Skip to main content
European Commission Representation in Cyprus
Gazete makalesi7 Mart 2024Representation in Cyprus9 min read

Komisyon ve Yüksek Temsilcinin Dünya Kadınlar Gününe ilişkin Açıklaması

Avrupa Komisyonu ve Yüksek Temsilci/Başkan Yardımcısı, Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamak amacıyla aşağıdaki açıklamayı yaptı.

 

Avrupa Komisyonu ve Yüksek Temsilci/Başkan Yardımcısı, Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamak amacıyla aşağıdaki açıklamayı yaptı:

“Bugün siyasette yer alan kadınların büyük bir oranı hâlâ birçok toplumlarımızı temsil etmekten çok uzak. Parlamentonun tek meclisli veya alt meclislerindeki kadın üyelerin genel oranı şu anda AB Üye Devletleri'nde ortalama %33 ve dünya genelinde %26,5 seviyesinde bulunuyor. Kadınların siyasete dahil edilmesine ilham vermek ve teşvik etmek için daha fazlasını yapmaya devam etmeliyiz.

2024, dünya çapında seçimler için dönüm noktası niteliğinde bir yıl; Haziran ayında Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanacak 400 milyon AB vatandaşı da dahil olmak üzere 4 milyar insandan oy kullanması isteniyor. Bu Uluslararası Kadınlar Günü'nde, erkeklerin ayrıcalığı iken oy kullanma hakkı için mücadele eden Avrupalı oy hakkı savunucularının ve daha adil ve daha eşit bir toplumun şekillenmesinde rol oynayan tüm çeşitlilikleriyle tüm kadınların cesur aktivizmini takdir ediyoruz.

Dünyanın pek çok yerinde, ne yazık ki kadınların kamusal hayata katılması hâlâ engelleniyor ve bazı bağlamlarda karar alma süreçlerinin ve kamusal alanın tamamen dışında tutuluyor. Tüm toplumlarda kadınlar ayrımcılığa maruz kalmaya devam ediyor ve çevrimiçi ve çevrimdışı şiddet riskiyle karşı karşıya kalıyor. Bu durum özellikle kadın politikacılar, gazeteciler ve aktivistler, özellikle de insan hakları savunucuları için ciddi bir durumdur.

Bu seçim yılında, genç kadınlar da dahil olmak üzere tüm kadınları, her yerde oy kullanma haklarını kullanmaya, toplumdaki yerlerini almaya ve siyasi hayata katılma konusunda kendilerini güçlü hissetmeye teşvik ediyoruz.”

Kısa Bilgi

2024 Dünya Kadınlar Günü'nün küresel teması, Birleşmiş Milletler'in bu yılki "İlerleme için Kadınlara Yatırım " temasıyla uyumlu olan "Katılıma İlham Vermek" (Inspire Inclusion) temasıdır.  Kadınların karar alma pozisyonları da dahil olmak üzere topluma katılımı çok önemlidir.

6 Mart 2024'te Başkan Yardımcısı Jourová, yaklaşan Avrupa Parlamentosu seçimleri bağlamında Komisyon'un “Kamusal hayatta kadınlar” konulu üst düzey etkinliğini Brüksel'de açtı. Farklı panellerde kadınların siyasette, gazetecilikte ve sivil toplumda karşılaştığı zorluklar tartışıldı. Katılımcılar, kadınların neden halka açık pozisyonlardan ayrılmaya karar verdiklerini tartıştılar ve bu eğilimi sona erdirmek için medya platformlarının, düzenleyici kurumların ve siyasi partilerin katılımı da dahil olmak üzere somut çözümler belirlediler.

Kadınlar siyasette yeterince temsil edilmemeye devam ediyor. 2023'te yalnızca 6 Üye Devlet parlamento üyelerinde (MP) %40'ın üzerinde bir cinsiyet dengesi elde etti; 7 Üye Devlette ise %25'ten az kadın milletvekili vardı. Avrupa Parlamentosu üyelerinin cinsiyet dengesine yakın bir oran olan yüzde 40 kadın ve yüzde 60 erkekten oluşuyor. Ocak 2024 itibarıyla 27 Üye Devletten yalnızca 5'inde kadın devlet başkanları bulunuyor. Dünya genelinde kadınlar parlamentodaki sandalyelerin yalnızca yüzde 26,7'sine, yerel yönetimlerdeki sandalyelerin yüzde 35,5'ine ve işyerindeki yönetim pozisyonlarının yalnızca yüzde 28,2'sine sahip. Değişimin mevcut yavaş hızıyla birlikte, kadınların işyeri yönetim pozisyonlarındaki payı 2050 yılına kadar yalnızca %30'a ulaşacak. Komisyon, Üye Devletleri, karar alma pozisyonlarındaki kadınların sayısını artırmak için daha iyi politikalara, ayrımcılık karşıtı ve cinsiyetçilik karşıtı bir kültüre ve farklı toplumsal ihtiyaçları daha iyi karşılayan daha güçlü demokrasilere yol açacak cinsiyet dengeli seçmen listelerinin tanıtılması gibi daha etkili stratejiler geliştirme ve uygulama konusunda destekleyecek.

Komisyon bugün ayrıca 2020-2025 Cinsiyet Eşitliği Stratejisi'nin uygulanmasında kaydedilen ilerlemeye genel bir bakış sağlayan AB'de Cinsiyet Eşitliği 2024 Raporunu da yayınladı. Stratejide belirtilen eylemlerin çoğu halihazırda gerçekleştirildi. Bir kadın tarafından yönetilen ve cinsiyet dengeli bir Komisyon Üyeleri Kurulu'ndan oluşan ilk Komisyon ve ilk Eşitlikten sorumlu Komisyon Üyesi toplumsal cinsiyet eşitliğini AB gündeminin merkezine koymayı başardı. Komisyon ayrıca yönetimin her kademesinde cinsiyet dengesine ulaşma konusunda sürdürülebilir ilerleme kaydetti. 1 Mart 2024'te kadınlar Komisyondaki tüm yönetim pozisyonlarının %48,5'ini elinde tutuyordu.

En son atılım, 6 Şubat 2024'te Avrupa Parlamentosu ile Konsey arasında, Komisyon'un kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadeleye ilişkin Direktif önerisine ilişkin varılan siyasi anlaşmadır. Direktif, hâlâ çok yaygın olan kadına yönelik şiddetle mücadeleye yönelik AB düzeyindeki ilk kapsamlı yasal belgedir. Direktif, AB genelinde kadınlara yönelik hem çevrimdışı hem de çevrimiçi şiddetin belirli biçimlerini suç sayıyor. Kadın sünneti ve zorla evlendirme, bağımsız suçlar olarak suç sayılacak. Mahrem görüntülerin rıza dışı paylaşılması (deepfake'ler dahil), siber taciz, kadın düşmanı nefret söylemi ve "siber flaş" da dahil olmak üzere siber şiddetin en yaygın biçimleri de suç sayılacak. Direktif ayrıca mağdurların korunmasına, adalete erişimlerine ve sığınma evleri, tecavüz kriz merkezleri ve yardım hatları gibi desteğe yönelik kapsamlı önlemler de sağlıyor. Bu tedbirler, ulusal düzeyde suç sayılan kadına yönelik her türlü şiddetin mağdurlarına fayda sağlayacak.

Geçtiğimiz dört yıl, toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerleten birçok önemli yasal dönüm noktasına damgasını vurdu. Cinsiyet Eşitliği Stratejisi'nin kabul edilmesinden sadece bir yıl sonra, Mart 2021'de Komisyon, ücret şeffaflığı ve uygulama mekanizmaları yoluyla eşit ücret ilkesini güçlendiren bir Direktif önerisi sundu. Ücret Şeffaflığı Yönergesi'ne ilişkin siyasi anlaşmaya Aralık 2022'de rekor bir sürede ulaşıldı ve Yönerge'nin Mayıs 2023'te kabul edilmesinin yolu açıldı. Yeni şeffaflık ve telafi kuralları, eşit ücrete eşit ücret ilkesinin güvence altına alınmasına yardımcı olacak. 1957'den bu yana Antlaşma'da yer alan iş veya eşit değerdeki iş, nihayet sahada gerçeğe dönüşüyor.

Ağustos 2022 itibarıyla ebeveynler ve bakıcılar için AB çapında yeni iş-yaşam dengesi hakları uygulanmaya başlandı. Eylül 2022'de Komisyon, kadınların işgücü piyasasına katılımını artırmak için erken çocukluk eğitimi ve bakımına ilişkin yeni hedeflerle bağlantılı Avrupa Bakım Stratejisini sundu.  

Kasım 2022'de, Avrupa Komisyonu tarafından teklif edilmesinden on yıl sonra, Kurumsal Yönetim Kurullarında Cinsiyet Dengesi Direktifi kabul edildi. Bu yeni AB yasası, kadınların 8 Mart 2023'te Komisyon, geçen yıl boyunca devam eden #EndGenderStereotypes kampanyasını başlattı. Kampanya, izleyicileri kariyer seçimleri, bakım sorumlulukları ve karar verme süreçlerindeki cinsiyet stereotiplerini ortaya çıkarmaya ve sorgulamaya davet ediyor.

