Kıbrıs'ın yeniden birleşmesine yönelik köprüler kurmak ve diyaloğu teşvik etmek: AB Yardım Programı aracılığıyla beş yıl boyunca süren sarsılmaz destek - Avrupa Komisyonu
Ana içeriğe geç
Avrupa Birliği'nin resmi bir İnternet sitesidirResmi bir AB İnternet sitesidir
Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği
  • Gazete makalesi
  • 19 Temmuz 2024
  • Representation in Cyprus
  • 3 dakikalık okuma

Kıbrıs'ın yeniden birleşmesine yönelik köprüler kurmak ve diyaloğu teşvik etmek: AB Yardım Programı aracılığıyla beş yıl boyunca süren sarsılmaz destek

Kıbrıs'ın yeniden birleşmesine yönelik köprüler kurmak ve diyaloğu teşvik etmek: AB Yardım Programı aracılığıyla beş yıl boyunca süren sarsılmaz destek  

Two people celebrating Europe Day

Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler arasında artan ticaret ve Kıbrıs'ın meşhur peyniri Halloumi/Hellim’in adanın tamamı için AB tarafından Menşe İsmi Korumalı Ürün (PDO) olarak tescil edilmesi, bugün yayımlanan “Kıbrıs'ta Çözüme Yönelik AB Desteğinin Yerine Getirilmesi: Kalıcı Etkiler ve Vizyon” başlıklı yayında öne çıkan başarılardan ikisidir.

Yayın, son beş yılda elde edilen başarıları ve Kıbrıs Türk toplumuna yönelik AB Yardım Programı ile AB'nin Yeşil Hat Tüzüğü'nün Kıbrıs'ın yeniden birleşmesini kolaylaştırmadaki rolünü değerlendirmektedir.

Yayın, AB Yardım Programı’nın genç Kıbrıslı Türklere AB'de üniversite eğitimi için burslar sağlayarak sunduğu fırsatları ve Kıbrıs'ın ortak kültürel mirasını koruma ve iki toplumlu restorasyon projelerini finanse ederek güven arttırıcı önlemleri nasıl desteklediğini vurgulamaktadır. Ayrıca, AB'nin Kıbrıs Türk toplumunun sosyo-ekonomik gelişimine ve yaşam koşullarının iyileştirilmesine olan katkısını, özel sektöre verdiği desteği, eğitim kalitesini artırma çabaları ve çevreyi koruyan altyapı projelerini de öne çıkarmaktadır. Yayında ayrıca, AB tarafından finanse edilen projelerden yararlanmış veya uygulanmalarına katkıda bulunmuş kişilerin bakış açılarına ve AB fonlarıyla desteklenen birçok iki toplumlu girişimin ayrıntılarına da yer verilmektedir.

“Yardım Programı, AB’nin, Kıbrıslı Türkleri AB'ye yakınlaştırmak, Kıbrıs'ın yeniden birleşmesini kolaylaştırmak ve BM arabuluculuğundaki çözüm sürecine katkı sağlamak amacıyla uyguladığı temel araçlarından birisidir. Avrupa Birliği, Yardım Programı ve adadaki somut girişimleri aracılığıyla iki toplum arasında paylaşım ve işbirliğini teşvik ederek iki toplumu birbirine daha da yakınlaştırmıştır. Aynı zamanda Kıbrıslı Türkleri de AB'ye yakınlaştırmıştır. Bugün yayımlanan yayın, elde ettiğimiz başarıları yansıtmaktadır, ancak ortak çalışmalarımız bundan çok daha fazlasını simgelemektedir. Bu, iki toplum arasında işbirliğinin sürdürülmesine ve AB içerisinde yeniden birleşmiş bir Kıbrıs'ın daha parlak geleceğine yönelik güçlü bir çağrıdır.”

                     Elisa Ferreira, Uyum ve Reformlardan sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi

AB Yardım Programı’nın katkılarıyla, Kıbrıs'ta Yeşil Hat üzerinden gerçekleştirilen ticaret 2023 yılında 16 milyon Euro'ya ulaşmıştır. Bu değer, 2020 yılına kadar kaydedilen yıllık sonuçların neredeyse dört katı bir artışa işaret etmektedir.

Komisyon tarafından 2021 yılında Menşe İsmi Korumalı Ürün (PDO) olarak tescil edilen Halloumi/Hellim, Kıbrıs Türk toplumu da dahil olmak üzere Kıbrıs genelinde üretilebilen ilk Menşe İsmi Korumalı Üründür (PDO). Kıbrıs Türk toplumu AB’nin gıda güvenliği ve hayvan sağlığı standartlarına uyum sağladığında, Kıbrıslı Türk üreticiler PDO korumalı Halloumi/Hellim’i Yeşil Hat üzerinden satabileceklerdir. Geçen yıl 115 milyon Euro değerinde olan AB Halloumi/Hellim pazarı önemli bir ekonomik potansiyel taşımaktadır.

AB, 2006 yılından bu yana Kıbrıs Türk toplumuna yönelik AB Yardım Programına 700 milyon Euro'ya yakın kaynak tahsis etmiştir.

Detaylar

Yayın tarihi
19 Temmuz 2024
Yazar
Representation in Cyprus