Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ελληνικά
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
Ανακοινωθέν Τύπου11 Νοεμβρίου 2021Αντιπροσωπεία στην Κύπρο

Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to the USA

«Σήμερα στον Λευκό Οίκο είχα μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε συναντηθεί αρκετές φορές. Συναντηθήκαμε στη σύνοδο της G20 στη Ρώμη, καθώς και στην COP26 στη Γλασκόβη. Εκεί, δρομολογήσαμε από κοινού διάφορες πρωτοβουλίες για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, το εμπόριο και άλλα ζητήματα γεωπολιτικής.

Σήμερα, λοιπόν, εστιάζουμε κυρίως σε πιεστικά διεθνή ζητήματα. Πρώτα απ’ όλα, φυσικά, συζητήσαμε την πανδημία, για την οποία, παρά την πρόοδο του εμβολιασμού στις ΗΠΑ και την ΕΕ, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, ώστε να μην μετατραπεί σε πανδημία των ανεμβολίαστων. Και πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού. Γνωρίζουμε επίσης και είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μέχρι του χρόνου να έχει εμβολιαστεί το 70 % του παγκόσμιου πληθυσμού. Συνεπώς έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε.

Έπειτα, εστιάσαμε στην κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία. Δεν πρόκειται για διμερές θέμα της Πολωνίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Λευκορωσίας. Πρόκειται για πρόκληση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Και δεν αποτελεί μεταναστευτική κρίση. Πρόκειται για την προσπάθεια ενός αυταρχικού καθεστώτος να αποσταθεροποιήσει τους δημοκρατικούς γείτονές του. Δεν πρόκειται να επιτύχει τον στόχο της. Γνωρίζουμε αυτούς τους τρόπους συμπεριφοράς. Τους έχουμε συνηθίσει, αφού είδαμε προσπάθειες επηρεασμού των δημοκρατικών μας εκλογών. Είδαμε κυβερνοεπιθέσεις. Είδαμε διασπορά παραπληροφόρησης. Τώρα έχουμε αυτή την υβριδική επίθεση που εργαλειοποιεί μετανάστες στα σύνορα της ΕΕ με τη Λευκορωσία. Πρέπει να προστατεύσουμε τις δημοκρατίες μας από αυτό το είδος κυνικού γεωπολιτικού παιχνιδιού ισχύος. Αυτό συζήτησα με τον Πρόεδρο Μπάιντεν στη συνάντησή μας στον Λευκό Οίκο.

Η συζήτηση αυτή μας έφερε στο ζήτημα της Ουκρανίας. Συμφωνούμε ότι υποστηρίζουμε πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και επίσης στηρίζουμε πλήρως την προσπάθεια της Ουκρανίας να εκσυγχρονίσει και να μετασχηματίσει την οικονομία της και να οικοδομήσει την ανθεκτικότητά της στον δρόμο που έχει επιλέξει.

Στη συνέχεια συζητήσαμε την κατάσταση στη νήσο της Ιρλανδίας. Είναι πολύ σημαντικό να ισχύει η συμφωνία που επετεύχθη με το Πρωτόκολλο και τη Συμφωνία Αποχώρησης, διότι καθιστά δυνατή τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη νήσο της Ιρλανδίας. Γι’ αυτό, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε πρόθυμοι να επιδείξουμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, όπως δείξαμε μέγιστη ευελιξία στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου, είναι όμως σημαντικό να τηρήσουμε τα όσα έχουμε συμφωνήσει και συνυπογράψει και να εργαστούμε σε αυτή τη βάση.

Τέλος, είχαμε μια συζήτηση για τις υποδομές. Οι πρωτοβουλίες «Build Back Better World» και «European Global Gateway» ενισχύουν η μία την άλλη. Γνωρίζουμε ότι στηριζόμαστε στις ίδιες αρχές. Και τώρα προσπαθούμε να εντοπίσουμε μαζί τα πλέον ελπιδοφόρα έργα στα οποία μπορούμε να επενδύσουμε μέσω των κοινών μας πρωτοβουλιών. Αυτή ήταν μια σύντομη περίληψη της συνάντησης».

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
11 Νοεμβρίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο