Skip to main content
European Commission Representation in Cyprus
Gazete makalesi29 Eylül 20218 min read

Yeni Göç ve İltica Paktı: gelişmeler hakkında rapor vermek ve göçmen sömürüsüne karşı mücadeleyi hızlandırmak

Yeni Göç ve Sığınma Paktı teklifinin kabul edilmesinden bir yıl sonra, Komisyon bugün Göç ve İltica hakkında bir Rapor sunuyor.

New Pact on Migration and Asylum: reporting on developments and stepping up fight against migrant exploitation

Komisyon ayrıca göçmen kaçakçılığına karşı yenilenmiş bir AB eylem planını ve İşveren Yaptırımları Direktifinin uygulanmasına ilişkin bir Bildiri’yi de kabul ediyor. Yeni Göç ve İltica Paktı kapsamında göçe yönelik kapsamlı yaklaşımın bir parçası olarak, bu girişimler, Yeni Pakt'ın sürdürülebilir ve düzenli göç yönetimini teşvik etme amacı ile uyumlu olarak göçmenlerin organize sömürüsünü önlemeyi ve düzensiz göçü azaltmayı amaçlıyor. Girişimler, hem organize suç gruplarının ortadan kaldırılmasındaki süregelen zorlukları hem de AB'nin Belarus ile olan dış sınırlarındaki duruma yanıt olarak devlet destekli göçmen kaçakçılığı da dahil olmak üzere yeni zorluklara uyum sağlama ihtiyacını ele alacak.

Avrupa Yaşam Tarzımızı Teşvikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas şunları söyledi: “Geçtiğimiz hafta, Yeni Göç ve Sığınma Paktı için önerilerimizi masaya koymamızın üzerinden bir yıl geçti. Bunların benimsenmesindeki ilerleme maalesef çok yavaş olsa da, aynı zamanda yeni ve eski biçimlerde göç sorunları ortaya çıkmaya devam etti. Orta Akdeniz'de devam eden baskıdan Afganistan'daki kötüleşen duruma ve Doğu sınırlarımızdaki yeni baskıya kadar tüm bu gelişmeler, sürdürülebilir bir Avrupa sığınma ve göç çerçevesine olan zorunlu ihtiyacı gösteriyor. Pakt önerileri, kabul edildiği takdirde, Üye Devletlerin şu anda karşı karşıya oldukları bir dizi sorunla başa çıkma yeteneklerini büyük ölçüde geliştirebilecek. Ve son yıllarda öğrendiğimiz bir şey varsa o da bu konularda yalnız hareket etmenin bir seçenek olmadığıdır. Artık çözümler etrafında bir araya gelme zamanıdır.”

İçişleri’nden sorumlu Komisyon Üyesi  Ylva Johansson şunları söyledi: “Yeni Göç ve Sığınma Paktı konusunda önemli ilerleme kaydettik ve son olaylar, tarama ve Eurodac teklifleri, uygun kontrollerin yapılmasına olanak sağlayacak olan dikkatlice dengelenmiş tekliflerimizde ilerleme kaydetmenin aciliyetinin altını çiziyor. AB'ye gelen ve dayanışma önerilerimizden iltifat alan herkes. Yeniden yerleşim çerçeve yönetmeliğimiz üzerinde anlaşmaya varmak, biz ve Üye Devletlerin ihtiyacı olan insanlara pratikte nasıl koruma sunduğunu göstererek Avrupa'nın küresel sahnede daha güçlü bir sese sahip olmasına yardımcı olacak. Dengemiz var, şimdi uygulamaya ihtiyacımız var.”

Göç ve iltica raporu: Yeni Anlaşma, bir yıl sonra

Bugün yayınlanan rapor, son bir buçuk yılda göç ve sığınma politikasında kaydedilen ilerlemeyi ve önemli gelişmeleri değerlendiriyor, temel zorlukları tanımlıyor,ve daha sağlam, uygulanabilir ve adil bir göç ve sığınma politikasına yol açacak adımları ortaya koyarak ilerleme beklentilerini vurguluyor.

Rapor, göç yönetiminin tüm yönlerini kapsıyor. Göç hareketlerinin durumunu ve pandeminin etkisini değerlendiriyor, AB kurumlarının sınır yönetimi ve sığınma konusundaki eylemlerini, Komisyonun baskı altındaki Üye Devletlere sağladığı sürekli desteği, finansmanı ve sorunu kapsıyor. AB içinde izinsiz hareketler AB'nin Afganistan'daki duruma acil müdahalesini, AB'nin Yunanistan'a desteğini ve Beyaz Rusya'dan gelenlere tepkisine vurgu yapıyor. Mevzuat çerçevesinin güçlendirilmesinde kaydedilen ilerleme hakkında ayrıntılar sağlıyor ve Pakt'ta belirlenen yeni yaklaşım temelinde ortak ülkelerle işbirliğine ilişkin tam bir genel bakış sunuyor. Rapor ayrıca entegrasyon ve içerme konusundaki ilerlemeye de bakıyor.

AB, göç yönetiminin değişen zorluklarına ayak uydurmak için kapasitesini geliştirmek için birçok eylemde bulundu. Yeni Pakt kapsamında yasama dosyalarında hızlı ve yapıcı ilerleme artık çok önem taşıyor ve Avrupa'nın sınırlarını koruma, gelme hakkı olanları insani koşullarda kabul etmenin ve bu haktan yararlanmayanlara AB değer ve ilkeleri doğrultusunda onurlu bir şekilde davranma becerisini daha da güçlendirmeye hizmet edeceğinin altı çiziliyor.

Göçmen kaçakçılığına karşı yenilenen AB eylem planı (2021-2025)

Göçmen kaçakçılığının önlenmesi ve bununla mücadele, Yeni Göç ve Sığınma Paktı'nın ve sürekli uluslararası işbirliği ve koordinasyon gerektiren AB Güvenlik Birliği Stratejisi'nin temel stratejik hedefidir. Göçmen kaçakçılığına karşı ilk AB eylem planında (2015-2020) kaydedilen ilerlemeye dayanarak, Yüksek Temsilci ile birlikte çalışan Komisyon aşağıdakileri yapmayı hedefliyor:

  • Kapsamlı, dengeli, kişiye özel ve karşılıklı yarar sağlayan göç ortaklıklarının bir parçası olarak somut araçlarla Kaçakçılıkla Mücadele Operasyonel Ortaklıkları geliştirerek güven ve karşılıklı işbirliğini daha da geliştirilmesini.
  • Vize, ticaret, kalkınma, mali yardım ve diğerleri gibi çeşitli politika alanlarında müteakip tedbirler almak da dahil olmak üzere, Devlet aktörleri tarafından düzensiz göçün araçsallaştırılmasına  müdahale etmek için AB'nin emrindeki tüm operasyonel, yasal, diplomatik ve mali araçların daha da geliştirilmesini. Komisyonun bugün önerdiği Belarus ile Vize Kolaylaştırma Anlaşmasının kısmen askıya alınması bu tür önlemlere bir örnek teşkil ediyor.
  • Kaçakçıları cezalandırmak için yasal çerçevenin uygulanmasının iyileştirilmesini; Kara, Deniz ve Hava Yoluyla Göçmen Kaçakçılığına İlişkin BM Protokolü, Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı BM Sözleşmesini ve AB içinde 'Kolaylaştırıcılar paketini' tamamlayan dahil.
  • Sömürüden korunmaya yönelik yasal çerçevenin uygulanmasının iyileştirilmesini; İnsan Ticaretiyle Mücadele Yönergesi, Mağdur Hakları Yönergesi, Oturma İzni Yönergesi ve İşveren Yaptırımları Yönergesi dahil.
  • Ulusal makamlar ve AB kurumları arasında gelişmiş operasyonel işbirliği ve bilgi alışverişi yoluyla kaçakçılığı kolaylaştıran gelişen çevrimiçi uygulamalara ve araçlara yanıt verilmesini.
  • Göç eğilimlerini, suç ağlarının yapısını ve kapsamını, kaçakçılıkla mücadele politikalarının etkisini ve suç ağlarının “modus operandi”sini daha iyi anlamak için araştırma ve veri toplanmasının  artırılmasını.

