Skip to main content
European Commission Representation in Cyprus
Basın açıklaması21 Aralık 2021Representation in Cyprus5 min read

AB, ek 560 milyon € bütçeyle mülteci eğitimini desteklemeye ve Türkiye'deki göç sorununun üzerine eğilmeye devam ediyor

Weekly College meeting of the von der Leyen Commission, 22/12/2021

Avrupa Komisyonu Haziran 2021'de Başkan von der Leyen tarafından açıklanan ek 3 milyar Euro'nun bir parçası olarak Türkiye'deki mülteciler için kapsayıcı kaliteli eğitimi ve yükseköğrenime erişimin yanı sıra göç ve sınır korumasını desteklemek anacıyla da 560 milyon Euro tutarında iki finansman kararı 2021-2023 dönemi için Türkiye'deki mültecilere AB yardımının devam etmesini kabul etti.

Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Olivér Várhelyi, iki önlemin kabulü vesilesiyle şunları söyledi: “Türkiye'deki mültecilere ve ev sahibi topluluklara yönelik sağlanan bu yeni fon, Avrupa Birliği'nin taahhütlerini yerine getirmeye devam ettiğini gösteriyor. Yüz binlerce mülteci çocuğun okula gitmeye ve kaliteli eğitim almaya devam etmelerini sağlayacak, bu da gelecekteki iş perspektiflerini güvence altına almanın ve genel sosyo-ekonomik iyileşmenin göz önünde bulundurulmasını sağlayacak. Ayrıca, özellikle Türkiye'nin doğu sınırındaki gelişen durum göz önüne alındığında, göçmen sorunlarının ele alınması ve sınır korumanın artırılması için yetkililere finansman sağlayacağız."

Türkiye'deki mülteciler için kaliteli kapsayıcı eğitimi desteklemek için önlem:

530 milyon Euro değerindeki ilk önlem, Türkiye'deki mültecilerin kaliteli kapsayıcı eğitimini ve özellikle burslar yoluyla yüksek öğrenime erişimlerini destekleyecek:

  • 2016 yılında başlayan ve mülteci çocukların Türk eğitim sistemine entegrasyonuna önemli destek sağlayan Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi (SÇTESED) projesi. Proje, öğretmen maaşlarını, ulaşım masraflarını, eğitim ekipman ve gereçlerini sağlamakta, öğrencilere telafi ve destek dersleri, Türkçe dil eğitimleri, öğretmen eğitimleri, okul rehberlik ve danışmanlık programı, erken çocukluk eğitimi verirken tam entegre bir yol sosyal uyumu teşvik etmektedir.. Bugüne kadar iki PIKTES projesi yapıldı. Üçüncü aşama Ekim 2022'de başlayacak.
  • Tesisin insani yardım zarfı kapsamında 2016 yılında başlayan Şartlı Eğitim için Nakit Transferi (ŞENT) projesi. Bu kritik desteğin dördüncü nesli, nakit transferleri yoluyla yaklaşık 695.000 mülteci çocuğun eğitimine yönelik teşviklerin sağlanmasının sürekliliğini sağlayacak ve aynı zamanda sosyal yardıma da odaklanacak.
  • Üçüncü bileşen (BEUR'ler), daha iyi istihdam fırsatları elde etmek için gerekli becerilere sahip olmalarını sağlamak için, burslar ve ilgili destek hizmetleri de dahil olmak üzere mültecilerin yüksek öğrenime erişimlerini destekliyor.

Türkiye'de göç ve sınır yönetimini destekleyecek önlemler:

  • İkinci finansman kararı, göç ve sınır sorunlarının üstesinden gelinmesine yardımcı olmak için 30 milyon € destek sağlayacak: kapasite oluşturma ve Türkiye'nin ev sahipliği merkezlerinde göçmenler için standart ve koşulların iyileştirilmesi, ayrıca Türk havaalanlarında göçle ilgili sorunların ele alınmasında iyileştirmeler. Destek, özellikle aşağıdaki müdahaleleri kapsayacak:
  • B-Türkiye 2016 Bildirisi'nde öngörüldüğü üzere, Göç İdaresi Başkanlığı'na (GİB) AB'nin doğrudan desteğinin devam etmesi. Bu müdahale, insan hakları standartları ve toplumsal cinsiyete duyarlı yaklaşımlar doğrultusunda kabul ve ağırlama merkezlerinin yönetimini iyileştirmeyi amaçlıyor. Düzensiz göçmenlerin güvenli ve onurlu bir şekilde transferini, kaliteli hizmetlere erişimini ve uygun koşullarda barınma ve barınmalarını sağlıyor.
  • Türkiye'nin Düzensiz Göçe İlişkin Strateji Belgesi ve Ulusal Eylem Planı'nın (2021-2025) etkin bir şekilde uygulanması yoluyla GİB'nın çabalarına destek. Eylem planı, menşe ve varış ülkeleri ile işbirliğini güçlendirmelidir. Düzensiz göçün önlenmesine yönelik çabalara önemli bir katkı olan düzenli göçün teşvik edilmesini de ele alacak.
  • Kurumlar arası işbirliğini geliştirmek ve havalimanlarında faaliyet gösteren göç ve sınır yönetimi kurumlarının kapasitesini sürdürülebilir bir şekilde artırmak için Uluslararası Göç Örgütü (UGÖ) ile ortak bir müdahale.

Kısa Bilgi

Türkiye, dünyanın en büyük mülteci topluluğu olan yaklaşık 4 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Buna 3,6 milyon kayıtlı Suriyeli mülteci ve diğer ülkelerden 370,000 kayıtlı mülteci dahildir. Türkiye, mültecileri ve göçmenleri kabul etmek, desteklemek ve ev sahipliği yapmak için övgüye değer çabalar göstermeye devam ediyor.

24-25 Haziran 2021 tarihli Avrupa Konseyi, Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Aracı kapsamındaki kaynakların tamamen taahhüt edilmiş olması nedeniyle 2021-2023 yılları için AB'nin Türkiye'deki mültecilere ve ev sahibi topluluklara verdiği desteğin devam etmesini istedi. Haziran ayında Avrupa Komisyonu, bölgedeki mülteci desteği için toplam 5,7 milyar Euro'luk bir paket önerdi ve bunun 3 milyar Euro'luk bir bölümü Türkiye'ye tahsis edilecek.

2016 AB-Türkiye Bildirisi'nin önemli bir bileşeni olan Mülteciler için Kolaylık, AB'nin Türkiye'deki mültecilere verdiği desteği önemli ölçüde artırdı. 3 milyar Euro'luk AB bütçesine ek olarak, Kolaylık 3 milyar Euro'luk AB Üye Devletleri katkılarından yararlanıyor. 6 milyar Euro'nun tamamı tamamen sözleşmeye bağlandı ve 4,35 milyar Euro'nun üzerinde ödeme yapıldı. Kalan tutar, projeler yerinde ilerledikçe ve 2022-24 döneminde tamamlanırken ödenecek ve nihai ödemeler 2025 yılında yapılacak. AB 2020'de, Türkiye'deki mültecilere 535 milyon Euro'nun üzerinde köprü insani yardım fonu tahsis etti.

25 Haziran 2021 tarihli Avrupa Konseyi'nin ardından Başkan von der Leyen tarafından açıklanan Türkiye'deki mültecileri desteklemeye yönelik 3 milyar Euro'luk ek paketin bir parçası olarak daha önce 325 milyon Euro'luk insani yardım halihazırda Aralık ayında açıklanmıştı. Bu yardım, Türkiye'deki 1,5 milyondan fazla mülteciye temel ihtiyaçlarını karşılamak için aylık nakit transferleri sağlayan Acil Sosyal Güvenlik Ağı (ASGA) programının 2023'ün başlarına kadar uzatılmasına olanak sağlayacak.

Daha Fazla Bilgi için

Türkiye'deki mülteciler için kaliteli kapsayıcı eğitimi desteklemek için önlem

Türkiye'de göç ve sınır yönetimini destekleyecek önlem

2016 AB-Türkiye Bildirisi

Türkiye'deki Mülteciler için AB Yardımı

Türkiye'deki Mülteciler için AB Mali Yardımı Hakkında Bilgi Formu

Türkiye'deki Mülteciler İçin Tesise İlişkin Beşinci Yıllık Rapor

ürkiye'deki AB Mülteciler için Mali Yardım Programı kapsamındaki projelere genel bakış

 

Detaylar

Yayın tarihi
21 Aralık 2021
Yazar
Representation in Cyprus