25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesinde, Avrupa Komisyonu ve Yüksek Temsilci/Başkan Yardımcısı aşağıdaki açıklamayı yaptı:
“Kadına yönelik her türlü şiddet alçakçadır. İnsan haklarını ihlal eder ve temel değerlerimizi baltalar.
Dünyanın her köşesindeki kadınlar, fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik açıdan çevrimdışı ve çevrimiçi şiddete maruz kalmaya devam ediyor. Kadınlar ve kız çocukları, savaşın ve çatışmanın hem şiddetli hem de kalıcı etkilerinin yükünü taşıyor ve bu da ekonomik zorluklarda orantısızlığa sebep oluyor. Çatışmaya bağlı cinsel şiddet ve insan kaçakçılığı vakalarının sıklıkla rapor edilmediği insani krizler bağlamında durum özellikle çarpıcı.
AB’nin kadına yönelik şiddeti ve aile içi şiddeti önlemek ve bunlarla mücadele etmek için en iddialı ve kapsamlı standartları içeren İstanbul Sözleşmesi'ne taraf olmasının ardından, bu yıl AB Üye Devletlerinde mevcut mevzuatı tamamlayan, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet ile etkili bir şekilde mücadeleye yönelik ilk AB yasasını kabul ettik. Artık bu tür şiddete karşı hem çevrimdışı hem de çevrimiçi olarak kadınların ve kız çocuklarının güvende ve korkusuzca yaşayabilmelerini sağlamak, mağdurlar için hedeflenen destek hizmetlerini ve faillerin hesap verebilirliğini sağlamak için ek araçlara sahibiz. Tüm Üye Devletleri bu güçlü önlemleri hızlı bir şekilde uygulamaya koymaya çağırıyoruz.
Dünya genelinde kadınlara yönelik şiddeti sona erdirme taahhüdümüz, AB'nin özellikle önemli bir insani yardım bağışçısı olarak üstlendiği rol açısından dış eylemlerinde temel bir önceliktir. Ortak ülkeler, sivil toplum kuruluşları, kadın hakları grupları ve insan hakları savunucuları ile işbirliği yaparak kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti derhal ortadan kaldırmaya yönelik kararlılığımızı tekrar teyit ediyoruz.”
Genel bilgiler
AB Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Stratejisi 2020-2025, Avrupa Birliği'nin cinsiyete dayalı şiddeti önleme ve bununla mücadele etme taahhüdünü ortaya koymaktadır. Avrupa Birliği, Mayıs 2024'te Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddet İle Mücadele Direktifi’ni kabul etti. Direktif, AB genelinde kadına yönelik şiddeti ve aile içi şiddeti etkili şekilde önlemek ve bununla mücadele etmek için kapsamlı bir çerçeve sağlamayı amaçlamaktadır. Bunu, belirli suçların tanımlarını (siber şiddet suçları, kadın sünneti ve zorla evlilik), mağdurların korunmasını ve verilen desteği güçlendirerek, adalete erişimlerini kolaylaştırarak, önleme, veri toplama, koordinasyon ve işbirliğini artırarak yapar.
Ekim 2023'te Avrupa Birliği, İstanbul Sözleşmesi olarak da bilinen Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'ni kabul etti. Bu sözleşme, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti önleme ve bununla mücadele etmede bağlayıcı yükümlülükler belirlemek için en geniş kapsamlı uluslararası yasal araçtır. Buna paralel olarak, Komisyon mağdur hakları konusunda AB Stratejisi (2020-2025) kapsamındaki eylemlerin çoğunu gerçekleştirdi. Stratejinin amacı, AB'deki tüm mağdurların AB yasaları kapsamındaki haklarından tam olarak yararlanabilmelerini sağlamaktır. Temmuz 2023'te Komisyon, 2012 Mağdur Hakları Direktifi'ni tadil eden ve Avrupa Birliği genelindeki tüm suç mağdurlarının haklarını güçlendiren bir Direktif önerisini kabul etti.
Bugün Komisyon, Kadına Yönelik Şiddet Üzerine Cinsiyet Stereotipleri hakkında bir Flash Eurobarometer anketini yayınlıyor. AB genelinde katılımcıların %92'si bir erkeğin karısını veya kız arkadaşını ara sıra tokatlamasının kabul edilemez olduğunu düşünüyor. Ankete katılanların %82'si, erkeklerin kadınlara gözlerini dikip bakmalarını, arzuyla bakmalarını, laf atmalarını veya ıslık çalmalarını kabul edilemez buluyor. Katılımcıların %73'ü kadınların istismar veya tecavüz iddialarını genellikle uydurdukları veya abarttıkları düşüncesine katılmıyor.
25 Kasım'da, Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı (FRA) ve Avrupa Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü (EIGE), AB'de cinsiyete dayalı şiddet üzerine ortak bir anketin bulgularını sunacak. Cinsiyete dayalı şiddet anketi hakkında daha fazla bilgiye 25 Kasım Pazartesi 11:00 CET itibarıyla buradan ulaşabilirsiniz.
Komisyon Vatandaşlar, Eşitlik, Haklar ve Değerler Programı aracılığıyla cinsiyete dayalı şiddetle mücadele etmek için projelere ve kuruluşlara fon sağlıyor. DAPHNE kapsamında 2025 yılında, aile içi şiddeti, yakın ilişkilerde çocuklara yönelik şiddeti ve cinsiyete dayalı şiddeti ele alan ve önleyen ulus ötesi eylemleri ve çocuk koruma sistemleri dahil olmak üzere cinsiyete dayalı şiddet mağdurlarını koruyan ve destekleyen eylemler için 23 milyon Euro sağlanacak.
Uluslararası düzeyde, AB İnsan Hakları ve Demokrasi Eylem Planı (2020-2024) ve 2027'ye kadar uzatılan AB’nin Dış Eylemlerinde Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Güçlendirilmesi Eylem Planı 2021-2025 (GAP III), cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi konusunda ilerleme sağlama konusunda AB'nin iddialı çerçevesi olarak öne çıkıyor. Kuşak Eşitliği Forumu'nun Cinsiyete Dayalı Şiddet Eylem Koalisyonu'nun eş lideri olan AB, tüm dünyada toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti engelleme çabalarını sürdürecektir.
Spotlight Girişimi’nin ilk aşaması, başlangıcından itibaren geçen altı yıl içinde beş bölgede tamamen uygulandı. Girişimin başarısı, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin tamamı üzerindeki etkisi nedeniyle 12 “Yüksek Etkili Girişimden” biri olarak seçilmesini sağladı. Girişim bir sonraki aşamasına girerken, AB küresel olarak cinsiyete dayalı şiddetin önlenmesine yatırım yapmaya devam edecektir.
Her yıl olduğu gibi, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Dış Eylem Servisi (EEAS), BM Kadın Birimi’nin Orange the World (Dünyayı Turuncuya Boyayalım) kampanyasına katılıyor. 24 Kasım akşamı, Avrupa Komisyonu Merkez Ofisi’nin Berlaymont binası, Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen Kadına Yönelik Şiddeti ortadan kaldırma taahhüdünün sembolü olan turuncu renkte aydınlatılacak. AEAS genel merkezinin cephesi de kampanyayı desteklemek için turuncu olacak. Resimler EbS’te yayınlanacak.
Daha fazla bilgi
Cinsiyete dayalı şiddetin sonlandırılması
AB Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Stratejisi 2020-2025
Toplumsal Cinsiyet Eylem Planı III
Flash Eurobarometer 544 – Cinsiyet Stereotipleri – Kadına Yönelik Şiddet
Eurostat, FRA ve EIGE tarafından ortaklaşa yürütülen AB cinsiyete dayalı şiddet anketi
Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet ile mücadele direktifi
AB mağdur hakları stratejisi (2020-2025)
2012 Mağdur Hakları Direktifini Tadil Eden Direktif Önerisi
Şiddet Mağdurları için Küresel Merkez
Detaylar
- Yayın tarihi
- 24 Kasım 2024
- Yazar
- Representation in Cyprus