Skip to main content
European Commission Representation in Cyprus
Gazete makalesi1 Haziran 2023Representation in Cyprus5 min read

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi: Komisyon, AB'nin İstanbul Sözleşmesi'ne katılımını memnuniyetle karşılıyor

Avrupa Birliği bugün, iki Konsey Kararı alarak İstanbul Sözleşmesi'ne katılıyor.

Stop Violence against Women poster

İstanbul Sözleşmesi, kadınları her türlü şiddetten korumayı, kadına yönelik şiddeti ve aile içi şiddeti önlemeyi, kovuşturmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlayan kapsamlı bir yasal çerçeveyi oluşturuyor. Katılımla birlikte, AB bir bütün olarak iddialı uluslararası standartlarla bağlı olacak. Komisyon bu vesileyle şu açıklamaları yaptı:

Başkan Ursula von der Leyen şunları söyledi: “Avrupa, kadınları şiddetten korumak için onların yanında yer alıyor. Tüm kadınlar ve kız çocukları şiddetten uzak bir yaşamı hak ediyor, zaman adalet ve eşitlik zamanıdır. Bugün Avrupa Birliği güçlü bir sinyal gönderiyor: Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü şiddeti önlemeye, kınamaya ve bunlarla mücadele etmeye kararlıyız.”

Sonraki adımlar

AB Konseyi'nin İsveç Başkanlığı'nda AB'ye katılımla ilgili iki Konsey Kararının bugün kabul edilmesinin ardından, bunlar Resmi Gazete'de yayınlanacak. İmzalı katılım belgesi, bu Konsey Kararlarının Resmi Gazete'de yayımlandığı günü takip eden yirminci gün yürürlüğe girmesiyle birlikte Avrupa Konseyi'ne tevdi edilecektir. Sözleşme, Avrupa Birliği için, katılım belgesinin Avrupa Konseyi Genel Sekreteri'ne tevdi edildiği tarihi takip eden üç aylık süreyi takip eden ayın ilk günü yürürlüğe girecek.

Kısa Bilgi

Komisyon, AB'nin, hem münhasır hem de ortak yetkiyi kapsayan geniş bir katılım arayışıyla, 2016'da Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi İstanbul Sözleşmesi'ne katılmasını önerdi. Bu Mayıs ayında, Avrupa Parlamentosu büyük bir çoğunlukla AP'nin AB üyeliğine onay vermesi lehinde oy kullandı. AB üyeliği, hem siyasi hem de yasal olarak AB düzeyinde önemli bir değer getirecek.

İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddeti, aile içi şiddeti önlemek, bunlarla mücadele etmek ve mağdurları korumak için kapsamlı ve güçlü bir yasal araçtır. Kadına yönelik şiddet insan hakları ihlali sayılıyor. Şiddeti önleme, mağdurları koruma ve destekleme ve failleri kovuşturma amaçlı tedbirler yoluyla kadına yönelik şiddete karşı önlem alıyor.

 

Toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadeleye yönelik diğer AB girişimleri:

Komisyon, "Avrupa Demokrasisi İçin Yeni Bir Adım" girişiminin bir parçası olarak, 8 Mart 2022'de kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadeleye yönelik bir direktif önerisini kabul etti. Teklif, tecavüz, kadın sünneti ve siber takip ve mahrem görüntülerin rıza dışı paylaşımı da dahil olmak üzere cinsiyete dayalı siber şiddet gibi kadına yönelik şiddetin en ciddi biçimlerinin AB genelinde suç sayılmasını sağlamayı amaçlıyor.

Avrupa Komisyonu, AB Cinsiyet Eşitliği Stratejisi 2020-2025'te belirtildiği gibi, toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti önleme ve bunlarla mücadele etme konusunda kararlığını devam ettiriyor. Avrupa Sosyal Haklar Eylem Planı Sütunu, cinsiyete dayalı iş tacizi de dahil olmak üzere kadınlara yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddete son vermek için yeni kurallar önerme taahhüdünü yeniden teyit ediyor. Komisyon, Yurttaşlar, Eşitlik, Haklar ve Değerler Programı aracılığıyla toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadeleye yönelik proje ve kuruluşlara fon sağlıyor.

Uluslararası düzeyde, Dış İlişkilerde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Güçlendirilmesi Eylem Planı 2020 – 2025 (GAP III), toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi konusunda ilerleme sağlamak için iddialı bir dış politika çerçevesi sunuyor. AB, çatışma ve acil durumlar da dahil olmak üzere tüm dünyada cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti engellemeye yönelik çabalarını sürdürecek. Örneğin, ilk AB yatırımı 500 milyon Euro olan küresel Spotlight Girişimi, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü şiddeti ortadan kaldırmayı hedefliyor. AB’nin ayrıca, bir krizin en erken aşamalarından itibaren toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti ele almak için insani yardım sisteminden hesap verebilirliği teşvik etmeyi ve değişimi yönlendirmeyi amaçlayan 100'den fazla üyeye sahip küresel bir çapraz paydaş girişimi olan Acil Durumlarda Cinsiyete Dayalı Şiddetten Korunmaya İlişkin Harekete Geçirme Çağrısının aktif bir üyeliği bulunuyor.

Daha fazla bilgi için

İstanbul Sözleşmesi

Cinsiyete dayalı şiddeti sona erdirmek

Bilgi Formu – Cinsiyet Eşitliğini savunmak

Alıntı(lar)

Her üç kadından biri 15 yaşından itibaren fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet Avrupa değerleriyle bağdaşmıyor ve buna müsamaha göstermemeliyiz. AB'nin İstanbul Sözleşmesi'ne katılımını kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadelede önemli bir adım olarak memnuniyetle karşılıyorum. Tüm Üye Adımları bu şiddeti önlemek ve tüm mağdurların etkili bir şekilde korunmasını ve desteklenmesini sağlamak için gerekli önlemleri almaya teşvik ediyorum.

Věra Jourová, Değerler ve Şeffaflıktan Sorumlu Başkan Yardımcısı - 01/06/2023

 

Bu katılım, aile içi şiddet mağdurlarına açık bir mesaj gönderiyor. İnsan haklarının ihlali, kadınların genel refahını olumsuz etkiliyor ve kadınların topluma tam olarak katılmalarını engelliyor. Ailelerini, içinde yaşadıkları topluluğu ve genel olarak toplumu etkiliyor. Kadınlar ve kız çocukları korkudan, şiddetten ve günlük hayatlarındaki güvensizlikten uzak yaşamadıkça, gerçekten adil ve eşit bir Birlik olamaz.

Helena Dalli, Eşitlikten Sorumlu Komisyon Üyesi - 01/06/2023

Detaylar

Yayın tarihi
1 Haziran 2023
Yazar
Representation in Cyprus