Komisyon, Ekim 2023'te Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi - İstanbul Sözleşmesi'ne taraf oldu. AB artık cezai konularda adli işbirliği, iltica ve geri göndermeme alanlarında ve kamu idaresine ilişkin olarak kadına yönelik şiddeti önlemek ve bunlarla mücadele etmek için iddialı ve kapsamlı standartlarla bağlıdır. Buna finansman, politika ve yasal önlemler de dahildir.

Komisyon, 2023 Sonbaharında cinsiyete dayalı şiddetin ve aile içi şiddetin önlenmesine yönelik bir AB ağı kurdu. Ağ, Üye Devletlere ve paydaşlara şiddetin önlenmesi, bilgi alışverişi ve iyi uygulamalara ilişkin yeni ve ortaya çıkan konuları tartışmak için alan sağlıyor. 

Komisyon, 2024 yılı içerisinde kadınlara ve kız çocuklarına yönelik zararlı uygulamaların önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin bir Tavsiye Kararı sunacak. Tavsiye Kararı, Üye Devletlerin kadın sünneti, zorla kısırlaştırma, kürtaj ve erken ve zorla evlilik gibi zararlı uygulamalarla mücadele etmek için sahada gerçekleştirebilecekleri eylemleri belirleyecek

Yıllar boyunca Komisyon, Vatandaşlar, Eşitlik, Haklar ve Değerler Programı aracılığıyla cinsiyet eşitliğini teşvik eden ve cinsiyete dayalı şiddetle mücadele eden proje ve kuruluşlara fon sağladı. CERV programı kapsamında finanse edilen tüm projelerin tasarımlarında cinsiyet eşitliğini ve ayrımcılık yapmamayı dikkate alması bekleniyor. Şu anda, cinsiyete dayalı şiddeti önlemek ve mağdurları desteklemek, cinsiyete dayalı bakım eşitsizliğinin nedenlerini ele almak ve Ücret Şeffaflığı Yönergesi'ni uygulamak için toplamda 35 milyon Euro olan iki teklif çağrısı başvuruya açık bulunuyor.

AB'nin dış faaliyetlerinde de ilerleme kaydedildi. Kadınların eşit katılımını ve liderliğini geliştirmek, AB dış eylemi için Cinsiyet Eylem Planı III'ün önceliklerinden biridir. Genç kadınların politika ve karar alma süreçlerinde sesini ve liderliğini artırmak, aynı zamanda AB dış eylemindeki ilk Gençlik Eylem Planının da önceliğidir. Amiral gemilerinden biri olan Demokraside Kadın ve Gençlik Girişimi, kalkınma ve değişimin kilit aktörleri olan gençlerin ve kadınların haklarının, güçlendirilmesinin ve kamusal ve siyasi hayata katılımlarının güçlendirilmesine odaklanıyor. 14 Mart'ta New York'ta Kadının Statüsü Komisyonu çerçevesinde 11,5 milyon Euro bütçeyle Kadınların Siyasi Katılımı bileşeni başlatılacak.

Kasım 2023'te Komisyon ve Yüksek Temsilci, AB'nin toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesine yönelik dış eyleminin sonuçlarına odaklanan AB Toplumsal Cinsiyet Eylem Planının Uygulanmasına İlişkin Ortak Ara Dönem Raporu'nu yayınladı. Üç yıl önce GAP III'ün kabul edilmesinden bu yana, kadınların ve kız çocuklarının cinsel sağlık ve üreme sağlığı konularında güçlendirilmesini ve cinsel sağlık ve üreme sağlığına eşit erişim haklarını destekleyen çeşitli Avrupa Takımı Girişimleri, kaliteli eğitim, genç kadın girişimcilerin finansmana erişimi de dahil olmak üzere, küresel, bölgesel ve ulusal düzeyde önemli yeni AB girişimleri ve programları başlatıldı.

AB, 2021 yılında, 2013 yılında başlatılan 'Acil Durumlarda Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddetten Korunmaya İlişkin Eylem Çağrısı'nın’ 2021-2025 yol haritasına yönelik taahhüdünü yeniledi. Bu, toplumsal cinsiyet Temelli Şiddet sorununu ele almak üzere insani sistemde yapısal değişiklikler uygulamaya yönelik küresel bir girişimdir.

Daha fazla bilgi için

Bilgi Formu – Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Desteklemek

AB'de Cinsiyet Eşitliği 2024 Raporu

Cinsiyet Eşitliği Stratejisi İzleme Portalı

Cinsiyet eşitliğini teşvik etmek

Karar almada kadın-erkek eşitliği

EIGE Cinsiyet İstatistikleri Veritabanı

Başkan von der Leyen'in “Kamusal hayatta kadınlar” etkinliğinden video mesajı

 

 

Detaylar

Yayın tarihi
7 Mart 2024
Yazar
Representation in Cyprus