Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
Δήλωση24 Ιανουαρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Κύπρο1' χρόνος ανάγνωσης

Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης: Δήλωση της Eυρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ύπατος εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος Γιοζέπ Μπορέλ προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης στις 24 Ιανουαρίου:

children in Afghanistan

«Η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Έχει καθοριστική σημασία για την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων γιατί τους παρέχει τα εφόδια για να επιβιώσουν, να ευδοκιμήσουν και να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινής ζωής. Παίζει βασικό ρόλο στην εδραίωση της ειρήνης και της δημοκρατίας, της κοινωνικοοικονομικής συνοχής και της ισότητας των φύλων, καθώς και για την επίτευξη πιο δίκαιων και βιώσιμων κοινωνιών.

Εντός και εκτός των συνόρων μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στον στόχο να επιταχύνει την πρόοδο για την επίτευξη του 4ου Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ 4) σχετικά με την ποιοτική εκπαίδευση. Η ποιοτική εκπαίδευση είναι η πιο έξυπνη και δυναμική επένδυση στο κοινό μας μέλλον.

Η συλλογική πρόοδος παραμένει, ωστόσο, στάσιμη και οι επιθέσεις κατά της εκπαίδευσης αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Σε πολλά μέρη του κόσμου, οι έμφυλες διακρίσεις και η έμφυλη βία, καθώς και άλλα συστημικά εμπόδια, εξακολουθούν να κρατούν εκτός σχολείου τα κορίτσια, τις μειονότητες, καθώς και τα εκτοπισμένα παιδιά και τα παιδιά πρόσφυγες, ή να τα αναγκάζουν να το εγκαταλείψουν.

Στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν έχουν στερήσει εντελώς από τα κορίτσια και τις γυναίκες το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην εκπαίδευση. Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 μέχρι σήμερα τουλάχιστον 3 045 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις έχουν αποτελέσει στόχο βομβιστικών επιθέσεων. Η ΕΕ καταδικάζει απερίφραστα όλες τις επιθέσεις κατά της εκπαίδευσης, και ευελπιστεί ότι θα διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων των παιδιών και όλων των νέων στην εκπαίδευση.

Επείγουσα είναι η ανάγκη να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την εκπαίδευση και μάθηση προσανατολισμένη στο μέλλον, ανάγκη την οποία επιδείνωσε σημαντικά η πανδημία COVID-19. Σ' όλο τον κόσμο, δύο στα τρία δεκάχρονα παιδιά δεν μπορούν να διαβάσουν και να κατανοήσουν μια απλή ιστορία, ενώ 840 εκατομμύρια έφηβοι θα εγκαταλείψουν το σχολείο χωρίς κανένα προσόν για το εργασιακό περιβάλλον του μέλλοντος.

Υπάρχουν, ωστόσο, λόγοι να αισιοδοξούμε. Στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για τον μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, τον Σεπτέμβριο του 2022, 133 χώρες, μεταξύ των οποίων η ΕΕ και τα κράτη μέλη της ως «Ομάδα Ευρώπη», δεσμεύτηκαν να ανακτήσουν τις μαθησιακές απώλειες και να προσαρμόσουν τα εκπαιδευτικά συστήματα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του μέλλοντος.  Έφτασε η στιγμή να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις επενδύοντας σε συγκεκριμένες, μετασχηματιστικές δράσεις υπέρ της εκπαίδευσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξήσει σημαντικά τις εξωτερικές επενδύσεις της στην εκπαίδευση και είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τις χώρες-εταίρους που τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Στο πρώτο σχέδιο δράσης της για τη νεολαία στο πλαίσιο της εξωτερικής δράσης, η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να επενδύσει στην εκπαίδευση τουλάχιστον το 10 % της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος Global Europe (Παγκόσμια Ευρώπη) και του προϋπολογισμού της για ανθρωπιστική βοήθεια. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, θα στηρίξει επίσης την εφαρμογή της Διακήρυξης της νεολαίας σχετικά με τον μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, η οποία εκδόθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την προώθηση της συμμετοχής, της ενδυνάμωσης και των επαφών μεταξύ των νέων.

