
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει σύσταση για τη στήριξη των κρατών μελών στις προσπάθειές τους για την πρόληψη του καρκίνου μέσω του εμβολιασμού. Ειδικότερα, επικεντρώνεται στην ενίσχυση της διάδοσης δύο βασικών εμβολιασμών που μπορούν να αποτρέψουν ιογενείς λοιμώξεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε καρκίνο: κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV), καθώς και στη βελτίωση της παρακολούθησης των ποσοστών κάλυψης.
Η σύσταση αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, που αποτελεί βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Εκτιμάται ότι περίπου το 40 % των κρουσμάτων καρκίνου στην ΕΕ μπορούν να προληφθούν. Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, μόνο το 5 % περίπου των συνολικών δαπανών για την υγεία διατέθηκε για την πρόληψη στα κράτη μέλη της ΕΕ το 2021.
Καρκίνοι που προλαμβάνονται με εμβολιασμό
Για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων μορφών καρκίνου που προκαλούνται από τον ιό HPV, όπως ορισμένοι καρκίνοι της κεφαλής και του τραχήλου, και άλλες μορφές πρωκτογεννητικού καρκίνου, το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου έχει θέσει ως στόχο τα κράτη μέλη να επιτύχουν ποσοστά εμβολιασμού κατά του ιού HPV 90 % για τα κορίτσια και να αυξήσουν σημαντικά τον εμβολιασμό των αγοριών έως το 2030. Το σχέδιο για τον καρκίνο αποσκοπεί επίσης στη διασφάλιση της πρόσβασης και της αυξημένης διάδοσης του εμβολιασμού κατά του ιού HBV, ιδίως για την πρόληψη του καρκίνου του ήπατος. Τα εμβόλια αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη ανθεκτικών συστημάτων υγείας.
Ωστόσο, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για την επίτευξη αυτών των στόχων. Πολλά κράτη μέλη είναι πολύ κάτω από την εμβολιαστική κάλυψη του 50 % των κοριτσιών κατά του ιού HPV, με περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα για τα αγόρια και τους νεαρούς ενήλικες, ενώ παρατηρείται σημαντική έλλειψη δεδομένων σχετικά με τα ποσοστά εμβολιασμού κατά του ιού HBV.
Η σημερινή σύσταση περιλαμβάνει σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να λάβουν τα κράτη μέλη για τη βελτίωση της διάδοσης αυτών των σωτήριων εμβολίων. Μεταξύ άλλων:
- Δωρεάν παροχή εμβολιασμού και/ή πλήρης επιστροφή των εξόδων·
- Διασφάλιση ότι ο εμβολιασμός είναι εύκολα προσβάσιμος, ιδίως για τις στοχευόμενες ομάδες και τους ευάλωτους πληθυσμούς ή τους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου·
- Ενσωμάτωση της ανοσοποίησης κατά του καρκίνου που προλαμβάνεται με εμβολιασμό στα εθνικά τους σχέδια για τον καρκίνο·
- Ενίσχυση των προσπαθειών επικοινωνίας, ιδίως με την ανάδειξη των οφελών του εμβολιασμού προς τους γονείς, τους νέους και τις ομάδες-στόχους, και την αντιμετώπιση της εσφαλμένης πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης·
- Βελτίωση της παρακολούθησης και της υποβολής εκθέσεων σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη, ώστε να εντοπίζονται τα κενά που ενδέχεται να πρέπει να αντιμετωπιστούν·
- Καθορισμός συγκεκριμένου στόχου για τον εμβολιασμό των αγοριών κατά του ιού HPV·
- Ειδικά για τον ιό HBV, ενίσχυση των εθνικών προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων του ΠΟΥ για το 2030:
- εμβολιαστική κάλυψη (3η δόση) 95 % όσον αφορά τον παιδικό εμβολιασμό κατά του ιού HBV·
- προσυμπτωματικός έλεγχος του 95 % των εγκύων για ηπατίτιδα Β·
- έγκαιρος εμβολιασμός του 95 % των νεογνών (εντός 24 ωρών από τη γέννηση) κατά του ιού HBV, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση των συστημάτων παρακολούθησης της προόδου προς την επίτευξη των εν λόγω στόχων και με χρήση της διαθέσιμης στήριξης από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, εάν χρειαστεί.
