6 Şubat 2025'te Uluslararası Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Tolerans Günü öncesinde, Avrupa Komisyonu ve Yüksek Temsilci/Başkan Yardımcısı Kallas, AB'nin Avrupa'da ve dünyada Kadın Sünnetini ortadan kaldırma konusundaki güçlü taahhüdünü bir kez daha teyit etti:
Kadın Sünneti, insan haklarının ihlali ve kadınlara ve kızlara karşı iğrenç bir şiddet biçimidir. Avrupa'daki en az 600.000 kişi dahil olmak üzere dünya çapında 200 milyondan fazla kadının kadın sünnetine maruz kaldığı tahmin edilmektedir. Sünnet, kadınlar ve kızlar üzerinde egemenlik ve toplumsal kontrol sağlamaya yönelik bir araçtır. Uygulamanın yaşam boyu ciddi fiziksel ve psikolojik sonuçları vardır. Bunun için kesinlikle tıbbi veya etik bir gerekçe yoktur ve hiçbir toplumda yeri yoktur.
Dünya çapında ve AB'de Kadın Sünnetiyle mücadele etmeye ve ortadan kaldırmaya kararlıyız. Geçen yıl kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadeleye ilişkin AB Direktifini kabul ettik; bu, Üye Devletlerin, Kadın Sünnetini ceza yasalarına belirli bir suç olarak dahil etmelerini, sağlık profesyonelleri için önleme önlemleri ve eğitimleri oluşturmalarını, hayatta kalanlara özel uzman desteği sağlamalarını ve bildirilen Kadın Sünneti vakaları hakkında veri toplamalarını gerektiriyor.
AB, dünya çapında Kadın Sünnetine karşı mücadele projelerine destek veriyor, topluluklarla etkileşime giriyor, toplumsal normları kolektif eylem yoluyla dönüştürüyor. 2016'dan bu yana AB, bu korkunç uygulamaya son vermek için AB-BM Spotlight Girişimi gibi programlarda ortaklarla birlikte çalışıyor.
Kadın Sünneti uygulamasının evrensel olarak kınanmasını ve ortadan kaldırılmasını sağlamak için hükümetlerle, sivil toplumla ve uluslararası kuruluşlarla çalışmaya kararlıyız. Avrupa Birliği, her kız ve kadının her türlü şiddet ve ayrımcılıktan uzak yaşayabileceği bir dünya inşa etmek için Kadın Sünneti konusunda sıfır tolerans duruşu benimsemek için küresel ortaklarla işbirliği yapmaya devam edecektir.”
Genel bilgiler
Kadın sünneti (KGM), Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanımlandığı üzere, tıbbi olmayan nedenlerle kadın dış genital organlarının kısmen veya tamamen çıkarılmasını veya kadın genital organlarına diğer şekillerde zarar verilmesini içeren tüm prosedürleri kapsamaktadır. Sadece 17 Avrupa ülkesinde 190,000 kız çocuğunun sünnetle sakatlanma riski altında olduğu, Avrupa'da 600,000 kadının ise kadın sünnetinin sonuçlarıyla yaşadığı tahmin edilmektedir. Her yıl en az 20,000 kadın ve kız çocuğu sığınmacı olarak kadın sünneti riski altındaki ülkelerden Avrupa’ya geliyor.
Tüm AB Üye Devletleri'nin taraf olduğu 1989 BM Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocuklara yönelik şiddeti kınamaktadır. 2021 yılında Komisyon, AB'nin AB Üye Devletlerinde ve küresel düzeyde çocukları kadın sünnetinden koruma taahhüdünü pekiştirmek ve çocuklara yönelik her türlü şiddetin sona erdirilmesine yönelik somut eylem ve tavsiyelerle birlikte kadın sünneti uygulamalarının ortadan kaldırılmasına yönelik eğitim, farkındalık yaratma ve yasal tedbirlerin önemini vurgulamak üzere kapsamlı bir AB Çocuk Hakları Stratejisini kabul etmiştir. Çocuk haklarına ilişkin AB stratejisinin bir taahhüdü olarak Komisyon, 23 Nisan 2024 tarihinde çocuğun yüksek yararına olacak şekilde entegre çocuk koruma sistemlerinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesine ilişkin bir Tavsiye Kararı kabul etmiştir. Çocuklara yönelik şiddete karşı sıfır tolerans kültürünün teşvik edilmesi, uluslararası standartlar, siyasi taahhütler ve eylemler arasındaki boşluğu kapatmayı gerektirir. Öneri, üye devletleri hem çocuk koruma sistemlerini güçlendirmeye, hem de kadın sünneti de dahil olmak üzere çocuklara yönelik her türlü şiddete karşı mücadelede dış eylemlerinin çocuklara yönelik her türlü şiddetin mücadelesine katkıda bulunmasını sağlamaya çağırıyor.