Σε διάστημα 35 ετών, το πρόγραμμα Erasmus+ της ΕΕ για την εκπαίδευση και την κατάρτιση έχει προσφέρει σε 13 σχεδόν εκατομμύρια συμμετέχοντες και συμμετέχουσες — φοιτητές/-τριες, προσωπικό, εκπαιδευτικούς και ασκούμενους/-ες — τη δυνατότητα να μάθουν, να εργαστούν ή να καταρτιστούν στο εξωτερικό, καθώς και σε σχολεία, πανεπιστήμια και ιδρύματα τη δυνατότητα να συνεργαστούν σε διασυνοριακό επίπεδο. Οι ευκαιρίες αυτές είναι ανοικτές σε άτομα από όλα τα μέρη του κόσμου, τα οποία, ως «απόφοιτοι της ΕΕ», θα επωφελούνται από αυτή τη μαθησιακή εμπειρία και τα μαθησιακά δίκτυα καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Η ΕΕ συνεργάζεται επίσης με τις χώρες-εταίρους για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, για παράδειγμα μέσω του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη». Επιπλέον, η ΕΕ καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να προσαρμόσει τα εκπαιδευτικά συστήματα στον πράσινο μετασχηματισμό και στην ψηφιακή εποχή.

Η ΕΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη σύσταση της Παγκόσμιας Επιτροπής για το Επάγγελμα των Εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας της μάθησης και στη διασφάλιση της ανθεκτικότητας των εκπαιδευτικών συστημάτων. Γι' αυτό η στήριξη στους εκπαιδευτικούς, με τη βελτίωση της ελκυστικότητας του επαγγέλματος, αποτελεί βασική επενδυτική προτεραιότητα στο πλαίσιο της στρατηγικής Global Gateway της ΕΕ. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της περιφερειακής πρωτοβουλίας εκπαιδευτικών για την Αφρική, η ΕΕ θα επενδύσει 100 εκατ. ευρώ για την ενδυνάμωση του ταχύτερα αυξανόμενου πληθυσμού νέων παγκοσμίως μέσω της εξασφάλισης ποιοτικής εκπαίδευσης.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της από κοινού θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επανεκκίνηση του 4ου Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης σχετικά με την ποιοτική εκπαίδευση.» 

Ιστορικό

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μαζί με τα κράτη μέλη συνεισφέρουν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής παγκόσμιας βοήθειας για την εκπαίδευση, στηρίζοντας τον τομέα της εκπαίδευσης σε 100 και πλέον χώρες στον κόσμο.

Κατά την περίοδο 2021-2027, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαθέσει τουλάχιστον το 10 % του προϋπολογισμού της για τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις με την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική, την Ασία και τον Ειρηνικό για την εκπαίδευση, στηρίζοντας το ποιοτικό εκπαιδευτικό προσωπικό, τις δεξιότητες ζωής και εργασίας για τον 21ο αιώνα, τα συμπεριληπτικά και δίκαια εκπαιδευτικά συστήματα που είναι έτοιμα να στηρίξουν την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση με γνώμονα τις ευκαιρίες, καθώς και την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την κινητικότητα.

Η ΕΕ παραμένει στην πρώτη γραμμή της διεθνούς κινητοποίησης για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, διαθέτοντας το 10 % του προϋπολογισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας στην εκπαίδευση και στηρίζοντας την ασφαλή, συμπεριληπτική και ποιοτική εκπαίδευση για εκατομμύρια παιδιά που πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις και συγκρούσεις. 

Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται, κατά προτεραιότητα, με τα Δυτικά Βαλκάνια, την Τουρκία και τις γειτονικές περιοχές για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών συστημάτων, την αντιμετώπιση της αναντιστοιχίας των δεξιοτήτων με την αγορά εργασίας και τη βελτίωση της από κοινού συνεργασίας με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της κινητικότητας των σπουδαστών και των εκπαιδευτικών.

Για περισσότερες πληροφορίες

Συμβολή της «Ομάδας Ευρώπη» στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τον Μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης

Global Gateway (Παγκόσμια Πύλη)

Εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Εκπαίδευση | Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις

Σχέδιο δράσης για τη νεολαία

Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας

Πρόγραμμα Erasmus+

Ευρωπαϊκός Χώρος Εκπαίδευσης

Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
24 Ιανουαρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο