Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
Ανακοινωθέν Τύπου7 Δεκεμβρίου 2021Αντιπροσωπεία στην Κύπρο1' χρόνος ανάγνωσης

Η ΕΕ δεσμεύεται να διαθέσει 2,5 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση του υποσιτισμού, από κοινού με τις χώρες εταίρους

Στη σημερινή σύνοδο κορυφής «Διατροφή για την ανάπτυξη» που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο, η Επιτροπή ανακοίνωσε νέα δέσμευση ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2024, με στόχο τη μείωση όλων των μορφών υποσιτισμού. 

Fighting hunger in rural indigenous Guatemala

Η συνδρομή αυτή αποτελεί ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών, καθώς και στήριξη για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων του υποσιτισμού, συμπεριλαμβανομένου του μακροπρόθεσμου μετασχηματισμού των συστημάτων τροφίμων στις χώρες - εταίρους της ΕΕ.

Κατά την ομιλία της στη σύνοδο, η επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, δήλωσε: «Η πανδημία της νόσου COVID-19 επιδεινώνει την παγκόσμια διατροφική κρίση. Η ανάγκη για πιο δίκαια, ανθεκτικά και βιώσιμα συστήματα τροφίμων και υγείας δεν υπήρξε ποτέ τόσο επείγουσα. Η σημερινή δέσμευση θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού με ολοκληρωμένο τρόπο, μέσω της στήριξης βιώσιμων και ανθεκτικών συστημάτων τροφίμων. Επιθυμία μας είναι να οικοδομήσουμε ένα υγιές μέλλον, απαλλαγμένο από την πείνα και τον υποσιτισμό, για όλους».

Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε σχετικά: « Η διατροφή αποτελεί σημαντική πτυχή της ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ. Από την παροχή βοήθειας στα παιδιά κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους έως τη στήριξη όσων πλήττονται από κρίσεις εξ αιτίας των οποίων στερούνται τροφής, η καλή διατροφή αποτελεί βασικό στοιχείο. Θα ενισχύσουμε τη στήριξή μας για να διασφαλίσουμε ότι η αντιμετώπιση του υποσιτισμού επηρεάζει τους πλέον ευάλωτους, μεριμνώντας ώστε εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε μια πιο υγιεινή ζωή.»

Αυτή η ζωτικής σημασίας βοήθεια θα διοχετευθεί στη στήριξη των χωρών-εταίρων στην Αφρική, την Ασία, τον Ειρηνικό, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, δίνοντας προτεραιότητα στη διατροφή στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με την ΕΕ. Η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει δράσεις σε τομείς σχετικούς με τη διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, της ύδρευσης, της αποχέτευσης και της υγιεινής, της κοινωνικής προστασίας, της υγείας, της εκπαίδευσης, προκειμένου να συμβάλει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων σε θέματα διατροφής, με έμφαση στις γυναίκες, τα έφηβα κορίτσια και τα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη της ΕΕ, μέσω κοινού προγραμματισμού, όπως στο Λάος, ή για την κλιμάκωση των επενδύσεων στον τομέα της διατροφής, με τη μόχλευση συγχρηματοδότησης. Η ΕΕ θα επιδιώξει να αυξήσει τον αντίκτυπό της, υιοθετώντας την προσέγγιση της «Ομάδας Ευρώπη».

Η ανθρωπιστική χρηματοδότηση της ΕΕ θα συμβάλει στην παροχή βοήθειας για τη διάσωση ζωών και την κάλυψη αναγκών, στηρίζοντας τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς, σε κρίσεις που αφορούν περιοχές όπως το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η Αιθιοπία και το Σαχέλ.

 

Ιστορικό

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σιτιστούν με βάση μια υγιεινή διατροφή.

Η ΕΕ επενδύει στη στήριξη συστημάτων τροφίμων χωρίς αποκλεισμούς που περιλαμβάνουν την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση της βιωσιμότητας. Η στήριξη αυτή αποτελεί μέρος του ευρύτερου πλαισίου της ΕΕ με βάση τη στρατηγική Από το αγρόκτημα στο πιάτο, την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, και όπως ορίζεται στο σχέδιο δράσης για τη διατροφή.

Με την πρωτοβουλία Εθνικές Πλατφόρμες Πληροφόρησης για τη Διατροφή, η ΕΕ στηρίζει τις χώρες-εταίρους στην ενίσχυση της εθνικής διακυβέρνησης, με βάση στοιχεία για την πρόληψη του υποσιτισμού και των συνεπειών του. Η ΕΕ δεσμεύεται να διαθέσει τουλάχιστον 2,5 δισ. EUR (1,4 δισ. EUR για την ανάπτυξη και 1,1 δισ. EUR για ανθρωπιστική βοήθεια), για διεθνή συνεργασία με στόχο τη διατροφή κατά την περίοδο 2021-2024.

Κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής «Διατροφή για την ανάπτυξη» το 2013, η ΕΕ δεσμεύτηκε να διαθέσει 3,5 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2014-2020 για τη βελτίωση της διατροφής στις χώρες-εταίρους. Έως το 2020, η δέσμευση αυτή όχι μόνο είχε υλοποιηθεί, αλλά ξεπεράστηκε κατά 800 εκατ. EUR.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ενίσχυση της καλύτερης διατροφής | Διεθνείς συμπράξεις (europa.eu)

Ανθρωπιστική βοήθεια της EE: διατροφή

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
7 Δεκεμβρίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο