείς, γνωστές προσωπικότητες ή εκπροσώπους του τομέα του βιβλίου που θα μιλήσουν στους μαθητές και στις μαθήτριες σχετικά με τα διάφορα επαγγέλματα που εμπλέκονται στην παραγωγή ενός βιβλίου, από εκείνο του συγγραφέα έως εκείνο του εικονογράφου, του μεταφραστή, του επιμελητή, και πολλά άλλα. Περισσότερα από 1.000 σχολεία σε ολόκληρη την Ευρώπη διοργανώνουν συνεδρίες ανάγνωσης την Ημέρα Συγγραφέων της ΕΕ το 2023.

Φέτος 100 Ευρωπαίοι και Ευρωπαίες συγγραφείς θα επισκεφτούν σχολεία για να διαβάσουν αποσπάσματα έργων τους και να ενθαρρύνουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να ανακαλύψουν άλλους Ευρωπαίους συγγραφείς. Η Επιτροπή διοργανώνει αυτήν την περιοδεία Ευρωπαίων συγγραφέων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συγγραφέων και την κοινοπραξία για το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, στις 27 Μαρτίου πραγματοποιείται στη Σόφια της Βουλγαρίας το Συνέδριο της Ημέρας Ευρωπαίων Συγγραφέων, μια ημερίδα για την προώθηση της ανάγνωσης. Το συνέδριο θα συγκεντρώσει εκπροσώπους από τα υπουργεία πολιτισμού και παιδείας των χωρών της ΕΕ, δημόσιους οργανισμούς και εθνικές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα, καθώς και οργανώσεις που εκπροσωπούν τον τομέα των εκδόσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα αποτελέσει ευκαιρία για την ανταλλαγή παραδειγμάτων και πρακτικών σχετικά με τους τρόπους συνεργασίας του εκπαιδευτικού συστήματος και του τομέα των εκδόσεων για την προώθηση της ανάγνωσης στα σχολεία σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το συνέδριο διαδικτυακά.

Την Ημέρα Ευρωπαίων Συγγραφέων όλοι και όλες καλούμαστε να μοιραστούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την εικόνα ενός βιβλίου από τον αγαπημένο ή την αγαπημένη μας Ευρωπαίο/-α συγγραφέα με το hashtag #ReadWithEurope.

Ιστορικό

Η νέα Ημέρα Ευρωπαίων Συγγραφέων έχει ως στόχο να ρίξει φως σε όλα αυτά που η ευρωπαϊκή λογοτεχνία μπορεί να προσφέρει στο νεανικό κοινό, και να αυξήσει το ενδιαφέρον των νέων για την ανάγνωση με διασκεδαστικό και συμπεριληπτικό τρόπο. Επιπλέον, αποσκοπεί στην αύξηση της κυκλοφορίας λογοτεχνικών έργων στην Ευρώπη και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα των εκδόσεων.

Η Ημέρα Ευρωπαίων Συγγραφέων, που διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος, αποτελεί πρωτοβουλία του σκέλους «Πολιτισμός» του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο στηρίζει τη λογοτεχνία και τις εκδόσεις. Το σκέλος «Πολιτισμός» του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» φιλοξενεί ήδη το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγχρηματοδοτεί μεταφραστικές προσπάθειες για να καταστεί η ευρωπαϊκή λογοτεχνία πιο προσιτή, και συνδέει το κοινό με την ευρωπαϊκή λογοτεχνία, στόχους τους οποίους επιδιώκει επίσης να στηρίξει η Ημέρα Ευρωπαίων Συγγραφέων.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ημέρα Ευρωπαίων Συγγραφέων | Πολιτισμός και Δημιουργικότητα (europa.eu)

Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης | Πολιτισμός και Δημιουργικότητα (europa.eu)

Κυκλοφορία ευρωπαϊκών λογοτεχνικών έργων και λογοτεχνικών μεταφράσεων | Πολιτισμός και Δημιουργικότητα (europa.eu)

Στο Facebook: Creative Europe

Στο Twitter: Creative Europe

Στο Instagram: Creative EU

Hashtags: #ReadWithEurope #CreativeEurope

Δηλώσεις

Η Ημέρα Ευρωπαίων Συγγραφέων θα επανασυνδέσει τους νέους και τις νέες με την ανάγνωση, τη δύναμη των βιβλίων και την απύθμενη φαντασία της λογοτεχνίας, μέσω της άμεσης επαφής με συγγραφείς στο πλαίσιο συνεδριών ανάγνωσης. Είμαστε κατενθουσιασμένοι που στην πρωτοβουλία μας συμμετέχουν σχεδόν 1.000 σχολεία απ’ όλη την Ευρώπη, και προσβλέπουμε ήδη στην ανάπτυξη αυτής της ωραίας πρωτοβουλίας τα επόμενα χρόνια.

κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας - 24/03/2023

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
24 Μαρτίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο