Θυμόμαστε όλους όσοι επιβίωσαν και τα εκατομμύρια Εβραίων γυναικών, ανδρών και παιδιών, καθώς και όλα τα άλλα θύματα που δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Σε πολλές τελετές σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο, θα απαγγελθούν τα ονόματά τους και θα ανακληθούν στη μνήμη οι ζωές τους.
Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί επίσης την 80ή επέτειο της διάσκεψης της Βάνζεε, της συνάντησης που σφράγισε την τύχη των Εβραίων της Ευρώπης. Στη συνάντηση αυτή, οι ναζί σχεδίασαν τη συστηματική αναζήτηση των Εβραίων σε ολόκληρη την Ευρώπη με σκοπό την εξόντωση του εβραϊκού λαού.
Το Ολοκαύτωμα ήταν μια ευρωπαϊκή καταστροφή. Στην καταστροφή αυτή οδήγησε ο αντισημιτισμός. Ο αντισημιτισμός αρνείται στους Εβραίους την ιδιότητα του ανθρώπου. Στη ναζιστική Γερμανία, η απαξίωση αυτή άνοιξε την πόρτα στο Ολοκαύτωμα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ.
Την ημέρα αυτή, κοιτάμε επίσης στο μέλλον. Μετά τον πόλεμο, η Ευρώπη χτίστηκε επάνω στην υπόσχεση της ειρήνης. Ωστόσο, ο αντισημιτισμός βρίσκεται πάλι σε άνοδο στην Ευρώπη. Απειλεί τις εβραϊκές κοινότητες στην Ευρώπη.
Από την έναρξη της πανδημίας, οι αντισημιτικοί μύθοι συνωμοσίας και η παραπληροφόρηση έχουν εκτοξευθεί, εντός και εκτός διαδικτύου. Οι άνθρωποι που βαδίζουν στους δρόμους της Ευρώπης φορώντας το άστρο του Δαβίδ, συγκρίνοντας τα μέτρα για την πανδημία με τη γενοκτονία του ναζιστικού καθεστώτος, ευτελίζουν αυτό που βιώσαν τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Η στρέβλωση του Ολοκαυτώματος τροφοδοτεί τη ρητορική του μίσους. Κάθε Ευρωπαίος πρέπει να γνωρίζει τα γεγονότα και να ενημερωθεί για το Ολοκαύτωμα.
Για τους λόγους αυτούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε για πρώτη φορά στρατηγική της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής. Με τη στρατηγική προτείνονται περισσότερες από 70 συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού στο διαδίκτυο, την εγγύηση της ασφάλειας των εβραϊκών κοινοτήτων, τη δημιουργία ενός δικτύου τοποθεσιών «όπου συνέβη το Ολοκαύτωμα» και την προσέγγιση του κοινού με σκέψεις σχετικά με μια νοοτροπία μνήμης στην Ευρώπη.
Πυρήνα της δράσης μας αποτελεί ο στόχος να διασφαλίσουμε ότι οι Εβραίοι σε ολόκληρη την Ευρώπη μπορούν να ζουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις θρησκευτικές και πολιτιστικές παραδόσεις τους. Διότι, η Ευρώπη μπορεί να ευημερήσει μόνο όταν ευημερούν και οι εβραϊκές κοινότητές της. Επειδή η εβραϊκή ζωή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της Ευρώπης και του μέλλοντος της Ευρώπης.
Ιστορικό
Η Επιτροπή παρουσίασε, στις 5 Οκτωβρίου 2021, μια στρατηγική για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής, με σκοπό να στηρίξει τις χώρες της ΕΕ και την κοινωνία των πολιτών στον αγώνα τους κατά του αντισημιτισμού. Η μνήμη του Ολοκαυτώματος αποτελεί βασικό πυλώνα των προσπαθειών για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία μας.
Στις 27 Ιανουαρίου 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα φωτίσει για πρώτη φορά την έδρα της, το κτίριο Berlaymont, με το σήμα #WeRemember, συμμετέχοντας στην εκστρατεία που συνδιοργανώνουν το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο και η UNESCO στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και την αντιμετώπιση των προσπαθειών στρέβλωσης του Ολοκαυτώματος, η Επιτροπή δρομολόγησε και συνεχίζει την εκστρατεία #ProtectTheFacts, μαζί με τη Διεθνή Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA), την UNESCO και τα Ηνωμένα Έθνη.
Το 2005, με το ψήφισμα για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος (60/7) που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η 27η Ιανουαρίου ορίστηκε ως διεθνής ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Στις 27 Ιανουαρίου 1945 οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τους κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκεναου.
Το ψήφισμα καλεί όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να τιμούν τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την ιστορία του Ολοκαυτώματος, με στόχο να αποφευχθούν μελλοντικές πράξεις γενοκτονίας. Καλεί τα κράτη να διασφαλίσουν ενεργητικά τη διατήρηση των τοποθεσιών του Ολοκαυτώματος που χρησίμευσαν ως ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου, ως στρατόπεδα συγκέντρωσης, ως στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και ως φυλακές.
Στις 21 Ιανουαρίου ο ΟΗΕ εξέδωσε ψήφισμα με στόχο την καταπολέμηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος και την παρότρυνση των κρατών μελών και των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συμβάλουν στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες
Δραστηριότητες της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού
Λεπτομέρειες
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- 26 Ιανουαρίου 2022
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- Αντιπροσωπεία στην Κύπρο