Skip to main content
European Commission Representation in Cyprus
Gazete makalesi12 Mart 2024Representation in Cyprus8 min read

Komisyon, göç ve iltica konusundaki önemli başarıları değerlendiriyor

Mart ayı Avrupa Konseyi öncesinde Komisyon, göç ve iltica alanında son dört yılda elde edilen başarıları değerlendiren bir Bildiriyi bugün kabul etti.

Visit of Ylva Johansson, European Commissioner, to Greece and Cyprus

Komisyon, Mart ayı Avrupa Konseyi öncesinde, göç ve iltica alanında son dört yılda kaydedilen ilerlemeleri değerlendiren bir Bildiriyi bugün kabul etti. Von der Leyen Komisyonu, görev süresinin başından itibaren göç konusunda yeni bir başlangıç yapma ve göçü etkili ve insani bir şekilde yönetmek için sürdürülebilir bir AB çerçevesi yönünde çalışma taahhüdünde bulundu. Komisyon Göç ve İltica Paktı ile sürdürülebilir reformları hayata geçirmek ve aynı zamanda Üye Devletleri desteklemek için hedeflenen operasyonel eylemler üzerinde çalışmakla ilgili iki yönlü bir yaklaşımla ilerleme kaydetti.

I. Göç ve sığınma konusunda yeni bir AB yasal çerçevesi

Göç ve İltica Paktı, Komisyon tarafından 2020'de sunuldu. Dört yıl sonra, Avrupa Parlamentosu ve Konsey, tarihi bir atılımla birbiriyle bağlantılı on bir yasa üzerinde siyasi anlaşmaya vardı. Reformlar, tüm AB Üye Devletlerinde ortak olan adil ve etkili bir göç yönetiminin sağlanması için gerekli çerçeveyi getirecek.

Pakt özellikle şunları getirecek:

 

* Daha güvenli dış sınırlar: Tüm düzensiz göçmenler kayıt altına alınacak ve kimlik, güvenlik ve sağlık taramasına tabi tutulacak. İkinci aşamada ise korumaya ihtiyaç duyması, güvenlik riski oluşturması veya yetkilileri yanıltması muhtemel olmayan kişiler için sınır prosedürü zorunlu hale getirilecek. Üye Devletlerin sığınmacıları kabul etmek ve taleplerini işleme koymak için gerekli kapasiteye ve yeterli koşullara sahip olmaları gerekecek. Güçlü yasal güvenceler uygulanacak ve refakatsiz küçükler, güvenlik tehdidi oluşturmadıkları sürece sınır prosedüründen muaf tutulacak. Tüm Üye Devletlerin, sınırlarda temel haklara saygı gösterilmesini sağlamak için bağımsız izleme sağlamaları gerekecek.

 

 

* Daha güçlü bireysel güvencelerle birlikte iltica ve geri dönüş için hızlı ve etkili prosedürler: Yeni kurallar, daha kısa zaman sınırlarıyla daha etkili sığınma prosedürlerini ve kötü niyetli veya sonraki başvurular için daha katı kuralları uygulamaya koyacak. Bu kurallar, hassas gruplara özellikle dikkat edilerek, tüm prosedürler boyunca ücretsiz hukuki danışmanlık da dahil olmak üzere, bireylerin haklarına yönelik önemli güvencelerle dengelendi. Yeni kurallar aynı zamanda kabul koşullarına ilişkin AB çapında standartlar oluşturacak ve uluslararası korumadan yararlanan kişilerin nitelikleri ve haklarını uyumlu hale getirecek.

 

* Adil ve daha etkili bir dayanışma ve sorumluluk sistemi: Birlik ilk defa kalıcı bir dayanışma mekanizmasına sahip olacak. Hiçbir Üye Devlet baskı altında yalnız bırakılmayacaktır. Aynı zamanda her Üye Devlet dayanışma çabalarına esnek bir şekilde katkıda bulunacak ve sağladıkları dayanışma türünü seçebilecek. Sistem ayrıca ikincil hareketleri tespit etmek ve önlemek için etkili kurallar da içerecek.

II. Hedeflenen operasyonel yanıt

Yasal çerçevedeki başarılı reforma paralel olarak Komisyon, AB İçişleri kurumlarıyla (Frontex, Europol, EUAA) operasyonel ve hedefli eylemler yoluyla acil ihtiyaçların karşılanması konusunda Üye Devletleri desteklemek için yoğun bir şekilde çalıştı. Son dört yıldaki çalışmalar özellikle aşağıdakilere odaklanıyor:

 

* Menşe ülkeler ve transit ülkelerle birlikte çalışırken rotanın tamamı yaklaşımı. Komisyon, AB'nin Üye Devletlere verdiği desteği AB'nin emrindeki tüm politika ve operasyonel önlem araçlarıyla güçlendirerek Batı Balkanlar, Orta Akdeniz, Batı Akdeniz ve Atlantik ile Doğu Akdeniz rotalarına odaklanan dört AB Eylem Planı başlattı.

 

* Sınır yönetiminin dünyanın en gelişmiş sınır yönetim sistemi ile güçlendirilmesi. Buna, iyileştirilmiş Avrupa Sınır Gözetim Sistemi (EUROSUR), Göçe Hazırlık ve Kriz Planı ve iyileştirilmiş Vize Bilgi Sistemi de dahildir. Bulgaristan ve Romanya ile yeni işbirliği çerçevelerine dönüştürülen pilot projelerin, dış sınır yönetimini artırma ve komşu ülkelerle işbirliğini güçlendirme kapasitesine sahip olduğu kanıtlandı.

 

 

* Göçmen kaçakçılığı yapan suç ağlarının hedef alınması: Düzensiz göçmenlerin %90'ından fazlası AB'ye kaçakçılar aracılığıyla geliyor. Önerilen 2023 kaçakçılıkla mücadele paketi, 20 yıllık yasal çerçeveyi güncellemekte ve Europol'ün göçmen kaçakçılığına karşı mücadeledeki rolünü güçlendirmektedir. Buna paralel olarak, bir Eylem Çağrısı ile Göçmen Kaçakçılığına Karşı Küresel İttifak başlatıldı.

 

 

* Geri dönüşlerin hızlandırılması: Yasal kalma hakkı olmayanların geri dönüşü, işleyen bir göç sisteminin önemli bir parçasıdır. Yeni Geri Dönüş Yol Haritası ile Üye Devletlerin geri dönüşleri hızlandırma ve yeniden entegrasyonu kolaylaştırmalarını desteklemek için eylemler sürüyor. Geri dönüş kararlarının karşılıklı tanınması ilkesinin daha sık kullanılması da sürecin hızlanmasına yardımcı oluyor.

 

 

* Akut ihtiyaçlara ve krizlere yanıt vermek: AB kurumlarının desteğini, finansmanını ve operasyonel desteğini birleştirerek AB, Beyaz Rusya ve Rus rejimlerinin insanları araç olarak kullanmasına karşı dış sınırları koruma konusunda güçlü ve birlik halinde durmaktan, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşından kaçanlara koruma sağlamaya kadar belirli ihtiyaçları hızlı bir şekilde karşılayabildiğini kanıtladı. AB, ayrıca, sürekli yeniden yerleşim çabalarıyla küresel aktör rolünü üstlenerek, ihtiyacı olanlara korumanın garanti edildiği bir kıta olarak güvenilirliğini kanıtlamaya devam etti.

III. Ortak ülkelerle çalışmak

Göç küresel bir gerçekliktir ve AB'nin dünyadaki ortaklarıyla derinleşen ilişkilerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Komisyon, göçün temel nedenlerini ele almak, göçmen kaçakçılığıyla

mücadele etmek ve yasal yolları teşvik etmek için Avrupa Takımı yaklaşımı çerçevesinde uluslararası ortaklarla sürekli olarak çalışıyor.

* Tunus, Mauritanya ve Mısır ile yapılan son girişimler de dahil olmak üzere, AB'ye olan birçok ülkede kapsamlı ortaklıklara dayanan yeni bir paradigma geliştiriliyor. Bu yeni yaklaşım kapsamında, göç, ortaklarımızla birlikte ekonomi ve ticaret, yeşil enerji, güvenlik ve insanlara insan ilişkilerine yatırımlar gibi diğer kilit alanların yanı sıra yakın işbirliğine yerleştirilmiştir. AB ve Üye Devletleri, mültecileri desteklemek için dünyanın önde gelen bağışçısı ve en büyük kalkınma yardımı sağlayıcısıdır.

 

 

* Yasal Yolları Tanıtmak: Temel bir çalışma akışı, yetenek ortaklıkları bayrağı altında bir ekip Avrupa yaklaşımında yasal alternatifler geliştirmek olmuştur. Komisyon, özellikle Beceri ve Yetenek paketi olmak üzere yasal ve operasyonel tekliflerde yansıtılan, yeteneklerin cezbedilmesi ve elde tutulmasına yönelik yeni bir yaklaşım önerdi.

 

* Geri kabul işbirliğinin güçlendirilmesi: Yasal göçün geliştirilmesi aynı zamanda geri kabul konusunda güçlendirilmiş işbirliğiyle birlikte gitmesi gerekiyor. Vize Yasası'nın 25a Maddesi uyarınca Komisyon, üçüncü ülkelerin geri kabul konusundaki işbirliğini düzenli olarak değerlendiriyor ve Konsey'e raporluyor.

Sonraki adımlar

Paktın yeni yasal çerçevesi oyunun kurallarını değiştirecek ve bunun tam ve zamanında uygulanması artık çok önemli. Pakt tekliflerinin resmi olarak kabul edilmesinin ardından Komisyon, Haziran 2024'e kadar Ortak Uygulama Planı sunarak ortak çalışmaya öncülük edecek ve Üye Devletlere mali, teknik ve operasyonel destekle sürecin her adımında eşlik edecek.

Komisyon ayrıca akut baskıların ve krizlerin günlük yönetimiyle başa çıkmak için elimizdeki tüm araçları kullanarak hedefe yönelik operasyonel destek sağlamaya devam edecek. Bu, Üye Devletlere kapsamlı destek, göçmenlere karşı adalet ve AB ve uluslararası hukuka saygı ile gerçekleştirilecek.

Son olarak Komisyon, üçüncü ülkelerle güçlü ve kapsamlı ortaklıklara yatırım yapmaya devam ederek göçün dış boyutunu güçlendirmeye devam edecek.

Daha fazla bilgi için İletişim - Göç konusunda bir dengeye çarpmak: Hem adil hem de sağlam bir yaklaşım Bilgi Formu Göç ve İltica Konusunda Yeni Anlaşma Göçü sorumlu bir şekilde yönetmek

Alıntı(lar)

En zorlu sorunlardan bazılarıyla karşı karşıya kalan ve geçmişteki başarısız girişimlerden sonra bu Komisyon, AB'nin göç konusunda başarılı olabileceğini gösterdi. AB Göç ve İltica Paktı'na ilişkin tarihi anlaşma, göç ve sınır yönetimi yasalarımızın tamamen elden geçirilmesini getiriyor. Bu, nesiller boyu Avrupalıların Schengen bölgesinin benzersiz, Avrupa

ticari markalı özgürlüklerinden yararlanmaya devam etmelerine olanak tanıyacak. Ortaya çıkan akut sorunları ele almak için alınan istikrarlı önlemlerle birlikte, AB Üye Devletleri artık, sürekli gelişen ve karmaşık göç sorunlarıyla yüzleşmek ve birlikte adalet ve kararlılıkla hareket etmek için her zamankinden daha iyi donanıma sahip.

Margaritis Schinas, Avrupalı Yaşam Tarzımızı Tanıtmaktan Sorumlu Başkan Yardımcısı

Geçtiğimiz yıllarda göçü yönetme konusunda büyük bir yol kat ettik. Adil ve etkin bir sistemin hukuki temellerini attık. Sahadaki zorlukları operasyonel olarak eşit şekilde yönettik. Şimdi Paktı uygulamaya koymamız ve uygulamaya devam etmemiz gerekiyor. Birlik ve güvenle göçün yönetilebileceğini ve Avrupa toplumlarımız ve ekonomilerimiz için bir fırsat olabileceğini gösterebiliriz.

Ylva Johansson, İçişlerinden Sorumlu Komisyon Üyesi

Detaylar

Yayın tarihi
12 Mart 2024
Yazar
Representation in Cyprus