Avrupa Komisyonu, AB İnsan Hakları ve Demokrasi Eylem Planı 2020-2024, AB Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Stratejisi 2020-2025 ve 2027'ye kadar uzatılan AB Toplumsal Cinsiyet Eylem Planı III'de belirtildiği üzere, hem AB içinde hem de sınırlarının ötesinde kadın sünneti de dâhil olmak üzere toplumsal cinsiyete dayalı her türlü şiddeti ortadan kaldırmaya kararlıdır. Bu politikalar ve hem Avrupa'da hem de dünya çapında kadın sünnetinin ortadan kaldırılmasına olan bağlılığımızla uyumlu olarak, hayatta kalanlar, etkilenen aileler ve toplulukların yanı sıra, uzmanlara ve politika yapıcılarla işbirliği yapıyor ve onlara destek sağlıyoruz. 2016 yılından bu yana AB, UNFPA/UNICEF gibi ortaklarla AB-BM Spotlight Girişimi gibi programlar üzerinde çalışmaktadır. Spotlight'ın ilk aşaması sona ererken, kazanımların sürdürülmesi ve kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü şiddetin sona erdirilmesi için yeni nesil programlar başlatılıyor. Buna Spotlight Girişimi Afrika Bölgesel Programı'nın halefi bir program da dahildir.
İstanbul Sözleşmesi olarak da bilinen Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi kapsamında kadın sünnetinin suç sayılması gerekmektedir. Avrupa Birliği Sözleşme’yi Ekim 2023'te kabul etti. Bu katılımla birlikte AB, cezai konularda adli işbirliği, sığınma ve geri göndermeme ve kamu yönetimi uygulamaları alanlarında kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve ele alınmasına yönelik iddialı ve kapsamlı standartlara uymakla yükümlüdür.
Mayıs 2024'te Avrupa Birliği, kadın sünnetinin müstakil bir suç olarak kabul edilmesini öngören Kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadeleye ilişkin Direktif’i kabul etmiştir. Üye Devletler Direktifi 14 Haziran 2027 tarihine kadar ulusal hukuka aktaracaklardır.
Komisyonun Vatandaşlar, Eşitlik, Haklar ve Değerler Programı (CERV), cinsiyete dayalı şiddet ve çocuklara yönelik şiddetle mücadele eden projelere finansman sağlamaktadır. 2025'te DAPHNE zinciri aracılığıyla, çocuklara yönelik şiddet ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadele etmeyi ve önlemeyi amaçlayan ulusal ve ulusötesi girişimleri finanse etmek için 23 milyon Euro tahsis edilecektir. Bu fonlar ayrıca, çocuk koruma sistemlerinin güçlendirilmesi de dahil olmak üzere, cinsiyete dayalı şiddet ve çocuklara yönelik şiddetten kurtulanları koruma ve yardım çabalarını destekleyecektir.
Daha fazla bilgi
Kadınlara karşı şiddet ve aile içi şiddetle mücadele hakkında Direktif
Avrupa Komisyonu’nun Cinsiyete dayalı şiddetin sona erdirilmesine ilişkin web sayfaları
Bilgi Sayfası — Kadın Sünneti (FGM) Efsanesini Çürütmek
Avrupa Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü'nden (EIGE) kadın sünnetinin yaygınlığı üzerine araştırmalar
Detaylar
- Yayın tarihi
- 5 Şubat 2025
- Yazar
- Representation in Cyprus