Komisyon, AB çiftçilerine belirli tarım kurallarından bir yıl süreyle sapma izni vermeyi teklif ediyor - Avrupa Komisyonu
Ana içeriğe geç
Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği
  • Gazete makalesi
  • 31 Ocak 2024
  • Representation in Cyprus
  • 5 dakikalık okuma

Komisyon, AB çiftçilerine belirli tarım kurallarından bir yıl süreyle sapma izni vermeyi teklif ediyor

Avrupa Komisyonu bugün, AB çiftçilerinin 2024 yılı için Ortak Tarım Politikası kurallarında belirli alanları verimsiz tutmalarını zorunlu kılan istisnalardan faydalanmalarına izin vermeyi teklif ediyor.

Bugün Avrupa Komisyonu, AB çiftçilerinin 2024 yılı için Ortak Tarım Politikası kurallarında belirli alanları verimsiz tutmalarını zorunlu kılan istisnalardan faydalanmalarına izin vermeyi teklif ediyor. Bugün bir komite toplantısında oylayacak olan Üye Devletlere gönderilen Komisyon teklifi, çiftçilerin gelir kaygılarına yönelik ilk somut politika yanıtını sağlıyor. Ayrıca, Tarım Konseyi toplantılarında çeşitli Üye Devletler tarafından ana hatlarıyla belirtilen talepleri de takip ediyor.

Çiftçilerin, hak ettikleri CAP desteğini alabilmeleri için, çevreye ve iklime yararlı dokuz standarttan oluşan geliştirilmiş bir diziye uymaları gerekiyor. Bu koşulluluk ilkesi, AB'de kullanılan tarım alanlarının %90'ına yakını için geçerlidir ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasında önemli bir rol oynuyor. Bu temel standartlar dizisine “iyi tarım ve çevre koşulları” anlamına gelen GAEC'ler adı veriliyor.

GAEC 8 standardı, diğer hususların yanı sıra, ekilebilir arazilerin asgari bir kısmının üretken olmayan alanlara veya özelliklere tahsis edilmesini gerektiriyor. İkincisi tipik olarak nadasa bırakılmış araziyi ifade ediyor, aynı zamanda çitler veya ağaçlar gibi özellikleri de ifade ediyor. Ekilebilir arazisi on hektardan az olan çiftlikler genellikle bu yükümlülükten muaf tutuluyor. Bugün Komisyon, tüm AB çiftçilerine bu gereklilikten muaf olma ve CAP temel doğrudan ödemesinden yararlanmaya devam etme olanağını sunuyor.

Ekilebilir arazilerinin %4'ünde araziyi nadasa veya verimsiz tutmak yerine, nitrojen sabitleyici ürünler (mercimek, bezelye veya bakla gibi) yetiştiren ve/veya ekilebilir arazilerinin %7'sinde av ürünleri yetiştiren AB çiftçilerinin, gereklilik. Yakalama bitkileri iki ana ürün arasında yetişen bitkilerdir. Bu ürünler hayvanlar için yem veya yeşil gübre olarak kullanılabilir. Azot sabitleyen mahsullerin ve av mahsullerinin kullanılması, toprak biyolojik çeşitliliği ve besin sızıntısının sınırlandırılması da dahil olmak üzere toprak sağlığına yönelik bir dizi çevresel fayda sağlıyor. OTP'nin çevresel hedefini sürdürmek için mahsuller bitki koruma ürünleri olmadan yetiştiriliyor.

Komisyonun teklifi, bir yandan çok sayıda krizle karşı karşıya kalan çiftçilere uygun yardımların sağlanması, diğer yandan biyolojik çeşitlilik ve toprak kalitesinin korunması arasında doğru dengeyi sağlayacak şekilde dikkatle ayarlandı.

Söz konusu tedbir önümüzdeki günlerde komite toplantısında toplanan Üye Devletler tarafından oylanacak. Bundan sonra Komisyon resmi kabul sürecine devam edecek. Yönetmelik, 1 Ocak 2024'ten itibaren geriye dönük olarak uygulanacak. İstisnayı ulusal düzeyde uygulamak isteyen Üye Devletlerin, çiftçilerin mümkün olan en kısa sürede bilgilendirilebilmesi için 15 gün içinde Komisyona bildirimde bulunması gerekiyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen şunları söyledi:

“Çiftçiler AB gıda güvenliğinin omurgası ve kırsal alanlarımızın kalbidir. Komisyonun kalıcı taahhüdü, Avrupalı çiftçilerin gelirini istikrara kavuşturmaya yardımcı olan ve aynı zamanda iklim ve sürdürülebilirlik konusundaki çabalarını ödüllendiren 386,7 milyar Euro değerindeki Ortak Tarım Politikası bütçemiz aracılığıyla yerine getiriliyor. Bugünkü önlem, çiftçilerin birçok zorlukla uğraştığı bir dönemde ek esneklik sunuyor. OTP'nin vatandaşlarımıza kamu malları sunmaya devam ederken ihtiyaçlarına yanıt vermek arasında doğru dengeyi kurmasını sağlamak için çiftçilerimizle yakın ilişkiler kurmaya devam edeceğiz. ”

Kısa Bilgi

Çiftçiler olağanüstü zorluklar ve belirsizliklerle karşı karşıyadır. Özellikle geçen yıl, Birliğin çeşitli yerlerinde kuraklıklar, orman yangınları ve su baskınları da dahil olmak üzere önemli sayıda aşırı meteorolojik olayla karakterize edildi. Bu olaylar, üretim ve gelirin yanı sıra normal tarımsal uygulamaların yürütülmesini ve takvimini de etkiliyor ve bu da çiftçiler üzerinde uyum konusunda ağır bir baskı yaratıyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından kaynaklanan yüksek enerji ve girdi fiyatları, yaşam maliyetleri/enflasyon, değişen uluslararası ticaret akışı ve Ukrayna'yı destekleme ihtiyacı, daha fazla belirsizlik ve piyasa baskısı yarattı. Tahıl fiyatları da 2022'ye kıyasla keskin bir düşüş gösterdi; bu da AB27'deki tahıl üretiminin değerinin 2022'de 80,6 milyar Euro’dan 2023'te 58,8 milyar Euro’ya düşmesine yol açtı; bu da yaklaşık %30'luk bir düşüş anlamına geliyor. Bu gibi durumlarda, ekilebilir arazi ayırma yükümlülüğü, bazı çiftçilerin gelirleri üzerinde kısa vadede önemli bir olumsuz etkiye sahip olabilir.

Komisyonun tarım sektörüne verdiği destek Avrupa Birliği'nin sabitidir. 2023-2027 dönemi için OTP Stratejik Planları kapsamında Avrupalı çiftçilere 300 milyar Euro dağıtılacak. Komisyon, 2014'ten bu yana, çok sayıda kriz karşısında sektörü desteklemek için 2,5 milyar Euro'luk istisnai tedbirleri de onayladı.

Alıntı(lar)

Çiftçiler AB gıda güvenliğinin omurgası ve kırsal alanlarımızın kalbidir. Komisyonun kalıcı taahhüdü, Avrupalı çiftçilerin gelirini istikrara kavuşturmaya yardımcı olan ve aynı zamanda iklim ve sürdürülebilirlik konusundaki çabalarını ödüllendiren 386,7 milyar Euro değerindeki Ortak Tarım Politikası bütçemiz aracılığıyla yerine getirilmektedir. Bugün açıklanan önlem, çiftçilere birden fazla zorlukla uğraştıkları bir dönemde ek esneklik sunuyor. OTP'nin vatandaşlarımıza kamu malları sunmaya devam ederken ihtiyaçlarına yanıt vermek arasında doğru dengeyi kurmasını sağlamak için çiftçilerimizle yakın ilişkiler kurmaya devam edeceğiz.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen

Bu istikrar sağlayıcı eylemi gerçekleştirerek, belirsizliğin yüksek olduğu bu dönemlerde ekonomik olarak ayakta kalabilmelerini sağlamak amacıyla çiftçilerimizin hissettiğini bildiğimiz baskının hafifletilmesine yardımcı olabiliriz.

Maroš Šefčovič, Avrupa Yeşil Anlaşması, Kurumlararası İlişkiler ve Öngörüden Sorumlu Başkan Yardımcısı

Komisyon, bu geçici istisnayı teklif ederek, istisnai zorluklar karşısında Avrupalı çiftçilere esneklik ve dayanışma gösteriyor. Bitki koruma ürünleri kullanılmadan nitrojen sabitleyen mahsullerin ve ara mahsullerin üretimine olanak tanıyan bu istisna, çiftçileri desteklemeye yönelik kısa vadeli gereklilik ile iklimimizi, toprak sağlığımızı ve biyolojik çeşitliliğimizi korumaya yönelik uzun vadeli ihtiyaç arasında bir denge kuruyor.

Janusz Wojciechowski, Tarımdan Sorumlu Komisyon Üyesi

 

Detaylar

Yayın tarihi
31 Ocak 2024
Yazar
Representation in Cyprus