Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
Ειδησεογραφικό άρθρο16 Μαΐου 2022Αντιπροσωπεία στην Κύπρο1' χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινιάζει την οραματική 3D πλατφόρμα «Δώσε φωνή στο όραμά σου» κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022

Όταν η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας για το 2022, ήθελε η Ευρώπη να ακούσει προσεκτικά τους νέους της, για να διαμορφώσει καλύτερα την Ένωση με γνώμονα το δικό τους πνεύμα.

European Year of Youth

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την ολοκαίνουρια 3D ψηφιακή πλατφόρμα «Δώσε φωνή στο όραμά σου» ως κεντρικό στοιχείο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας: μια διαδραστική πλατφόρμα στην οποία οι νέοι Ευρωπαίοι μπορούν να καταγράψουν το προσωπικό και μοναδικό τους μήνυμα.


Στόχος της πλατφόρμας «Δώσε φωνή στο όραμά σου» είναι να δώσει τη δυνατότητα στους νέους Ευρωπαίους, από κάθε υπόβαθρο και γωνιά της ηπείρου, να εκφράσουν το δικό τους όραμα για το μέλλον – από θέματα απασχόλησης, ένταξης, ειρήνης και ασφάλειας μέχρι την κλιματική αλλαγή, την εκπαίδευση, την ψυχική υγεία και άλλα.


Στον απόηχο της παγκόσμιας πανδημίας και μπροστά στον εν εξελίξει επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, οι φωνές των νέων γίνονται όλο και πιο σημαντικές. Για τον σκοπό αυτόν, η πλατφόρμα «Δώσε φωνή στο όραμά σου» λειτουργεί ως πρωτοποριακός, διαδραστικός φωνοχώρος που κυριολεκτικά δίνει στα άτομα τη δυνατότητα να λύσουν τη σιωπή τους, να ηχογραφήσουν το δικό τους προσωπικό μήνυμα και να εκφράσουν τις απόψεις και τις ιδέες τους για τα θέματα που θεωρούν πιο σημαντικά.


Η πλατφόρμα έχει αναπτυχθεί για να ανταποκρίνεται σε κάθε μήνυμα, σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ (καθώς και στα νορβηγικά, τουρκικά, σερβικά, βορειομακεδονικά και ισλανδικά). Με την προσθήκη της, κάθε φωνή δημιουργεί τη δική της, μοναδική τρισδιάστατη κυματομορφή που αλληλεπιδρά με κάθε άλλη ηχογράφηση στην πλατφόρμα – και δίνει τη δυνατότητα σε όλους να ακούσουν οποιαδήποτε φωνή, σε οποιαδήποτε γλώσσα, σε οποιαδήποτε συσκευή, ανά πάσα στιγμή.


Σύμφωνα με τη δήλωση της Επιτρόπου Νεολαίας της ΕΕ Μαρίγια Γκαμπριέλ, η πλατφόρμα «Δώσε φωνή στο όραμά σου» προσωποποιείται μέσα από ένα νεανικό, ουσιαστικό, δυναμικό και ανοιχτό πνεύμα συνδημιουργίας που ορίζεται μέσα από το Έτος Νεολαίας. Κάτι που λειτουργεί επίσης ως επίκαιρος παράγοντας που επιτρέπει στους νέους της Ευρώπης να αναδειχθούν, να μιλήσουν και να μοιραστούν τις ανησυχίες και τις ιδέες τους για το μέλλον. Η πλατφόρμα «Δώσε φωνή στο όραμά σου» δεν θα μπορούσε να έρθει σε πιο κατάλληλη στιγμή για όλους τους νέους, όχι μόνο ως Ευρωπαίους πολίτες αλλά και ως μέλη μιας κοινωνίας που τώρα, περισσότερο από ποτέ, βιώνει καιρούς δοκιμασίας».

Σχετικά με τη σημασία του ίδιου του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022, η Επίτροπος Μαρίγια Γκαμπριέλ πρόσθεσε: «Ζητάμε από όλους τους νέους να εμπλακούν και να συμμετάσχουν αμέσως. Οι φωνές τους αποτελούν βασικό συστατικό στοιχείο της πορείας της Ευρώπης προς την ανάπτυξη, τη γνώση, την καινοτομία, τις ευκαιρίες και τις καλύτερες, πιο συναφείς λύσεις που απευθύνονται στους νέους. Θα ακούσουμε προσεκτικά και θα διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές για τη νεολαία μπορούν να αναπτυχθούν σε πιο ανοιχτούς και συνεργατικούς χώρους και ότι όλες οι φωνές θα εισακουστούν και θα ληφθούν υπόψη φέτος και στο μέλλον». Ως βασικό μέρος της εκστρατείας για το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας, τα κράτη μέλη συμβάλλουν σε εθνικό και τοπικό επίπεδο στην προώθηση της συμμετοχής των νέων σε πολλές διαφορετικές δραστηριότητες.


Στην Κύπρο έχει ήδη λάβει χώρα η επίσημη έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022, στις 28 Φεβρουαρίου 2022, στο πλαίσιο του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Πολιτών», ενώ, στο πλαίσιο της Τελετής Έναρξης, διοργανώθηκε και δημόσια συζήτηση, με θέμα «Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων».


Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Σεντώνα, Επίτροπο του Πολίτη, Εθνικό Συντονιστή του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας της Κύπρου, προβλέπονται περισσότερες από 34 κεντρικές δραστηριότητες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας τους επόμενους μήνες, καθώς και σειρά άλλων δράσεων. Αυτές συμπεριλαμβάνουν εργαστήρια, προγράμματα κατάρτισης, διαδικτυακά σεμινάρια, διασκέψεις και συζητήσεις με την ενεργό συμμετοχή των νεαρών πολιτών, καθώς και διαδικτυακή έρευνα, που διοργανώνεται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.
Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν τα Εργαστήρια Ιδεών με θέμα τη βελτίωση των Δημοσίων Διαβουλεύσεων, που διοργανώθηκαν από το Γραφείο Επιτρόπου του Πολίτη, στο πλαίσιο του Φόρουμ για τη Δημοκρατία (Democracy Forum), στις 15 Απριλίου 2022. Στο ίδιο πλαίσιο, στις 29 και 30 Απριλίου, διεξάχθηκε το Digital Democracy Hackathon. Οι δράσεις κορυφώθηκαν με το ίδιο το Φόρουμ για τη Δημοκρατία, στις 6 Μαΐου 2022, την έναρξη του οποίου κήρυξε η Επίτροπος Μαρίγια Γκαμπριέλ. Το Φόρουμ και οι δράσεις που προηγήθηκαν (Εργαστήρια Ιδεών και Hackathon) πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Κύπρο.


Η νέα πλατφόρμα «Δώσε φωνή στο όραμά σου» θα μεταβεί σε αυτές τις δραστηριότητες και θα λειτουργήσει επίσης ως κεντρικό χαρακτηριστικό της παρακαταθήκης του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας, μετά το 2022 – με τις φωνές των νέων να λειτουργούν ως μοχλός αλλαγής και συνδιαμορφωτής της μελλοντικής πολιτικής.

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022

Το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 εγκαινιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «έτος αφιερωμένο στην ενδυνάμωση εκείνων που έχουν αφιερώσει τόσα πολλά στους άλλους», όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2021. Επομένως, είναι ένα έτος πλήρως αφιερωμένο στη νεολαία, με στόχο την ενδυνάμωση, την ενθάρρυνση και τον εμπλουτισμό της με νέες ευκαιρίες και νέους τρόπους συμμετοχής και ανάληψης ενεργού ρόλου πολίτη στην κοινωνία.
Ως γενικός στόχος, το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας επιδιώκει να ενθαρρύνει όλους τους νέους να εκφράσουν τη γνώμη τους και να λάβουν μέρος μοιράζοντας το όραμά τους σχετικά με τα βασικά θέματα του Έτους1, καθώς και τις ελπίδες τους για το μέλλον της Ευρώπης. Επίσης, το Έτος στοχεύει στην προβολή και προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών, διαδίδοντας παράλληλα μηνύματα αλληλεγγύης στο νεανικό κοινό, καθώς και στη στήριξη της Ουκρανίας μέσω κάθε είδους δραστηριοτήτων.


Ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας χαρακτηρίζεται από ένα πνεύμα συνδημιουργίας και πολλαπλής συμμετοχής, στο οποίο συμβάλλουν ενεργά εκατοντάδες οργανώσεις και ενδιαφερόμενοι φορείς της νεολαίας. Αυτό συνεπάγεται πολλές εθνικές και τοπικές δραστηριότητες – περισσότερες από 1650 δραστηριότητες σε όλη την Ευρώπη έχουν ήδη αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας – που φέρνουν τους νέους σε επαφή για να συμμετάσχουν στο Έτος με θετικό και ουσιαστικό τρόπο.


Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους συνδέσμους www.yearofyouth.cy και Τι είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας; | European Youth Portal (europa.eu)


Επίσημα hashtag: #EYY2022 #EuropeanYearOfYouth #Δώσεφωνήστοόραμάσου #ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΕΤΟΣΝΕΟΛΑΙΑΣ2022
Ακολουθήστε το Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Instagram: @european_youth_eu Facebook: @EuropeanYouthEU Twitter: @EuropeanYouthEU

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
16 Μαΐου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο