Skip to main content
European Commission Representation in Cyprus
Gazete makalesi15 Mart 2024Representation in Cyprus12 min read

Komisyon, AB çiftçilerini desteklemek için Ortak Tarım Politikasının hedefe yönelik olarak gözden geçirilmesini öneriyor

AB çiftçilerinin idari birliği hafifletme taahhüdünü yerine geçen Avrupa Komisyonu, bugün Ortak Tarım Politikasının (CAP) belirli hükümlerinin gözden geçirilmesini önerdi.

AB çiftçilerinin idari yükünü hafifletme taahhüdünü yerine getiren Avrupa Komisyonu, bugün, AB tarım ve gıdaya yönelik güçlü, sürdürülebilir ve rekabetçi bir politika sürdürürken basitleştirmeler sağlamayı amaçlayan Ortak Tarım Politikasının (CAP) belirli hükümlerini gözden geçirmeyi teklif etti.

Koşulluluk ve OTP Stratejik Planlarıyla ilgili bu öneriler, AB çiftçileri için kontrollerle ilgili yükü azaltmayı ve onlara belirli çevresel koşullara uyma konusunda daha fazla esneklik sağlamayı amaçlıyor. Ulusal yönetimler ayrıca belirli standartların uygulanmasında daha fazla esneklikten yararlanacak. Bugün yapılan yasa teklifi, çiftçileri temsil eden kuruluşlardan ve Üye Devletlerden alınan yüzlerce talebe doğrudan yönelik bir yanıttır ve Komisyon'un çiftçiler üzerindeki idari yükün azaltılmasına yardımcı olmak için hâlihazırda sürmekte olan kısa vadeli eylemlerini tamamlıyor.

Teklif, Avrupa tarımının daha sürdürülebilir tarıma geçişini desteklemede OTP'nin rolünü sürdürme gerekliliği, çiftçilerin ve Üye Devletlerin beklentileri ile Avrupa Parlamentosu ile Konsey arasında hızlı bir anlaşmaya varma hedefi arasında doğru dengeyi kuruyor.

Mevcut CAP'de yüksek düzeyde çevre ve iklim hedefinin sürdürülmesi dikkatle kalibre ediliyor ve hedefleniyor.

Komisyon, geçtiğimiz haftalarda ifade edilen tüm endişelere yanıt vermek amacıyla, Konseye ve Avrupa Parlamentosu'na, çiftçilerin gıda tedarik zincirindeki konumunu iyileştirmeye yönelik çeşitli tedbirlerin ana hatlarını çizen bir düşünce belgesi de gönderiyor. Bu olası eylemler listesi bir sonraki Konsey toplantısında tarım bakanlarıyla tartışılacak.

AB'li çiftçilere yönelik bugün açıklanan destek paketi, Avrupa Konseyi'nin Komisyon ve Konsey'e AB tarım sektörünün karşı karşıya olduğu zorlukları ele alma çağrısında bulunan son sonuçlarını aktarıyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen şunları söyledi: "Komisyon, çiftçilerimizin çok sayıda sorun ve endişeyle uğraştığı bir dönemde onları desteklemek için güçlü ve hızlı

adımlar atıyor. Çiftçiler, kilit paydaşlar, Üye Ülkelerimiz ve Avrupa Parlamentosu Üyeleri ile yakın iş birliği içinde hazırlanan teklifler, çiftçilerin hayati işlerini daha fazla güven ve kesinlik ile yapmalarına yardımcı olmak için hedeflenen esneklikler sunuyor. Tarım politikasının, çevreyi koruma ve iklim değişikliğine uyum sağlama temel önceliğine odaklanırken değişen gerçeklere uyum sağladığına dair açık bir mesaj gönderiyoruz. Komisyon, AB gıda güvenliğini koruyan ve iklim ve çevre eylemimizin ön saflarında yer alan çiftçilerimizin yanında kararlılıkla durmaya devam edecek.”

Şartlılık ilkesinin yeni gerçeklere uyarlanması

Mevcut OTP'nin uygulanmasının ilk yılında (2023-2027), AB'li çiftçiler, "iyi tarım ve çevre koşulları" (GAEC'ler) adı verilen, çevreye ve iklime faydalı standartların bazılarına tam olarak uyma konusunda zorluklarla karşılaştı. Çiftçilerin aldığı CAP ödemelerinin çoğu bu dokuz standartla bağlantılı olduğundan, bunlara şartlılık ilkeleri de denir. Bu nedenle Komisyon, OTP Stratejik Planlarına ilişkin Yönetmelik'teki belirli koşulların hedefli bir şekilde gözden geçirilmesini öneriyor. İnceleme aşağıdaki şartlılık ilkeleri ile ilgilidir:

 

* Üretken olmayan özelliklere ilişkin GAEC 8: AB çiftçileri arazilerindeki mevcut peyzaj özelliklerini korumak zorunda kalacak ancak artık ekilebilir arazilerinin asgari bir kısmını nadas arazileri gibi üretken olmayan alanlara ayırma zorunluluğu olmayacak. Bunun yerine, gönüllü olarak, ekilebilir arazilerinin bir kısmını verimsiz tutmayı veya yeni peyzaj özellikleri (çitler veya ağaçlar gibi) oluşturmayı ve böylece tüm Üyelerin kabul edeceği bir eko-program yoluyla ek mali destek almayı seçebilecek. Devletler, CAP Stratejik Planlarında teklif vermek zorunda kalacak. Tüm AB çiftçileri, gelir kaybı korkusu olmadan biyolojik çeşitliliğe faydalı, üretken olmayan alanları koruma konusunda teşvik edilecek.

 

* Mahsul rotasyonuna ilişkin GAEC 7: AB'li çiftçiler, karşılaştıkları koşullara bağlı olarak ve eğer ülkelerinin CAP Stratejik Planlarına mahsul çeşitlendirme seçeneğini dahil etmeye karar vermesi halinde, mahsullerini rotasyona tabi tutmayı veya çeşitlendirmeyi seçerek bu gerekliliği yerine getirebilecekler. Yalnızca ürün rotasyonu yerine ürün çeşitlendirmesi yapma esnekliği, düzenli kuraklık veya aşırı yağıştan etkilenen çiftçilerin bu gereksinime daha kolay uymasını sağlayacak.

 

 

* Hassas dönemlerde toprak örtüsüne ilişkin GAEC 6: Üye Devletler, hassas dönemler olarak tanımladıkları dönemleri ve ulusal ve bölgesel koşullarının ışığında, artan toprak örtüsü ve hava değişkenliği bağlamında bu gerekliliği yerine getirmeye izin verilen uygulamaları belirleme konusunda çok daha fazla esnekliğe sahip olacaklar.

Bu spesifik değişikliklere ek olarak Komisyon, Üye Devletlerin belirli mahsulleri, toprak türlerini veya tarım sistemlerini toprak işleme, toprak örtüsü ve mahsul rotasyonu/çeşitlendirmesi (sırasıyla GAECS 5, 6, 7) gerekliliklerine uymaktan muaf tutabilmesini öneriyor. Yırtıcı hayvanlar veya istilacı türler nedeniyle zarar görmesi durumunda Natura 2000 alanlarındaki otlakların kalıcı olarak yenilenmesi için çiftçilik yapılmasına izin verecek hedefli muafiyetler de mümkün olabilir (GAEC 9). Bu muafiyetler OTP Stratejik Planlarında OTP döneminin tamamı için belirlenebilir. Alan açısından sınırlandırılmalı ve yalnızca belirli sorunların çözümü için gerekli oldukları durumlarda kurulmalıdırlar. Avrupa Komisyonu, muafiyetleri doğrulamak ve Planların genel çevresel hedefleriyle tutarlılığını sürdürmek için gerekli değişiklikleri inceleyecek.

Çiftçilerin düzgün çalışmasını ve GAEC gerekliliklerine uymasını engelleyen aşırı olumsuz hava koşulları durumunda, Üye Devletler ayrıca geçici istisnalar da getirebilir. Bu istisnalar zamanla sınırlı olmalı ve yalnızca etkilenen yararlanıcılar için geçerli olması gerekiyor. AB ülkelerinin OTP Stratejik Planlarını değişen koşullara daha sık adapte edebilmelerini sağlamak için Komisyon, her yıl izin verilen değişiklik sayısının iki katına çıkarılmasını öneriyor. Başarılı herhangi bir basitleştirme çalışması ulusal idarelerle yakın işbirliği içinde gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Son olarak Komisyon, 10 hektarın altındaki küçük çiftliklerin koşulluluk gerekliliklerine uyumla ilgili kontrollerden ve cezalardan muaf tutulmasını öneriyor. Bu adımın, OTP yararlanıcılarının %65'ini temsil eden küçük çiftçilerin kontrollerle ilgili idari yükünü önemli ölçüde azaltması bekleniyor.

CAP Stratejik Planları, toplam CAP bütçesinin %32'sini (yaklaşık 98 milyar Euro) çevre, iklim ve hayvan refahı hedeflerini ilerleten gönüllü eylemlere ayırıyor. Önerilen bu değişiklikler, bu benzeri görülmemiş bütçeyi koruyor ve OTP'nin çevresel hedeflerine ulaşmak için daha fazla esneklik sağlıyor.

Ayrıca, belirli çevre ve iklim kanunlarının (örneğin yabani kuşların ve yabani fauna ve floranın doğal yaşam alanlarının korunması ve suların korunmasına ilişkin) AB düzeyinde güncellenmesi halinde, Üye Devletlerin CAP Stratejik Planlarını 31 Aralık 2025 tarihine kadar gözden geçirmeleri gerekecek.

