Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
Ειδησεογραφικό άρθρο12 Μαΐου 2023Αντιπροσωπεία στην Κύπρο1' χρόνος ανάγνωσης

Ευρωβαρόμετρο: η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη χαιρετίζει τη στήριξη της ΕΕ στις μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη

Συμπεράσματα του νέου Ευρωβαρόμετρου: Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη εκτιμά το ότι η ΕΕ παρέχει εμπειρογνωμοσύνη και βοηθά τα κράτη μέλη στον σχεδιασμό και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής.

girl holding EU flag

Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη εκτιμά το ότι η ΕΕ παρέχει εμπειρογνωμοσύνη και βοηθά τα κράτη μέλη στον σχεδιασμό και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα έρευνας του έκτακτου Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2023 και επιβεβαιώνει τη σημασία και την ανάγκη στήριξης που προσφέρει το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης (TSI) της Επιτροπής.

Μέσω του TSI η Επιτροπή παρέχει τεχνική υποστήριξη σε μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, κατόπιν αιτήματος των εθνικών αρχών. Το TSI μπορεί επίσης να βοηθήσει τα κράτη μέλη να σχεδιάσουν, να τροποποιήσουν, να εφαρμόσουν και να αναθεωρήσουν τις μετασχηματιστικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΣΑΑ).

Πώς μπορεί η ΕΕ να βοηθήσει τα κράτη μέλη;

Τα άτομα που συμμετειχαν στην έρευνα ερωτήθηκαν σε ποιους τομείς τα κράτη μέλη μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από τη στήριξη της ΕΕ για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.  Ιδού οι απαντήσεις τους:

  • Το 42 % των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να προωθήσει την ανταλλαγή ορθών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών·
  • Το 42 % επιβεβαιώνει τη σημασία της στήριξης της ΕΕ προς τα κράτη μέλη για τη διαχείριση κρίσεων, όπως πανδημίες, φυσικές καταστροφές ή συγκρούσεις·
  • Το 34 % θεωρεί ότι η ΕΕ θα μπορούσε να παράσχει γνώσεις και εμπειρογνωμοσύνη στα κράτη μέλη κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων·
  • Το 34 % δηλώνει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να παράσχει χρηματοδοτική στήριξη στις μεταρρυθμίσεις των κρατών μελών·
  • Το 31 % πιστεύει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων στη δημόσια διοίκηση των κρατών μελών.

Επιθυμία των Ευρωπαίων είναι μια αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση

Σύμφωνα με την έρευνα οι δημόσιες διοικήσεις των κρατών μελών θα μπορούσαν να είναι πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές. Για παράδειγμα, πάνω από το 45 % των πολιτών πιστεύει ότι η δημόσια διοίκηση στη χώρα τους είναι περίπλοκη, επαχθής και βραδυκίνητη.

Για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στη δημόσια διοίκηση της χώρας τους, τα άτομα που απάντησαν πιστεύουν ότι θα πρέπει να είναι λιγότερο γραφειοκρατική (52 %) και πιο διαφανής (44 %) όσον αφορά τις αποφάσεις και τη χρήση των δημόσιων πόρων. Περίπου το ένα τρίτο πιστεύει ότι περισσότερη επικοινωνία και εξορθολογισμένη διάδραση με τους πολίτες, καθώς και καλύτερη κατάρτιση των δημόσιων υπαλλήλων, θα συμβάλλουν στη βελτίωση της εμπιστοσύνης στη δημόσια διοίκηση.

Σχεδόν το ήμισυ πιστεύει ότι η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να βρίσκεται πιο κοντά στους ανθρώπους, με τη βοήθεια των διαφόρων μέσων άμεσης επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της διάδρασης με φυσική παρουσία, καθώς και να παρέχει σαφέστερες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες. Εκφράστηκε επίσης η επιθυμία για περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες (31 %) και για πιο εύχρηστες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (35 %).

Οι μεταρρυθμίσεις είναι περισσότερο αναγκαίες στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης 

Τα άτομα που απάντησαν είναι της άποψης ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι περισσότερο αναγκαίες στους τομείς της δημόσιας υγείας (56 %) και της εκπαίδευσης (50 %). Σε 11 κράτη μέλη, πάνω από το 60 % των πολιτών ζητούν μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι το ΤSI παρέχει πολύτιμη βοήθεια

Η σημασία του TSI επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας του Ευρωβαρόμετρου. Είναι γεγονός ότι το TSI ανταποκρίνεται στα αιτήματα των κρατών μελών για παροχή στήριξης σχετικά με τις μεταρρυθμιστικές ανάγκες που έχουν εντοπίσει. Μέσω αυτού η ΕΕ παρέχει εμπειρογνωμοσύνη και τεχνική υποστήριξη, διευκολύνει και προωθεί την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών και αναπτύσσει την ικανότητα των δημόσιων διοικήσεων: οι πολίτες θεωρούν ότι όλες αυτές οι δράσεις αρμόζουν στον ρόλο της ΕΕ.

Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 400 έργα TSI — συμπεριλαμβανομένων αρκετών νέων έργων για το 2023 — έχουν συμβάλει ή θα συμβάλουν στην προετοιμασία ή την εφαρμογή των ΣΑΑ των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της ανάπτυξης ικανοτήτων των δημόσιων διοικήσεων.

Επόμενα βήματα

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα τροφοδοτήσουν την υλοποίηση των έργων μεταρρύθμισης του TSI. Για παράδειγμα, η εμβληματική πρωτοβουλία «Ανταλλαγή για τη Συνεργασία στη Δημόσια Διοίκηση» (PACE) θα στηρίξει από το 2023 κιόλας περισσότερα από 300 στελέχη της δημόσιας διοίκησης από 18 κράτη μέλη, προκειμένου να εκτεθούν σε ορθές πρακτικές σε άλλες διοικήσεις, να μεταφέρουν δεξιότητες και να αναπτύξουν εμπειρογνωμοσύνη. Το 2024 θα προσφερθούν περαιτέρω ευκαιρίες ανταλλαγής.

Ιστορικό

Το έκτακτο Ευρωβαρόμετρο (526) διεξήχθη από τις 3 Απριλίου έως τις 18 Απριλίου 2023 μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων. Πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με 25.631 άτομα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Για να απαντήσουν στις ερωτήσεις, τα εν λόγω άτομα κλήθηκαν να επιλέξουν έως και τρεις απαντήσεις από έναν κατάλογο.

Η Επιτροπή ενέκρινε νέο γύρο 151 έργων στο πλαίσιο του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (TSI), με σκοπό τη στήριξη όλων των κρατών μελών στην προετοιμασία, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έως και 326 μεταρρυθμίσεων αιχμής το 2023.

Τα υποστηριζόμενα έργα ανταποκρίνονται σε ανάγκες μεταρρύθμισης που εξέφρασαν τα κράτη μέλη, οι οποίες ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις προτεραιότητες της ΕΕ για σύγχρονες και αποδοτικές δημόσιες διοικήσεις, βιώσιμες στρατηγικές ανάπτυξης και ανθεκτικές οικονομίες. Πολλά μεταρρυθμιστικά έργα συνδέονται επίσης με το σχέδιο REPowerEU και η υλοποίησή τους γίνεται μέσω του κεφαλαίου για το REPowerEU του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Αποτελεί μέρος του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027 και βασίζεται στην επιτυχία του προηγούμενου προγράμματος, του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων. Από το 2017 έχουν υλοποιηθεί περισσότερα από 1.500 έργα τεχνικής υποστήριξης σε όλα τα κράτη μέλη με την υποστήριξη του TSI και του ΠΣΔΜ.

Για περισσότερες πληροφορίες

Έκθεση του Ευρωβαρόμετρου

Ιστότοπος για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων

Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης

Ενημερωτικά δελτία ανά χώρα σχετικά με τα μεταρρυθμιστικά έργα των κρατών μελών

Ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του TSI για το 2023

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης 2023

Δηλώσεις

Η γνώμη των πολιτών έχει τεράστια σημασία για το έργο μας. Η συγκεκριμένη έρευνα επιβεβαιώνει ότι το έργο του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης ευθυγραμμίζεται όχι μόνο με τις προσδιορισμένες ανάγκες των δημόσιων διοικήσεων, αλλά και με τον ρόλο και τις δράσεις που αναμένουν οι πολίτες από την ΕΕ. Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνω ότι η προώθηση της ανταλλαγής ορθών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών θεωρείται ως η σημαντικότερη δράση για την ΕΕ. Αυτό ακριβώς κάνει το TSI με πολυκρατικά και διαπεριφερειακά έργα και με τη νέα ανταλλαγή συνεργασίας στον τομέα της δημόσιας διοίκησης (PACE), η οποία επιτρέπει σε στελέχη της δημόσιας διοίκησης να μάθουν βέλτιστες πρακτικές από τις διοικήσεις άλλων κρατών μελών.

κ. Ελίζα Φερέιρα, επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων - 12/05/2023

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
12 Μαΐου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο