Skip to main content
Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği
  • Gazete makalesi
  • 8 Eylül 2021
  • 2 min read

AB, küresel tarım-gıda ticaretindeki lider konumunu sağlamlaştırıyor

2020 yılı, AB'nin dünyanın en büyük tarım-gıda ürünleri ihracatçıları arasındaki lider konumunda bir başka gelişmeyi beraberinde getirdi.

Press conference by Dubravka Šuica, Vice-President of the European Commission, Janusz Wojciechowski, and  Elisa Ferreira, European Commissioners, on a long-term vision for the EU’s rural areas

İthalat tarafında ise, bugün yayınlanan bir rapora göre AB, ABD ve Çin'den sonra üçüncü büyük ithalatçı oldu.

2020 yılı, toplamda 306 milyar Euro'ya (184 milyar Euro ihracat ve 122 milyar Euro ithalat) ulaşan AB tarım-gıda ticareti için son derece zorlu, ancak başarılı bir yıl oldu. Her iki değer de 2019'a kıyasla sırasıyla %1.4 ve %0.5'lik hafif bir büyümeyi temsil ediyor.

COVID-19 pandemisinin yıkıcı ekonomik etkisini azaltmada çok önemli bir rol oynayan uluslararası ticaret, dayanıklılığı artırmada merkezi bir enstrüman olduğunu kanıtladı. AB en büyük ticaret bloğudur ve geniş kapsamlı serbest ticaret anlaşmaları (STA) ağı, AB'nin dünya ticaretindeki konumunun temelini oluşturur.

Tarımdan Sorumlu Komisyon Üyesi Janusz Wojciechowski şunları söyledi: “Açık ve adil ticaretin teşvik edilmesi, çiftçilerimize büyük fayda sağlayan Avrupa Komisyonu için siyasi bir önceliktir. Tarım ticaretindeki başarı; rekabetçiliği ve inovasyonu destekleyen Ortak Tarım Politikası ve güvenli, sürdürülebilir şekilde üretilmiş, besleyici ve yüksek kaliteli ürünlerimizin mükemmel itibarı ile açıkça bağlantılıdır.”

AB, değer zincirinin tüm kademelerinden geniş bir ürün yelpazesi ihraç etmektedir ve bu, AB tarım-gıda sektörünün, emtialardan yüksek oranda işlenmiş gıda endüstrisi ürünlerine kadar çeşitli ürün sınıflarında rekabet gücünü göstermektedir. AB'nin ithalatına ise, tüm ithalatın yaklaşık %75'ini oluşturan temel tarım-gıda ve yem ürünleri hakimdir.

Çin, İsviçre ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgeleri, 2020'de AB'nin tarım-gıda ihracatı bakımından büyüme gösterdiği başlıca destinasyonlardı. ABD, Türkiye, Singapur ve Japonya'ya yapılan ihracatın değerinde en büyük düşüş kaydedildi. İthalat açısından, Kanada AB'nin ithalat kaynağı olarak önemli bir büyüme gösterdi. Aynı zamanda, Birleşik Krallık, Ukrayna ve Amerika Birleşik Devletleri'nden yapılan ithalatın değerinde en büyük düşüş kaydedildi.

Birleşik Krallık, AB'nin toplam tarım-gıda ihracatındaki %23'lük ve toplam ithalatındaki %13'lük payı ile, 2020 yılında AB'nin tarım-gıda ticaretinde en önemli ortağı oldu.

Daha Fazla Bilgi İçin

AB'nin Tarım-gıda ticaretinin izlenmesi

2020 raporunda tarım-gıda ticareti

 

Detaylar

Yayın tarihi
8 Eylül 2021