Skip to main content
European Commission Representation in Cyprus
Gazete makalesi3 Şubat 2023Representation in Cyprus7 min read

Kadın Sünnetine Karşı Uluslararası Sıfır Tolerans Günü: Komisyon, insan haklarını ihlal eden bu suça son verilmesi çağrısında bulunuyor

Avrupa Komisyonu’nun Kadın Sünnetine Karşı Uluslararası Sıfır Tolerans Günü'ne ilişkin ortak açıklaması şöyledir:

FGM

6 Şubat 2023 tarihli Uluslararası Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Tolerans Günü öncesinde, Birliğin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi/Komisyon Başkan Yardımcısı, Değerler ve Şeffaflıktan Sorumlu Başkan Yardımcısı Josep Borrell , Demografi ve Demokrasiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Věra Jourová, Eşitlikten Sorumlu Komisyon Üyesi Dubravka Šuica ve Uluslararası Ortaklıklardan sorumlu Komisyon  Üyesi Jutta Urpilainen, AB'nin kadın sünnetini dünya çapında ortadan kaldırma konusundaki taahhüdünü yeniden teyit etmek için bir araya geldiler ve aşağıdaki açıklamayı yaptılar :

‘’Kadın Sünneti, bir insan hakları ihlalidir ve kadınlara ve kız çocuklarına yönelik bir şiddet biçimidir. FGM'nin sağlık açısından hiçbir faydası yoktur ve kadınlar ve kız çocukları için ömür boyu sürecek zararlara neden olur.

Kadın sünneti dünya çapında 200 milyon insanı etkiliyor ve bu duruma maruz kalmış 600.000 kadının Avrupa'da yaşadığı tahmin ediliyor. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin (hedef 5.3) son tarihi olan 2030 yılına kadar Sıfır FGM'ye ulaşmak istiyorsak, değişim yaratmak için kararlı adımlar atmalı, bu uygulamayı ortadan kaldırmalıyız.

Komisyon geçen yıl, kadına yönelik şiddetle mücadele için AB’de uygulanacak kurallar önerdi. Yeni kurallar, kadın sünnetinin AB çapında suç sayılmasını içerecek. Bu yıl ayrıca ilk etapta kadınlara ve kız çocuklarına yönelik zararlı uygulamaların nasıl önlenebileceğine dair bir öneri sunulacak.

Kadın sünneti genellikle AB'de değil, kızların bu amaçla getirildiği üçüncü bir ülkede gerçekleştiriliyor. Mart ayından itibaren polis ve sınır muhafızları, geliştirilmiş Schengen Bilgi Sistemi sayesinde FGM de dahil olmak üzere toplumsal cinsiyete dayalı şiddet riski taşıyan bir kişiyle karşı karşıya kaldıklarında uyarılacaklar.

Bu yıl İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 75. yıl dönümünü kutlarken, kadın ve kız çocuklarının şiddetten mutlak bir şekilde kurtulmaları gerekiyor. Onların güvenlik ve bedensel özerklik haklarını korumak bizim sorumluluğumuzdur. Kadın sünneti sona ermeli.”

Kısa Bilgi

Kadın sünneti (FGM), Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanımlandığı şekliyle, kadın dış cinsel organının kısmen veya tamamen çıkarılmasını veya kadın cinsel organlarının tıbbi olmayan nedenlerle başka şekilde yaralanmasını içeren tüm prosedürleri içerir. Sadece 17 Avrupa ülkesinde 190.000 kız çocuğunun sakatlanma riski altında olduğu, Avrupa'da ise 600.000 kadının FGM'nin sonuçlarıyla yaşadığı tahmin ediliyor. Her yıl en az 20.000 kadın ve kız çocuğu kadın sünneti riski taşıyan ülkelerden sığınmacı olarak Avrupa'ya geliyor. FGM, bebeklikten 15 yaşına kadar olan genç kızlara çeşitli kültürel veya sosyal nedenlerle yapılan yanlış bir  uygulamadır. FGM, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik uygulanan şiddetin bir biçimidir; yaşam boyu süren ciddi fiziksel ve psikolojik sonuçları vardır.

Avrupa Komisyonu, Birliğin eşitlik politikaları doğrultusunda cinsiyete dayalı her türlü şiddeti sona erdirmeye kararlıdır. Bu taahhüt, AB İnsan Hakları ve Demokrasi Eylem Planı 2020-2024, AB Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Stratejisi 2020-2025, AB Toplumsal Cinsiyet Eylem Planı III ve hem AB içinde hem de AB  dışında FGM dahil olmak üzere çocuklara karşı şiddeti sona erdirmeyi amaçlayan AB Çocuk Hakları Stratejisi'nde ana hatlarıyla belirtilmiştir. Bu politikalar ve Avrupa'da ve küresel olarak kadın sünnetini sona erdirme taahhüdümüz doğrultusunda, hayatta kalanları, etkilenen aileleri ve toplulukları, uzmanları ve politika yapıcıları destekliyor ve onlarla işbirliği yapıyoruz.

Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi uyarınca FGM'nin suç sayılması gerekiyor. Sözleşme, tüm AB Üye Devletleri tarafından imzalanmıştır ve şu ana kadar 21 Üye Devlet tarafından onaylanmıştır. Komisyon, Konsey ile AB'nin Sözleşme'ye katılımı konusunda birlikte çalışiyor ve AB'ye katılım konusundaki kararlılığını sürdürüyor.

Komisyon, 8 Mart 2022'de, kadınlara yönelik şiddeti ve aile içi şiddeti önlemek ve bunlarla mücadele etmek için yeni bir teklif sundu ve 2023'te kadın sünneti de dahil olmak üzere zararlı uygulamaların önlenmesine ilişkin özel bir Tavsiye Kararı kabul edecek. Bu, kadın sünnetine maruz kalan kurbanlar için ek, özel destek ve korumayı içerecek.

Vatandaşlar, Eşitlik, Haklar ve Değerler Programı (CERV), kadın sünneti de dahil olmak üzere toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadele eden projeler için fon sağlıyor. 2022 DAPHNE teklif çağrısı kapsamında, genel olarak, Avrupa'da FGM'yi önlemek için gençleri dahil ederek, Bulgaristan'daki Roman topluluğunda yaşanan çocuk yaşta evliliklerin önlenmesi, göçmen kadınların ve kızların Lüksemburg'daki deneyimlerini paylaşmaları için güvenli alanlar ve benzeri konuları ele almak için on proje seçildi ve  bu projelere 5,6 milyon Euro ile bütçe ayrıldı.  

Ulusal makamlar, 7 Mart’tan itibaren, yenilenen Schengen Bilgi Sistemine geçecekler. Yeni sistem tanımlanmış potansiyel kurbanların seyahatini önlemek için yeni bir uyarı kategorisi sağlayacak ve kadın sünneti de dahil olmak üzere toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin kurbanı olma riski taşıyan savunmasız kadınların ve kızların korunmasını sağlayacak.

Tüm AB Üye Devletlerinin taraf olduğu 1989 BM Çocuk Hakları Sözleşmesi de, FGM dahil olmak üzere, çocuklara yönelik şiddeti kınamaktadır. Komisyon 2021 yılında, FGM dahil olmak üzere çocuklara yönelik her türlü şiddeti sona erdirmek için somut eylemler ve tavsiyeler içeren kapsamlı bir Çocuk Hakları AB Stratejisini kabul etti.

Dış eylem ve kalkınma işbirliği bağlamında, FGM'yi sona erdirmek, AB İnsan Hakları ve Demokrasi Eylem Planı 2020-2024 ve AB Toplumsal Cinsiyet Eylem Planı 2021-2025.  kapsamında kilit bir eylem olmaya devam ediyor. Bu, örneğin UNFPA/UNICEF Kadın Sünnetinin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Küresel Ortak Programına, Afrika'da Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı ve Haklarına ilişkin Avrupa Ekibi Girişimi'ne ve 17 ülkedeki ortak uygulama için 7,5 milyon Euro tahsis eden  Spotlight Afrika Bölgesel Programına verilen destek yoluyla, siyasi diyalogların yanı sıra somut eylemlere de yansıyor. COVID-19 salgını sırasındaki kısıtlamalara rağmen, yaklaşık 650.000 kadın ve kız çocuğuna, zararlı uygulamaların önlenmesi de dahil olmak üzere toplumsal cinsiyete dayalı şiddete maruz bırakılan kişilere destek verildi. AB ayrıca Avrupa Demokrasi ve İnsan Hakları Aracı (EIDHR) aracılığıyla FGM'yi ülke düzeyinde ele alan projeleri destekliyor. Örneğin, Somali'de AB, STK'ların kadın sünneti politikasının benimsenmesi için kulis yapması ve savunulması için yetkilendirilmesini desteklerken, AB kadın sünnetinin, Sudan'da, kırsal topluluklarda uygulanmamasına yönelik yasal reformu destekliyor.

AB ayrıca, 2016'dan bu yana toplam 18,5 milyon Euro'luk katkıyla UNFPA-UNICEF Kadın Sünnetinin Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Ortak Programı’nı destekliyor. Program, FGM’nin, 2021 yılına kadar, aile ve topluluk içinde ortadan kaldırılmasını aktif olarak savunmak için yetişkin ve genç olmak üzere erkeklerden oluşan 1.758 ortaklık kurdu.

Eylül 2020'de Komisyon tarafından öne sürülen Göç ve İltica Anlaşması, özel ihtiyaçları olan kişiler için mevcut olan koruma önlemlerini güçlendirmeyi ve zulüm korkusu olan veya FGM'ye maruz kalma riskiyle karşı karşıya olan kadın ve kız çocukları için uluslararası korumaya uygunluk sağlamayı amaçlıyor.

 

Daha fazla bilgi için

Cinsiyete dayalı şiddetin sona erdirilmesiyle ilgili Avrupa Komisyonu web sayfaları

Bilgi Formu - Efsaneleri Yıkan Kadın Sünneti (FGM)

Avrupa Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü'nün kadın sünnetinin yaygınlığına ilişkin araştırması

Detaylar

Yayın tarihi
3 Şubat 2023
Yazar
Representation in Cyprus