Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
Ανακοίνωση27 Ιουνίου 2022Αντιπροσωπεία στην Κύπρο1' χρόνος ανάγνωσης

Ωκεανοί: Ο Επίτροπος Σινκέβιτσους εκπροσωπεί την ΕΕ στη φετινή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους εκπροσωπεί την ΕΕ στη δεύτερη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς που θα πραγματοποιηθεί από σήμερα έως την 1η Ιουλίου στη Λισαβόνα και θα συνδιοργανωθεί από την Πορτογαλία και την Κένυα.

Visit of Virginijus Sinkevičius, European Commissioner, to Portugal

Κύριος στόχος της διάσκεψης είναι ο εντοπισμός επιστημονικών και καινοτόμων λύσεων απέναντι σε βασικούς παράγοντες που απειλούν τους ωκεανούς, όπως η κλιματική αλλαγή και οι απότοκες συνέπειες όπως η οξίνιση των ωκεανών, η θαλάσσια ρύπανση, η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία, η απώλεια οικοτόπων και η απώλεια βιοποικιλότητας. Οι 52 εθελοντικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ στη Λισαβόνα, ύψους έως 7 δισ. ευρώ, αποτελούν μέρος της προσανατολισμένης στη δράση προσέγγισης που επιδιώκει το πρόσφατα ανανεωμένο θεματολόγιο της ΕΕ για τη διεθνή διακυβέρνηση των ωκεανών. Στο περιθώριο της διάσκεψης, θα δρομολογηθεί ο Χάρτης για την αποστολή του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» με τίτλο «Αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων μας», που θα καλεί τα κράτη μέλη, τις περιφέρειες και ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών να αναλάβουν δράσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στην επιτυχία της αποστολής.

Ο Επίτροπος κ. Σινκέβιτσους δήλωσε σχετικά: «Μετά τη σύνοδο κορυφής “Ένας Ωκεανός” στο Μπρεστ και τη διάσκεψη “Ο Ωκεανός μας” στο Παλάου, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα να συμφωνήσει σχετικά με μέτρα για την προστασία των ωκεανών και την ανάπτυξη μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας. Λύσεις υπάρχουν. Είναι στο χέρι μας. Ας δράσουμε λοιπόν γρήγορα και αποφασιστικά.»

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας προσέθεσε: «Οι ωκεανοί και τα ύδατα είναι πηγή κάθε μορφής ζωής στη Γη και αποτελούν το σύστημα υποστήριξης της ζωής του πλανήτη μας. Χρειάζονται, όμως, τώρα την προσοχή μας! Με τη δρομολόγηση του Χάρτη αυτού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις κυβερνήσεις και τις δημόσιες αρχές από την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών, τους χρηματοδότες και τους δωρητές, καθώς και τα πανεπιστήμια και τους ερευνητές, να συμμετάσχουν στη συλλογική μας αποστολή για την αποκατάσταση του γαλάζιου πλανήτη μας.» 

Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στη σχετική είδηση.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
27 Ιουνίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο