Skip to main content
European Commission Representation in Cyprus
Basın açıklaması24 Kasım 2021Representation in Cyprus12 min read

Avrupa Dönemi Sonbahar Paketi: krizden güçlenerek çıkmak ve Avrupa'yı daha yeşil ve daha dijital hale getirmek

Avrupa Komisyonu bugün, 2022 Avrupa Dönemi ekonomi politikası koordinasyonu döngüsünü başlattı.

European Semester Autumn Package

Avrupa Dönemi Sonbahar Paketi, Yıllık Sürdürülebilir Büyüme Anketi, 2022 için Euro Bölgesi Bütçe Planları (BP'ları) hakkında Görüşler, Euro bölgesi için politika önerileri ve Komisyonun Ortak İstihdam Raporu önerisini içeriyor.

Paket, Avrupa ekonomisinin toparlanmadan genişlemeye geçtiğini ancak şimdi yeni rüzgarlarla karşı karşıya olduğunu belirten Sonbahar 2021 Ekonomik Tahmininden yararlanıyor.

Yıllık Sürdürülebilir Büyüme Anketi

Bu yılki Yıllık Sürdürülebilir Büyüme Anketi (ASGS), AB'yi kriz yönetiminden AB ekonomisinin direncini güçlendiren sürdürülebilir ve adil bir toparlanmaya yönlendiren 2022 için iddialı bir gündem ortaya koyuyor. Ayrıca, NextGenerationEU'nun en önemli parçası olan İyileşme ve Dayanıklılık Tesisi'nin (İDT) yeni Avrupa Sömestr döngüsüne nasıl daha derinden entegre edileceğini ortaya koyuyor. Bu, sözkonusu süreçler arasında sinerji yaratacak ve Üye Devletlerin gereksiz idari yüklerden kaçınmasını sağlayacak. Ayrıca ASGS, Üye Devletler arasında tamamen güncel ve tutarlı bir SKH raporlaması sağlamak için Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin (SKH'ler) Avrupa Dönemine nasıl daha fazla entegre edileceğini ortaya koyuyor.

723,8 milyar Euro'luk hibe ve kredi bütçesine sahip İyileşme ve Dayanıklılık Tesisi, adaleti kalbine yerleştiren dayanıklı bir ekonomi inşa etmede merkezi bir role sahip olacak. AB'nin RRF'de yerleşik olan öncelikleriyle, Avrupa Sömestri artık Üye Devletlere yeşil ve dijital geçişlerde başarılı olma ve daha dirençli bir AB ekonomisi oluşturma konusunda daha iyi rehberlik edecek.

Bugün itibariyle Komisyon 22 ulusal toparlanma ve dayanıklılık planını kabul etti ve Konsey bunların tümünü onayladı. Bu, Ağustos 2021'den bu yana 17 Üye Devlet için 52,3 milyar Euro'luk ön finansman ödemelerinin kilidini açtı. Genel olarak, Konsey tarafından şu ana kadar onaylanan planlar 291 milyar Euro hibe ve 154 milyar Euro krediyi temsil ediyor. Artık odak, kurtarma planlarının sahada uygulanmasına çevriliyor.

İDT ön finansman ödemeleri, Yıllık Sürdürülebilir Büyüme Anketinde özetlenen rekabetçi sürdürülebilirliğin çevresel sürdürülebilirlik, üretkenlik, adalet ve makroekonomik istikrar olan dört boyutuna değerli katkılar sağlamaya şimdiden başladı.

Komisyon ayrıca Üye Devletleri ulusal reformların ve yatırımların Yıllık Sürdürülebilir Büyüme Anketinde belirlenen öncelikleri yansıtmasını sağlamaya çağırıyor.

Euro Bölgesi Üye Devletlerinin Taslak Bütçe Planlarına İlişkin Görüşler

Komisyonun 2022 DBP'lerine ilişkin Görüşleri, Konsey tarafından Haziran 2021'de kabul edilen maliye politikası tavsiyelerine dayanıyor. Bu görüşler, İstikrar ve Büyüme Paktı'nın genel kaçış maddesinin 2022'de devam eden uygulamasını dikkate alıyor.

Üye Devletler, geçici acil durum önlemlerini gevşetiyor ve iyileşmeyi sürdürmeye yönelik destek önlemlerine giderek daha fazla odaklanıyor. İDT hibeleri, 2022'de toplam kurtarma destek önlemlerinin %24'ünü finanse edecek. İDT hibelerinin emilimi önden yüklenecek şekilde ayarlandı: Üye Devletlerin, kilometre taşları ve hedeflerin gerçekleştirilmesinin ardından ödeme kararı verilene kadar tahsis edilen toplam İDT hibe tutarının %40'ından fazlasını harcaması bekleniyor. Ulusal olarak finanse edilen yatırımın, Konsey tarafından tavsiye edildiği gibi, 2022'de tüm Üye Devletlerde korunması veya geniş ölçüde korunması planlanıyor.

Euro bölgesi mali duruşunun 2020-2022 döneminde genişletici olması bekleniyor. Hem ulusal hem de AB bütçeleri tarafından finanse edilen kamu yatırımlarından ve diğer sermaye harcamalarından gelen pozitif katkı önemlidir, ancak 2021 ve 2022'deki mali genişlemenin ana itici gücü, ulusal olarak finanse edilen net cari faiz dışı harcamalardır. Bazı yüksek borçlular dahil olmak üzere birçok Üye Devlette, öngörülen destekleyici mali duruş, ulusal olarak finanse edilen daha yüksek cari harcamalar veya fonlanmayan vergi indirimleri tarafından yönlendirilecek şekilde ayarlanmıştır. Bazı durumlarda, bunun temel mali durum üzerinde büyük bir etkisi olması bekleniyor. Üye Devletlerin yaklaşık dörtte birinde destekleyici mali duruşun hem ulusal hem de AB tarafından finanse edilen yatırımlar tarafından yönlendirilmesi bekleniyor.

Euro bölgesi tavsiyesi ve Uyarı Mekanizması Raporu

Euro bölgesinin ekonomi politikasına ilişkin tavsiye, bir bütün olarak Euro bölgesinin işleyişini etkileyen bu konularda Euro bölgesi Üye Devletlerine özel tavsiyeler sunuyor. Euro Bölgesi Üye Devletlerinin, sürdürülebilir bir toparlanmayı etkin bir şekilde desteklemek için ulusal mali politikalarını kullanmaya ve koordine etmeye devam etmek için 2022-23'te Eurogroup içinde bireysel ve toplu olarak harekete geçmelerini tavsiye ediyor. Tavsiye, 2022'de Euro bölgesinde orta derecede destekleyici bir mali duruşun korunmasını ve maliye politikası önlemlerinin kademeli olarak esnek ve sürdürülebilir bir toparlanmayı teşvik eden yatırımlara dönmesini gerektiriyor. Benzer şekilde, COVID-19 krizini takiben İstihdama Etkin Aktif Destek (İEAD) hakkında Komisyon Tavsiyesi ile uyumlu olarak, etkin aktif işgücü piyasası politikaları sağlayarak işgücü piyasalarında acil durumdan kurtarma önlemlerine geçişin önemine vurgu yapıyor. Euro Bölgesi Üye Devletleri, pandemi risklerinin yeniden ortaya çıkması durumunda tepki verebilmek için çevik bir maliye politikası sürdürmelidir. Ekonomik koşullar izin verdiğinde, Euro Bölgesi Üye Devletlerin, yatırımları artırırken ihtiyatlı orta vadeli mali pozisyonlar elde etmeyi ve borç sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlayan mali politikalar izlemeleri gerekiyor. Tavsiyede ayrıca Bankacılık Birliği'nin tamamlanması, Euronun uluslararası rolünün güçlendirilmesi ve dijital bir Euro oluşturma sürecinin desteklenmesi için çalışmaya devam edilmesi çağrısında bulunuluyor.

Uyarı Mekanizması Raporu (UMR), potansiyel makroekonomik dengesizlikleri tespit etmeye yönelik bir tarama önlemlidir. Bu yılki AMR, Hırvatistan, Kıbrıs, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Hollanda, Portekiz, Romanya, İspanya ve İsveç’ten oluşan 12 Üye Devlet için derinlemesine incelemelerin (IDR'ler) garanti edildiği sonucuna varıyor. Bu Üye Devletler, önceki yıllık Makroekonomik Dengesizlik Prosedürü (MIP) gözetim döngüsünde bir IDR'ye tabiydi (Hırvatistan, Fransa, Almanya, İrlanda, Hollanda, Portekiz, Romanya, İspanya ve İsveç) veya aşırı dengesizlikler (Kıbrıs, Yunanistan ve İtalya) yaşadıkları kabul edildi. Yeni IDR'ler, mevcut değerlendirmeleri güncellemek ve olası kalan politika ihtiyaçlarını değerlendirmek için bu dengesizliklerin nasıl geliştiğini, ağırlıklarını, evrimlerini ve Üye Devletler tarafından verilen politika yanıtını analiz ederek değerlendirecek.

Romanya ile ilgili İstikrar ve Büyüme Paktı kapsamındaki adımlar

Romanya, 2019'daki Antlaşma açığı eşiğini ihlal etmesi nedeniyle Nisan 2020'den bu yana aşırı açık prosedürü (AAP) kapsamındadır. Haziran 2021'de Konsey, Romanya'nın aşırı hükümet açığına en geç 2024 yılına kadar son vermesi için Romanya'yla ilgili yeni bir tavsiye kabul etti.

2021 için ulaşılan ara hedef ışığında, Komisyon, bu noktada Romanya'nın EDP'sinde daha fazla adım atılmaması gerektiğini düşünüyor. Yeni hükümet 2022 için bir bütçe ve orta vadeli bir mali strateji sunduğunda, rapor Romanya'nın bütçe durumunu yeniden değerlendirecek.

Gelişmiş gözetim raporu ve program sonrası gözetim raporları

Yunanistan için on ikinci geliştirilmiş gözetim raporu, kısmen COVID-19 pandemisinin neden olduğu zorlu koşullar ve Ağustos 2021'deki yıkıcı orman yangınları ile bağlantılı bazı alanlarda karşılaşılan gecikmelere rağmen, ülkenin mutabık kalınan taahhütleri yerine getirmede daha fazla ilerleme kaydettiğini ortaya koyuyor. Rapor, Eurogroup'un bir sonraki politikaya bağlı borç önlemi setinin serbest bırakılmasına karar vermesi için bir temel oluşturabilecek.

İspanyaPortekizKıbrıs and Irlanda için program sonrası gözetim raporları, dört Üye Devletin de ödenmemiş borçlarını ödeme kapasitelerini koruduğunu ortaya koyuyor.