Çiftçilerin ücretlerinin ve gıda tedarik zincirindeki konumlarının iyileştirilmesi

Çiftçilerin gıda tedarik zincirindeki konumunu güçlendirmek OTP'nin temel hedeflerinden biridir. Daha fazla adalet sağlamak ve çiftçileri haksız ticaret uygulamalarına karşı korumak için AB düzeyinde halihazırda çeşitli önlemler mevcuttur. Zincirdeki aktörler arasındaki güven ve iş birliğinin derecesi artarken, mevcut politika araçlarının tam olarak uygulanması ve icrası zaman almakta ve daha fazlasının yapılması gerekiyor.

Komisyon, tarım bakanları ve Avrupa Parlamentosu ile devam eden tartışmalara katkıda bulunmak amacıyla, kısa ve orta vadede gerçekleştirilebilecek eylemlere ilişkin çeşitli seçenekler sunuyor.

İlk olarak, acil eylemin bir parçası olarak Komisyon, tarımsal gıda tedarik zincirindeki üretim maliyetleri, marjlar ve ticaret uygulamalarına ilişkin bir gözlemevi kuracak. Gıda tedarik zincirindeki tüm sektörlerden temsilciler ile Üye Devletler ve Komisyonun temsilcilerinden oluşan bu gözlemevi, verileri kamuya açık hale getirerek ve bilgi alışverişinde bulunarak, ülkeler arasında güven inşa etmek amacıyla zincirdeki maliyetler ve marjlar konusunda şeffaflığı artıracak. Paydaşların bilgilendirilmesi ve duruma ilişkin ortak bir teşhisin oluşturulması. İlk toplantısını bu yaz yapması bekleniyor. İkinci olarak Komisyon, tarım ürünleri ortak pazar organizasyonunu (CMO) kuran Tüzük'te belirlenen mevcut yasal çerçeveye yönelik hedefli iyileştirmeler için seçenekler öneriyor. Bu seçenekler arasında, çiftçilerin gıda endüstrisindeki veya perakendedeki alıcılarla imzaladığı sözleşmelere uygulanan kuralların güçlendirilmesi ve çiftçilerin gıda tedarik zincirindeki diğer aktörlere karşı daha etkili bir şekilde iş birliği yapmasına ve kolektif olarak hareket etmesine olanak tanıyacak şekilde üretici örgütlerinin güçlendirilmesi yer alıyor. Pazar yöneliminin temel ilkesini korurken zincirdeki dengesizliklerin düzeltilmesine yardımcı olmak amaçlanıyor. Aynı doğrultuda Komisyon, adil olmayan ticaret uygulamalarına karşı sınır ötesi yaptırımlara ilişkin yeni kuralların olasılığını öneriyor. Şu anda bir Üye

Devlette tüketilen tarım ve gıda ürünlerinin en az %20'si başka bir Üye Devletten geliyor. Özellikle bilgi alışverişinin ve cezaların tahsilatının iyileştirilmesi yoluyla, ulusal icra makamları arasındaki iş birliğinin arttırılmasına ihtiyaç duyuluyor.

Üçüncüsü, Komisyon, 2021'den bu yana yürürlükte olan gıda tedarik zincirindeki adil olmayan ticaret uygulamalarına ilişkin Direktifin kapsamlı bir değerlendirmesini yapacak. Bu Direktifin Üye Devletler tarafından uygulanmasına ilişkin konsolide bir durumu sunan ilk rapor 2024 yılının Bahar aylarında sunulacak. Bu rapor daha sonra Komisyon’un 2025'te sunacağı ve uygun olması halinde mevzuat önerileriyle birlikte sunulacak daha ayrıntılı bir değerlendirmeye katkı sağlayacak.

Üye Devletlerle bu olası tedbirlere ilişkin tartışmalar, başta 26 Mart'ta yapılacak Tarım Konseyi olmak üzere çeşitli formatlarda gerçekleştirilecek.

Kısa Bilgi

Komisyon, çiftçilerin idari yükün azaltılması konusundaki kaygılarına yanıt veren, zamanında ve somut eylemler sunmak için çok çalıştı. Bu çalışma, Belçika AB Başkanlığı'nın değerli yardımlarıyla çiftçi temsilcileri ve Üye Devletlerle yakın iş birliği içinde yürütüldü. Çiftçilere bu yeni önlemlerin mümkün olan en kısa sürede uygulanabileceği konusunda güvence vermek için, yasa koyucuların bugünkü yasa teklifi üzerinde zamanında bir anlaşmaya varmaları artık büyük önem taşıyor.

OTP'nin yeşil mimarisinin bir dizi diğer temel aracının yanı sıra koşulluluk sistemi ve bütçe sınırlaması, mevcut OTP'nin geçmişe kıyasla genel olarak daha yüksek bir hedef seviyesine ulaşmasını sağlamak için yürürlükte kalmaya devam ediyor. Bugün önerilen değişiklikler, çiftçilerin yıllık istisnaları ve orantısız çabalarını gerektirmeyen, daha öngörülebilir bir politikaya yol açacak. Geçtiğimiz yıl Komisyon, ürün rotasyonu (GAEC 7) ve nadasa bırakılan araziler (GAEC 8) ile ilgili koşulluluk konusunda istisnalar getirerek esnek ve pragmatik bir yaklaşım sergiledi. Bu yıl, AB çiftçilerine 2024 yılı için nadasa bırakılan arazilere ilişkin kısmi istisna 13 Şubat'ta teyit edildi. Bu istisnaya ek olarak Komisyon, 22 Şubat'ta halihazırda devam eden veya halihazırda uygulanmış olan bir dizi kısa vadeli eylemi başlattı. Örneğin, kalıcı otlak alanının hesaplanmasına ilişkin değişiklik, hayvancılıktan tarla mahsullerine geçiş yapan çiftçilerin durumunu dikkate almak amacıyla 12 Mart'ta kabul edildi.

7 Mart'ta Komisyon, CAP kurallarının yanı sıra gıda ve tarıma ilişkin diğer AB kurallarından kaynaklanan karmaşıklığı belirlemek amacıyla doğrudan AB çiftçilerini hedef alan bir sadeleştirme anketi başlattı. Buna paralel olarak, çiftçilerin ve küçük tedarikçilerin adil olmayan ticaret uygulamalarına ilişkin görüşlerini toplayan çevrimiçi bir anket yürütülüyor ve bugün, 15 Mart'ta kapanıyor.

Üye Devletler, çiftçilerin idari yükünün sınırlı ve AB mevzuatının hedeflerine ulaşılmasıyla orantılı tutulmasında önemli bir rol oynuyor. OTP mevzuatında talep edilenin ötesinde herhangi bir gerekliliğin getirilmemesi esastır. Bu nedenle başarılı bir sadeleştirme çalışması ulusal yönetimler ve çiftçilerle yakın iş birliği içinde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Komisyon iyi uygulamaların paylaşılmasını kolaylaştırmaya devam edecek.

Daha fazla bilgi için Yasama teklifi Sorular ve cevaplar Avrupa Komisyonu, AB çiftçilerinin yükünü azaltmak için basitleştirme seçenekleri sunuyor Avrupa Komisyonu çiftçileri basitleştirmeye ilişkin çevrimiçi ankete katılmaya davet ediyor Avrupalı çiftçiler nadasa bırakılan arazilere ilişkin kurallardan muaf tutuldu Avrupalı çiftçiler nadasa bırakılan arazilere ilişkin kurallardan muaf tutuldu

 

Alıntı(lar)

Komisyon, çiftçilerimizin çok sayıda sorun ve endişeyle yaşadığı bir dönemde onları desteklemek için güçlü ve hızlı adımlar atıyor. Çiftçiler, kilit paydaşlar, Üye Ülkelerimiz ve Avrupa Parlamentosu Üyeleri ile yakın iş birliği içinde hazırlanan günümüzün teklifleri, çiftçilerin hayati işlerini daha fazla güven ve kesinlikle yapmalarına yardımcı olmak için hedeflenen esneklikler sunuyor. Tarım politikasının, çevreyi koruma ve iklim değişikliğine uyum sağlama temel önceliğine odaklanırken değişen gerçeklere uyum sağladığına dair açık bir mesaj gönderiyoruz. Komisyon, AB gıda güvenliğini koruyan ve iklim ve çevre eylemimizin ön saflarında hizmet veren çiftçilerimizin yanında kararlılıkla durmaya devam edecek.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen

Bugün açıklanan teklifler, Komisyon'un çiftçiler üzerindeki idari yükleri azaltmaya ve gıda tedarik zincirinde adaleti güçlendirmeye yönelik tepkisinde bir başka güçlü adıma işaret ediyor. Teklifler, çiftçilerimizin iyi çalışmasını ve Üye Devletlere OTP hedeflerine ulaşmada daha fazla esneklik sağlamak için pragmatik ve hedefe yönelik bir yaklaşımı benimsiyor. Bu önerilerin tüm potansiyelinin çiftçilere fayda sağlaması için önümüzdeki haftalarda ve aylarda yapacağımız çalışmalar çok büyük önem taşıyor.

Janusz Wojciechowski, Tarımdan Sorumlu Komisyon Üyesi

Detaylar

Yayın tarihi
15 Mart 2024 (Son güncelleme tarihi: @name)
Yazar
Representation in Cyprus