Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
Ανακοινωθέν Τύπου8 Οκτωβρίου 20211' χρόνος ανάγνωσης

Ασφάλεια τροφίμων: Η ΕΕ θα απαγορεύσει από το 2022 τη χρήση του διοξειδίου του τιτανίου (E171) ως προσθέτου τροφίμων

Σήμερα, τα κράτη μέλη ενέκριναν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαγόρευση της χρήσης του διοξειδίου του τιτανίου (E171) ως προσθέτου τροφίμων από το 2022.

Signature of a new contract between the European Commission and BioNtech/Pfizer, by Stella Kyriakides, European Commissioner

Το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται ως χρωστική ουσία σε διάφορα προϊόντα όπως τσίχλες, γλυκίσματα, συμπληρώματα διατροφής, σούπες και ζωμούς.

Η Επίτροπος κ. Στέλλα Κυριακίδου, αρμόδια για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά: «Η ασφάλεια των τροφίμων μας και η υγεία των καταναλωτών μας είναι αδιαπραγμάτευτες. Σήμερα, ενεργούμε αποφασιστικά από κοινού με τα κράτη μέλη μας, με βάση αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα, για να εξαλείψουμε τον κίνδυνο από μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα».

Η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται σε επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το E171 δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ασφαλές όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων, ιδίως επειδή δεν μπορούν να αποκλειστούν ανησυχίες σχετικά με τη γονιδιοτοξικότητα της εν λόγω ουσίας. Εάν δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση έως το τέλος του έτους είτε από το Συμβούλιο είτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το κείμενο θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2022. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει μια περίοδος σταδιακής κατάργησης που θα διαρκέσει 6 μήνες, μετά την οποία θα ισχύει πλήρης απαγόρευση της χρήσης της εν λόγω ουσίας στα τρόφιμα. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις ερωτήσεις και απαντήσεις μας Q&A.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
8 Οκτωβρίου 2021