Elli yılı aşkın bir süredir barış, istikrar ve refah sağlayan Avrupa Birliği (AB), Avrupa vatandaşlarının yaşam standartlarının yükseltilmesine yardımcı oldu ve Avrupa'nın ortak para birimi olan Euro'yu kullanıma başladı. Bir ekonomik birlik olarak yola çıkan AB, iklim ve çevreden dış ilişkiler ve güvenliğe kadar çok çeşitli politika alanlarını kapsayacak şekilde genişledi.
AB, 27 Avrupa ülkesinin katıldığı benzersiz bir ekonomik ve siyasi ortaklıktır. İlk olarak 1958'de Belçika, Almanya, Fransa, İtalya, Lüksemburg ve Hollanda tarafından Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) olarak kuruldu. O tarihten bu yana birliğe 22 ülke daha katıldı ve Avrupa Birliği olarak bildiğimiz organizasyon ortaya çıkmış oldu. Birleşik Krallık 2020 sonunda AB'den ayrıldı.
AB hukukun üstünlüğüne dayanmaktadır - atılan her adım, tüm üye ülkeler tarafından demokratik yollarla ve gönüllü olarak kabul edilen anlaşmalara dayanmaktadır.
AB kurumları
AB benzersiz bir kurumsal yapıya sahiptir. Genel öncelikler, düzenli olarak yapılan zirvelerde üye hükümetler tarafından belirlenir ve karar alma süreci bir dizi kurumu içerir. Bu kurumlardan başlıca dördü şunlardır:
- Avrupa Parlamentosu: AB vatandaşları tarafından seçilen, AB yasalarını, anlaşmalarını ve bütçelerini onaylamak için oy kullanan ve diğer AB kurumlarını denetleyen yasama organıdır.
- Avrupa Konseyi : AB'nin genel gündemini ve siyasi öncelikleri belirlemek için tüm Üye Ülkelerin liderlerini bir araya getirir.
- Avrupa Birliği Konseyi: Üye Ülkelerin bakanlarından oluşur ve Parlamento ile birlikte AB mevzuatını müzakere ve kabul eder.
- Avrupa Komisyonu: AB'nin AB mevzuatını hazırlayan ve yasama organlarının kararlarını uygulayan yürütme koludur.
- AB'nin ayrıca, Avrupa Dış Eylem Servisi ve AB hukukuna uyulmasını sağlayan Avrupa Birliği Adalet Divanı (CJEU) adı altında.diplomatik bir kolu da vardır.
AB kurumları, organları ve ajansları hakkında daha fazla bilgi
AB'nin karar alma süreçleri (yeni ve tamamlanmış versiyonu 2021 yılının 3. çeyreğinde yayınlanacak)
Nobel Barış Ödülü
Avrupa Birliği, Avrupa kıtasının büyük bölümünü bir savaş kıtasından bir barış kıtasına dönüştürmede ve kıtada uzlaşı, demokrasi ve insan haklarını ilerletmede oynadığı istikrar sağlayıcı rol nedeniyle Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.