Skip to main content
European Commission Representation in Cyprus
Basın açıklaması11 Şubat 2022Representation in Cyprus8 min read

Tek Okyanus Zirvesi: Yeni adımlar, Okyanusun korunmasında AB liderliğini güçlendiriyor

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, at the One Ocean Summit, in Brest

Komisyon bugün, Fransa'nın Brest şehrinin ev sahipliği yaptığı Tek Okyanus Zirvesi'ne AB'nin katkısının bir parçası olarak daha temiz, daha sağlıklı ve daha güvenli bir okyanusu teşvik etmeye yönelik önemli girişimleri ve AB'nin okyanus sorunlarına kapsamlı bir yanıt getirmedeki öncü rolünün bir göstergesini sunuyor. Zirvede konuşan Başkan von der Leyen, okyanusları korumak ve canlandırmak için işbirliği için üç ana girişimi duyurdu: okyanusun %95'ini oluşturan açık denizlerdeki biyolojik çeşitliliği korumak için yeni bir uluslararası koalisyon; araştırmacıların dünya okyanuslarını dijital olarak simüle etmelerini sağlayan büyük bir bilgisayar projesi; ve AB'nin 2030 yılına kadar okyanuslarımızı ve sularımızı restore etmeye yönelik araştırma misyonu. Bu girişim, Komisyon Üyeleri Gabriel, Vălean ve Sinkevičius tarafından tam AB desteği verilen Zirveye, ve orada tartışılan dört konuya ek olarak yapıldı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Tek Okyanus Zirvesi'nde şunları söyledi: “Okyanusu koruma görevimiz, ortak sorumluluğumuz kadar büyük olmalıdır. Bu nedenle bugün Brest'e güçlerimizi birleştirmek ve durumu tersine çevirmek için geldik. Avrupa bir deniz gücü olarak büyük katkı sağlayabilir. Ancak birlik olursak korumayı artırabilir ve okyanuslarımızın yeniden canlanmasını sağlayabiliriz.”

Deniz biyolojik çeşitliliğinin ve kaynaklarının korunması

Zirvede, Başkan von der Leyen bugün Ulusal Yargının Ötesinde Biyoçeşitlilik (UYÖB) konusunda yüksek hırslı koalisyonu başlattı. Girişim, AB'nin küresel deniz koruma konusunda lider aktör olarak rolünün altını çiziyor. Ulusal yargı yetkisinin dışındaki alanlar, okyanusun %95'ini temsil ediyor ve biyolojik çeşitlilik, insanlığa paha biçilmez ekolojik ve sosyo-ekonomik faydalar sağlıyor. Bununla birlikte, bu geniş alanlar kirlilik, aşırı kullanım ve iklim değişikliğinin etkileri dahil olmak üzere tehditlere karşı giderek daha savunmasız hale geliyor. Devam eden Birleşmiş Milletler müzakereleri, bir nesilde bir kez karşılaşılabilecek bir fırsat sunuyor ve AB, 2022'de bir anlaşmaya varmak için çok çalışıyor. Koalisyon, AB ve Üye Devletleri gibi, BBNJ'nin korunmasına ilişkin iddialı bir BM Antlaşması için uğraş verenleri bir araya getiriyor.

AB'nin yasadışı, bildirilmeyen ve düzenlenmemiş (YBD) balıkçılığa karşı uzun süreden beri devam eden sıfır toleransı, AB'nin deniz kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine yönelik iddialı politikasının bir başka köşe taşıdır. IUU, dünya balık stokları için ciddi bir tehdittir ve bazılarını çöküşün eşiğine getiriyor. Bu nedenle AB, 2010 yılından bu yana YBD'i önlemek, caydırmak ve ortadan kaldırmak için bir dizi önlem uygulamaya koydu. Bu kurallar kapsamında AB, YBD'e karşı mücadeleyi teşvik etmek için tüm ülkelerle birlikte çalışıyor ve bu tür ürünlerin AB pazarına girmesini engelliyor. AB ayrıca, Üye Devletlerin kontrol makamları için geçerli yasalar aracılığıyla kendi filosunun uyumluluğunu sağlamak için Avrupa Balıkçılık Kontrol Ajansı'nın (ABKA) desteğine de güveniyor. AB sadece örnek teşkil etmekle kalmıyor, aynı zamanda sürdürülebilir balıkçılığı teşvik eden bölgesel programlar aracılığıyla mali destek de sağlıyor.

Deniz kirliliğiyle mücadele

Özellikle plastikten kaynaklanan çevre kirliliği, hem dünyada hem de Avrupa’da okyanus sağlığı için büyük bir tehdittir ve AB temiz bir okyanus vizyonu doğrultusunda hareket etmektedir. Plastik kirliliğini ele alırken AB'nin iki ana önceliği vardır: plastik kirliliğini azaltmak ve döngüsel ekonomiye geçişi hızlandırmak. 2021'den beri yürürlükte olan Tek Kullanımlık Plastikler (TKP) Direktifi, sıklıkla boşa harcanan birçok plastik ürünün aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması ve deniz balıkçılığında kaybolan eşyaların toplanması için kurallar koyuyor. Mevzuat, AB içinde deniz çöpüne son verme yolunda önemli bir adımdır. Ayrıca AB, plastiklerle ilgili uluslararası bir anlaşmanın güçlü bir savunucusudur ve bu yıl Şubat ayında BM Çevre Asamblesi'nde küresel bir anlaşma için bir Komite kurmak için çalışıyor. Bu, küresel deniz çöpü sorununa karşı tek etkili, uzun vadeli yanıttır. AB aynı zamanda aktif olarak kamu bilincini artırıyor, böylece deniz çöpüne karşı eylem için ivme kazanıyor. AB, BM ve bazı sivil toplum kuruluşu ile birlikte, her yıl on binlerce gönüllüyü kumsallardan ve iç su yollarından çöpleri temizlemek için harekete geçiren küresel bir okyanus aktivizmi kampanyası olan #EUBeachCleanup'ı düzenliyor.

İklim değişikliği için bir çözüm okyanusu

Karbon nötrlüğünün sağlanması, aynı zamanda sıfır emisyonlu deniz taşımacılığına geçiş anlamına da geliyor. Sektör, küresel ticaret ve tedarik zincirlerinin bel kemiğidir, ancak yine de neredeyse tamamen karbon yoğun yakıtlara dayanıyor. Akaryakıt-AB Denizcilik Teklifi, sera gazı yoğunluğunu sınırlayan bir yakıt standardı getiriyor ve Alternatif Yakıtlar Altyapı Yönetmeliği, limanlarda kara güç kaynağına bağlanma veya rıhtımda sıfır emisyon teknolojilerini kullanma zorunluluğunu desteklemek için yeterli enerji altyapısı sağlamayı amaçlıyor. AB Emisyon Ticaret Sisteminin (ETS) denizcilik sektörünü de kapsayacak şekilde genişletilmesi, denizcilikten kaynaklanan emisyonları genel tavanın altına koyacak ve karbonsuzlaştırmayı daha da ilerletmek için bir fiyat sinyali oluşturacak. AB, 2050 yılına kadar sıfır emisyonlu deniz taşımacılığı hedefi üzerinde anlaşma sağlamak amacıyla Uluslararası Denizcilik Örgütü (UDÖ) ile müzakerelere öncülük ettiği için Birliğin sınırlarında bitmiyor. Deniz taşımacılığının yeşillendirilmesi de Euro AB finansman programlarının önceliklerinden biridir. Örnek olarak da halihazırda 1.5 milyar Euro yatırım yapılan Connecting Europe Tesisi ve i.a Waterborne Partnership aracılığıyla (500 milyon €'dan fazla)  yatırım yapılan Horizon Europe gösterilebilir.

Okyanus yönetimi

AB ayrıca bilim ve teknolojiyi okyanus korumanın merkezine koyuyor. “Misyonlar”, odaklanmış araştırma için kritik bir kaynak kitlesi sağlayarak, büyük toplumsal zorlukların üstesinden gelmeye yönelik yeni bir AB yaklaşımıdır. “2030'a Kadar Okyanuslarımızı ve Sularımızı Geri Kazanın” Misyonu, Avrupa Yeşil Anlaşması'nın 2030 hedeflerine ulaşmada okyanusun merkezi bir rol oynamasını sağlamayı amaçlıyor. Büyük inovasyon projelerini destekleyecek - “deniz fenerleri” - AB'nin deniz alanının %30'unun korunmasını, deniz ve su yolu ekosistemlerini restore etmeyi, denizdeki plastik çöpü, besin kayıplarını ve kimyasal pestisit kullanımını %50 azaltmayı ve mavi ekonomiyi iklim-nötr ve dairesel yapmayı hedefliyor.

Başkan von der Leyen tarafından Tek Okyanus Zirvesi sırasında başlatılan dijital bir okyanus platformu - Avrupa Dijital İkiz Okyanusu - bu Misyon kapsamında geliştirilecek ve AB'yi okyanus için dijital bir lider haline getirecek. Gözlemlere, modellere ve en son teknolojik gelişmelere dayanan Dijital İkiz Okyanus, farklı senaryoların değerlendirilmesine izin veren, deniz ortamının daha iyi anlaşılmasını sağlayan ve karar vermede bilgiye dayalı girdi sağlayan bir bilgi işlem ortamıdır. Dijital İkiz Okyanus, deniz verilerine açık ve sınırsız erişim sağlayacak, bilgi boşluklarını kapatacak ve AB düzeyinde mevcut tahmin ve modelleme uygulamalarının entegrasyonunu teşvik edecek.

Okyanuslarla ilgili araştırmalar burada bitmiyor. Ayrıca, daha geniş farkındalık ve bilginin gelişimini destekleyecek ve yeni bilgileri uygulamaya koymak için fırsatlar yaratacak okyanus okuryazarlığına da ihtiyacımız var. AB, eğitim ve araştırmaya yatırım yaparak okyanus okuryazarlığını geliştirmek için çalışıyor ve AB4Ocean koalisyonu da böyle bir örnektir. Aşağıdan yukarıya doğru gelen bu kapsayıcı girişim, bilgi paylaşmak ve okyanus okuryazarlığını ve okyanusun sürdürülebilir yönetimini geliştirmek için farklı ortakları bir araya getiriyor.

Kısa Bilgi

Okyanus, mevcut ve gelecek nesiller için hayati öneme sahiptir. Dünyanın en büyük deniz alanına sahip olan AB, onu koruma sorumluluğunu üstleniyor; deniz ürünleri ürünleri için en büyük pazar olarak, kaynaklarını koruma çabasına öncülük ediyor; ve büyük bir dünya ekonomisi olarak AB, okyanus merkezli sürdürülebilir ve döngüsel çözümler geliştirme fırsatını değerlendiriyor.

AB'nin okyanus koruma çabaları, 2050 yılına kadar dünyanın ilk karbonsuz ekonomisini kurmayı ve biyolojik çeşitlilik kaybını durdurmayı amaçlayan Avrupa Yeşil Anlaşması'nın ayrılmaz bir parçasıdır.

Daha Fazla Bilgi için

Başkan von der Leyen'in Zirvede yaptığı Konuşması

Komisyon Üyesi Gabriel'in Zirvede yaptığı Konuşması

Komisyon Üyesi Vălean'ın Zirvede yaptığı İlk Konuşması ve İkinci Konuşması

Komisyon Üyesi Sinkevičius'un Zirvede yaptığı İlk Konuşması ve İkinci Konuşması

Bilgi formu

 

Detaylar

Yayın tarihi
11 Şubat 2022
Yazar
Representation in Cyprus