Ortak İstihdam Raporu Önerisi

Ortak İstihdam Raporu (OİR), istihdam henüz kriz öncesi seviyelere geri dönmemiş olsa da, işgücü piyasasının toparlandığını doğruluyor. COVID-19 krizi özellikle gençleri, standart dışı istihdam biçimlerinde çalışan işçileri, serbest meslek sahiplerini ve üçüncü ülke vatandaşlarını etkiledi. Yüksek talebe sahip sektörlerde şimdiden işgücü sıkıntısı yaşanıyor. Aynı zamanda, birçok işletme krizden dolayı büyük finansal zorluk yaşıyor ve istihdam azalıyor. Diğer yandan ise yeşil ve dijital geçiş yoluyla  başka iş imkanları yaratılacak. Bu arka plana karşı, aktif işgücü piyasası politikaları ve özellikle iş geçişlerine verilen destek özellikle önem kazanıyor. Yetişkin eğitimi, AB genelinde standart uygulamadan uzaktır ve Üye Devletler arasında geniş farklılıklarla birlikte pandemiden etkilenmiştir. Bu nedenle, insanların geleceğin işgücü piyasaları için ihtiyaç duyulan doğru becerilere sahip olmalarını sağlamak bir zorluk olmaya devam ediyor. Son olarak, sosyal koruma sistemleri, yoksulluk risklerinde veya gelir eşitsizliğinde önemli artışlar olmadan COVID-19 krizinin üstesinden gelinmesine yardımcı oldu. Bu aynı zamanda, örneğin SURE aracıyla finanse edilen kriz sırasında uygulamaya konan veya uzatılan kısa süreli çalışma programları ve diğer işte kalma önlemleri yoluyla AB ve Üye Devlet düzeyinde sağlanan önemli destek sayesinde oldu. Bununla birlikte, birçok ülkede, özellikle standart dışı çalışanlar ve serbest meslek sahipleri için sosyal koruma boşlukları devam ediyor. 2022 OİR'deki analiz, artık Avrupa Sosyal Haklar Sütunu'nun 20 ilkesinden 18'inin izlenmesini destekleyen revize edilmiş Sosyal Puan Tablosuna dayanıyor. Bunun, Üye Devletlerdeki temel istihdam ve sosyal zorlukların kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesine katkıda bulunması bekleniyor. Porto Sosyal Zirvesinde AB liderleri, 2030 yılına kadar istihdam, beceriler ve yoksulluğun azaltılmasına ilişkin üç AB ana hedefi belirleyen Avrupa Sosyal Haklar Sütunu Eylem Planını onayladılar ve bu hedefler artık OİR'e entegre edildi.

Komisyon Üyeleri şunları söyledi:

İnsanlar İçin Çalışan Bir Ekonomiden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis şunları söyledi: “Kriz yönetiminden geleceğe yönelik büyüme dostu yatırımlara geçerken, şimdi öncelik Avrupa'nın sahneye koyması için kapsayıcı, kalıcı ve sürdürülebilir bir iyileşmeye doğru reformları ve yatırımları hayata geçirmektir. İyileşme ve Dayanıklılık İmkanı finansman yapısını sağlayacak olsa da, Üye Devletler ayrıca önümüzdeki yol için politika pusulası olarak Avrupa Dönemine güvenebilirler. Avrupa Dönemi, düzenli rehberliği sayesinde, Üye Devletlerin yeşil ve dijital geçişleri ilerletmelerine, ekonomilerine ihtiyaç duydukları desteği vermelerine ve gelecekte yaşanması mümkün şoklara karşı kolektif direncimizi güçlendirmelerine yardımcı olacak. Sömestr ayrıca toparlanmayı engelleyebilecek yeni ve eski riskleri ele almalarına yardımcı olacak. Ayrıca, şirketleri güçlendirmeye, daha fazla insanı kaliteli işlere sokmaya, yatırım engellerini kaldırmaya ve AB'nin mali sürdürülebilirliğini korumak için politikaları koordine etmeye odaklanmamız gerekecek.”

Ekonomiden Sorumlu Komisyon Üyesi Paolo Gentiloni şunları söyledi: "Avrupa ekonomisi güçlü bir şekilde büyüyor, ancak keskin bir şekilde artan COVID vakaları, ani yükselen enflasyon ve devam eden tedarik zinciri sorunları gibi  ters rüzgarlarla sarsılıyor. Bu karmaşık ekonomik tablo, dikkatle kalibre edilmiş politikalar gerektiriyor: hem toparlanmayı yolunda tutmamız hem de pandemi sonrası dönem için daha sürdürülebilir, rekabetçi ve kapsayıcı bir büyüme modeline geçmemiz gerekiyor. Euro bölgesi için, 2022 için, yatırıma, işçileri yeni becerilerle donatmaya ve uygulanabilir firmaların ödeme gücünü korumaya odaklanan orta derecede destekleyici bir mali duruş çağrısında bulunuyoruz. Pandeminin birçok durumda şiddetlendirdiği makroekonomik dengesizlikler, yakından ilgilenilmesini gerektiriyor. İyileştirme ve Dayanıklılık Tesisi şu anda, toplam hibe tahsislerinin yaklaşık %40'ını yalnızca 2022'de harcamayı hedefleyen 22 AB ülkesinde uygulanmaktadır. Bunu başarmak belki de önümüzdeki yıl için en büyük zorluk ve fırsat olacak.”

İş ve Sosyal Haklardan Sorumlu Komisyon Üyesi Nicolas Schmit şunları söyledi: “Beceri ve işe alım teşvikleri dahil aktif işgücü piyasası politikaları, pandeminin olumsuz etkilerini yumuşatmak için çalışmalarımızın merkezinde yer almalıdır. Bu, işten işe geçişleri kolaylaştıracak ve yeşil ve dijital geçişlerin adil ve kapsayıcı olmasını sağlayacak. Becerilere daha fazla yatırım yapmanın yanı sıra, bazı sektörlerdeki işgücü eksikliğini gidermeye yardımcı olacak çalışma koşullarına da bakmak zorunludur. İnsanları yeni, geleceğe dönük işlere geçmeleri için destekliyoruz, ancak bu yeni iş türlerinin kalitesini de sağlamamız gerekiyor.”

Sonraki Adımlar

Komisyon, Eurogroup ve Konseyi paketi tartışmaya ve bugün sunulan kılavuzu onaylamaya davet ediyor. Bu paketin içeriği ve Avrupa Sömestr döngüsündeki sonraki her adım hakkında Avrupa Parlamentosu ile yapıcı bir diyalog kurmayı dört gözle bekliyor.

Kısa Bilgi

Avrupa Dönemi, Üye Devletlerin ekonomik ve istihdam politikalarını koordine etmek için iyi kurulmuş bir çerçeve sağlıyor ve bu rolü toparlanma aşamasında ve yeşil ve dijital geçişte ilerlemede oynamaya devam edecek. Politika öncelikleri, önceki yıllarda olduğu gibi, rekabetçi sürdürülebilirliğin dört boyutu etrafında ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda yapılandırılacak.

İyileştirme ve Dayanıklılık Tesisi, AB ülkeleri tarafından üstlenilen reformları ve yatırımları desteklemek için sağlanan 723,8 milyar Euro'luk kredi ve hibe ile NextGenerationEU'nun en önemli parçasıdır. Amaç, koronavirüs pandemisinin ekonomik ve sosyal etkisini azaltmak ve Avrupa ekonomilerini ve toplumlarını yeşil ve dijital geçişlerin zorluklarına ve fırsatlarına daha sürdürülebilir, dayanıklı ve daha hazırlıklı hale getirmektir.

Daha Fazla Bilgi İçin

Avrupa Dönemi Güz 2022 Paketi ile ilgili sorular ve cevaplar

2022 Yıllık Sürdürülebilir Büyüme Araştırması ile ilgili Bildiri

2022 Taslak Bütçe Planlarına İlişkin Bildiri

2022 Taslak Bütçe Planlarına İlişkin Görüşler

Euro bölgesi tavsiyesi 2022

Uyarı Mekanizması Raporu 2022

Romanya'daki mali duruma ilişkin bildiri

Program sonrası gözetim raporu: Kıbrıs

Program sonrası gözetim raporu: İrlanda

Program sonrası gözetim raporu: Portekiz

Program sonrası gözetim raporu: İspanya

Gelişmiş gözetim raporu: Yunanistan

Ortak İstihdam Raporu Önerisi

Sonbahar 2021 Ekonomik Tahmini

İyileştirme ve Dayanıklılık Tesisi

Avrupa Dönemi

 

Detaylar

Yayın tarihi
24 Kasım 2021
Yazar
Representation in Cyprus