- Δημιουργία ισχυρών ηλεκτρονικών μητρώων εμβολιασμού·
- Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών με άλλα κράτη μέλη για τη βελτίωση των εθνικών προσπαθειών.
Η Επιτροπή θα παράσχει επίσης στήριξη στα κράτη μέλη για την εφαρμογή της σύστασης. Ειδικότερα, θα παράσχει πρότυπο για εκστρατείες επικοινωνίας, προσαρμόσιμο στις εθνικές ανάγκες και λαμβανομένων υπόψη των εθνικών ιδιαιτεροτήτων, ώστε να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των εν λόγω εμβολιασμών. Η Επιτροπή θα συνδράμει επίσης στις εργασίες για τη βελτίωση της παρακολούθησης σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) θα αναπτύξει νέο πίνακα εθνικών ποσοστών εμβολιασμού κατά των ιών HPV και HBV έως το τέλος του 2024, ώστε να παρέχεται καλύτερη επισκόπηση της κατάστασης.
Παράλληλα, το πρόγραμμα «Η ΕΕ για την υγεία» (EU4Health) εξακολουθεί να παρέχει σημαντική χρηματοδοτική στήριξη στα κράτη μέλη, στις προσπάθειές τους να ενισχύσουν τον εμβολιασμό και να καταπολεμήσουν τον καρκίνο. Το 2024 θα δρομολογηθεί κοινή δράση για τη στήριξη των κρατών μελών ώστε να αυξήσουν τον εμβολιασμό κατά του ιού HPV, καθώς και για την αντιμετώπιση μεταδοτικών ασθενειών, όπως η ηπατίτιδα και το HIV/AIDS, με χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Για περισσότερες πληροφορίες
Πρόταση σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τους καρκίνους που προλαμβάνονται με εμβολιασμό
Ενημερωτικό δελτίο «Ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου: Κάνοντας τη διαφορά»
Ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου
Ενημερωτικό δελτίο για την εμβολιαστική κάλυψη
Ευρωπαϊκό μητρώο ανισοτήτων όσον αφορά τον καρκίνο
Δεδομένα σχετικά με τον επιπολασμό του καρκίνου
Δηλώσεις
Με το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου έχουμε αναλάβει ισχυρή πολιτική δέσμευση για τη βελτίωση της ζωής όλων των συμπολιτών μας που πλήττονται από αυτή τη νόσο. Με τη σημερινή πρόταση, η ΕΕ παρέχει στήριξη στα κράτη μέλη για την αύξηση της πρόληψης του καρκίνου, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των παιδιών, των νέων και των ευάλωτων πληθυσμών. Η πρόληψη θα είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση του καρκίνου και, με το 40 % των κρουσμάτων να αποδίδεται σε αιτίες που μπορούν να προληφθούν, υπάρχει περιθώριο να κάνουμε τη διαφορά.
κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας
Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία Κάθε χρόνο στην ΕΕ χάνονται σχεδόν 14.000 ζωές στη μάχη με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και αναφέρονται πάνω από 16.000 νέες λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β. Με ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να εξαλείψουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλες μορφές καρκίνου που προκαλούνται από αυτούς τους ιούς. Η σημερινή πρόταση αποτελεί βασικό μέρος των εργασιών μας για την πρόληψη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, ενός βασικού πυλώνα μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας που προστατεύει την υγεία των πολιτών μας, ιδίως των νέων μας. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει τα κράτη μέλη με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που προσβάλλονται από τον καρκίνο.
κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων
Λεπτομέρειες
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- 31 Ιανουαρίου 2024
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- Αντιπροσωπεία στην Κύπρο