Komisyon bugün, Yenilik Fonu’ndan 4.8 milyar Euro hibe alacak 85 yenilikçi net-sıfır projeyi seçerek Avrupa genelinde en yeni temiz teknolojilerin hayata geçirilmesine yardımcı oldu. İlk kez, 2023 teklif çağrısı kapsamında farklı ölçeklerde (pilot projelerin yanı sıra büyük, orta ve küçük ölçekli) ve temiz teknoloji üretimi odaklı projelere ödenek sağlandı. Bu, 2020'de Yenilik Fonu'nun başlangıcından bu yana en büyük destek olup toplam destek miktarını 12 milyar Euro'ya yükseltti ve proje sayısını %70 arttırdı.
Seçilen projeler 18 ülkede yer alıyor: Belçika, Danimarka, Almanya, Estonya, Yunanistan, İspanya, Fransa, Hırvatistan, İtalya, Macaristan, Hollanda, Avusturya, Polonya, Portekiz, Slovakya, Finlandiya, İsveç ve Norveç. Bu projeler enerji yoğun endüstriler, yenilenebilir enerji, enerji depolama, Endüstriyel Karbon Yönetimi, net sıfır hareketlilik (denizcilik ve havacılık dahil) ve binalar gibi çok çeşitli sektörleri kapsamaktadır.
Seçilen projelerin 2030'dan önce faaliyete geçmesi öngörülüyor ve ilk on yıllık faaliyet süreleri boyunca emisyonları yaklaşık 476 milyon ton CO2 eşdeğeri azaltması bekleniyor. Bu, Avrupa'nın karbonsuzlaştırma hedeflerine katkıda bulunacak, karbonsuzlaştırması özellikle zor olan sektörlerden kaynaklanan emisyonları azaltacak, Avrupa endüstriyel üretim kapasitesini güçlendirecek ve Avrupa'nın teknoloji liderliğini ve tedarik zinciri esnekliğini pekiştirecek.
Temel politika hedefleri için endüstriyel yeniliğin desteklenmesi
Bugün seçilen projeler özellikle aşağıdaki AB politika hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunuyor:
Temiz teknoloji üretimi: Net Sıfır Sanayi Yasası (NZIA) uyarınca, seçilen temiz teknoloji projeleri, rüzgar ve güneş enerjisi ve ısı pompalarında kilit bileşenler için üretim tesislerinin yanı sıra elektrolizörler, yakıt hücreleri, enerji depolama teknolojileri ve pil değer zinciri için bileşenler geliştirecek, inşa edecek ve işletecek. Seçilen projeler, AB'de 3 GW’lık güneş fotovoltaik üretim kapasitesine ve 9,3 GW’lık elektrolizör üretim kapasitesine katkıda bulunacak ve AB'nin temiz enerji altyapısını daha da güçlendirecek.
Enerji yoğun endüstriler: Seçilen projeler, enerji yoğun endüstrilerde net sera gazı emisyonlarını azaltmak için çeşitli teknolojileri destekleyecek, yenilenebilir enerji entegrasyonunu, ısı ve enerji depolama çözümlerini, geri dönüşüm ve yeniden kullanımın yanı sıra elektrifikasyonu hedefleyecek.
Endüstriyel karbon yönetimi: Bu çağrıda seçilen projeler CO2 yakalayacak ve NZIA'nın çimento ve kireç, (biyo) rafineriler, kimyasallar ve atıktan enerji gibi enerji yoğun endüstrilerdeki çeşitli yok edilmesi zor kaynaklardan yılda en az 50 milyon ton CO2 depolama hedefinin %13'üne katkıda bulunacaktır.
Yenilenebilir hidrojen: Seçilen projeler, yılda 61 kiloton RFNBO (biyolojik kökenli olmayan yenilenebilir yakıt) sağlayarak, sanayi ve ulaşımdaki zor uygulamalarda hidrojende yenilenebilir enerjinin kullanımını ve üretimini artırmaya katkıda bulunacak.
Net sıfır hareketlilik: Projeler, hareketlilik sektöründeki emisyonların azaltılmasına yardımcı olacak ve bundan en çok denizcilik sektörü faydalanacaktır. Bu projeler, RFNBO yakıtları ve elektrik kullanımı için gemilerin inşa edilmesi ve güçlendirilmesinin yanı sıra karayolu taşımacılığı bileşen üretimindeki emisyonların azaltılmasını içeriyor. Ödenek alan projeler aynı zamanda sürdürülebilir ulaşım yakıtlarını destekleyecek ve yılda 525 kiloton yenilenebilir yakıt üretecek.
Seçilen projeler bağımsız uzmanlar tarafından beş ödenek kriterine göre değerlendirildi: sera gazı emisyonlarını azaltma potansiyeli; yenilik derecesi; operasyonel, finansal ve teknik olgunluk; tekrarlanabilirlik ve maliyet verimliliği.
Sonraki adımlar
Başarılı başvuru sahiplerinin 2025 yılının ilk çeyreğinde Avrupa İklim, Altyapı ve Çevre Yürütme Ajansı (CINEA) ile hibe anlaşmalarını imzalamaları bekleniyor.
Bugün finansman için seçilen 85 projeye ek olarak, diğer umut verici ancak yeterince olgun olmayan projeler, Avrupa Yatırım Bankası'ndan proje geliştirme yardımı alacak.
İlk kez, tüm Yenilik Fonu değerlendirme eşiklerinin üzerinde puan alan 149 projenin tamamı (fonlanmayan 64 proje dahil), Avrupa için Stratejik Teknolojiler Platformu'nun (STEP) hedeflerine katkıda bulunan yüksek kaliteli projelere verilecek AB'nin yeni kalite etiketi olan STEP Sealile ödüllendirildi. STEP Seal, bu projeler için kamu ve özel destek olanaklarına erişimi kolaylaştıracak. Bu projelerle ilgili bilgiler Kasım 2024’ün sonunda STEP Portalı’nda yer alacak.
Komisyon, 2024 yılının Aralık ayı başında Yenilik Fonu kapsamında bir sonraki teklif çağrısını başlatacak.
Genel bilgiler
AB ETS Yenilik Fonu, net sıfır ve yenilikçi teknolojilerin dağıtımı için dünyanın en büyük finansman programlarından biri. Avrupa Yeşil Mutabakat Sanayi Planı'nın temel araçlarından biridir. 2020 ve 2030 yılları arasında AB Emisyon Ticaret Sistemi'nden elde edileceği tahmin edilen 40 milyar Euro’luk gelirle Yenilik Fonu, şirketlerin ve kamu yetkililerinin gelişmiş net sıfır ve düşük karbon teknolojilerine yatırım yapmaları için mali teşvikler yaratmak ve Avrupa'nın iklim nötrlüğüne geçişini desteklemek üzere tasarlandı. Yenilik Fonu bugüne kadar Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) genelinde 120'den fazla yenilikçi projeye önceki teklif çağrıları aracılığıyla yaklaşık 7.2 milyar Euro verdi.
Yenilik Fonu CINEA tarafından uygulanırken, Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Yenilik Fonu hibeleri için yeterince olgunlaşmamış gelecek vaat eden projelere proje geliştirme yardımı sağlıyor.
Yenilik Fonu'nun 2023 teklif çağrısına 337 proje başvurusu yapıldı ve bunlardan 283'ü değerlendirmeye uygun bulunarak kabul edildi. Seçilen 85 proje arasında, Yenilik Fonu şu anda Estonya ve Slovakya'daki projeleri de destekliyor ve fon alan ülkelerin listesini genişletiyor.
Daha fazla bilgi
Önceki Yenilik Fonu teklif çağrısının sonuçları
Yenilik Fonu projeleri portföyü (seçilen projelerle ilgili bilgilerle)
AB Emisyon Ticaret Sistemi (ETS)
Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın sunulması
Alıntı(lar)
Avrupa'nın iklim nötrlüğü hedeflerine doğru önemli bir adım atan Yenilik Fonu önemli bir dönüm noktasına daha ulaştı. Daha önce benzeri görülmemiş 4,8 milyar Euro’luk hibe, bugüne kadarki en büyük Yenilik Fonu projelerini destekleyecek. Step Seal, ilk kez, daha fazla AB finansman fırsatına erişimi kolaylaştıracak ve Avrupa sanayisini daha güçlü ve daha rekabetçi hale getirecek bir dizi projeye verildi.
Maroš Šefčovič, Avrupa Yeşil Mutabakatı, Kurumlararası İlişkiler ve Öngörüden
Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı
Yenilik Fonu her zamankinden daha fazla projeye finansman sağlıyor. 18 ülkede 85 yenilikçi proje, en yeni temiz teknolojileri iklim eyleminin hizmetine sunuyor. Denizcilik, havacılık ve karayolu taşımacılığı sektörlerindeki yeni projeler temiz hareketliliğe ulaşma çabalarını artıracak. Fon, AB ETS'nin emisyonların azaltılmasında ve iklim açısından nötr ve rekabetçi bir Avrupa inşa etmek için ihtiyaç duyduğumuz projelerin finanse edilmesinde ne kadar önemli bir araç olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.
Wopke Hoekstra, İklim Eylemi ve Ulaştırmadan Sorumlu Komisyon Üyesi
Detaylar
- Yayın tarihi
- 23 Ekim 2024
- Yazar
- Representation in Cyprus