İşveren Yaptırımları Direktifi'nin uygulanmasına ilişkin iletişim raporlaması

Yasadışı istihdam, düzensiz göç için önemli bir teşviktir. Hem insani hem de ekonomik açıdan zarar vermekte, insanları sömürü risklerine maruz bırakmakta, kamu maliyesinde kayıplara yol açmakta, bireysel ve sosyal hakları zedelemektedir.

İşveren Yaptırımları Direktifi, düzensiz göçmenlerin yasadışı istihdamını önlemek ve bunlara müdahale etmek için bir Avrupa yasal çerçevesi sağlıyor. Bugün yayınlanan rapor, direktifin uygulamaya konma şeklini iyileştirmeyi, Üye Devletlerin yaptırımlar, koruyucu önlemler ve istismarcı işverenleri tespit etmek ve göçmenleri sömürüden korumak için teftişlere ilişkin kuralların verimsiz kullanımını ele almak için eylemleri tanımlıyor. Ortak kabul edilen AB kurallarının uygulanmasını iyileştirmede Üye Devletleri desteklemek için Komisyon aşağıdakileri yapmayı planlıyor:

  • 2021'de İşveren Yaptırımları Direktifi konusundaki özel Düzensiz Göç Uzman Grubunun yeniden başlatılması da dahil olmak üzere Üye Devletlerin yetkilileri ve çeşitli paydaşlarla diyaloğu teşvik etmeyi.
  • Ulusal çalışma ve göçmenlik makamları, sendikalar, sivil toplum kuruluşları, sosyal ortaklar, uluslararası kuruluşlar ve kayıt dışı çalışmayla mücadele eden Avrupa Platformu gibi paydaşlarla çalışarak iyi uygulamaların paylaşılmasını desteklemeyi.
  • Direktifin uygulanmasını sürekli olarak izleyin ve uygunsa ihlal işlemlerini başlatarak etkili bir şekilde uygulanmasına odaklanmayı.

Komisyon, 2022'nin sonuna kadar, Bildiri'de sunulan önlemleri uygulayacak ve en geç 2024'te teslim edilmesi gereken bir sonraki uygulama raporunda elde edilen sonuçları rapor edecek. Elde edilen ilerlemenin ışığında, Komisyon mevcut yasal çerçevede değişiklik yapılmasının gerekli olup olmadığını değerlendirecek.

Kısa Bilgi

Bugün yapılan teklifler dizisi, geçen Eylül'de açıklandığı üzere Pakt'ın takip eden eylemlerinden biridir.

Göç ve iltica raporunda sunulan verilere ek olarak, bugün güncellenen özel bir istatistik web sayfasında yeni istatistiksel bilgiler de mevcuttur. Son rakamlar, COVID-19 pandemisinin 2020'de göç üzerinde önemli bir etkisi olduğunu ve hem yasal hem de düzensiz varışların sayısının 2019'a kıyasla azaldığını doğruluyor. Geçici veriler, AB nüfusunun 2020'de kısmen de olsa daha az net göç değil, aynı zamanda pandemi nedeniyle artan ölüm sayısı nedeniyle yaklaşık 300.000 kişi azaldığını gösteriyor. Mevcut 2021 verileri yıldan yıla artışa işaret ettiğinden, 2020'deki göç sayısındaki düşüş geçiciydi. Bu durum özellikle Orta Akdeniz, Batı Akdeniz ve Doğu sınır güzergahlarına (Belarus'tan) düzensiz gelişler için geçerlidir. Üye Devletler, sığınma başvurularının daha birikmesininin önüne geçildi Haziran ayının sonunda, AB'de,  2015 ortasından bu yana en düşük seviye olan yaklaşık 700.000 başvuru beklemedeydi.

Daha Fazla Bilgi için

  •  

Detaylar

Yayın tarihi
29 Eylül 2021