Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
Ανακοινωθέν Τύπου19 Ιουλίου 2022Αντιπροσωπεία στην Κύπρο1' χρόνος ανάγνωσης

ΕΕ-Κίνα: Η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί κοινή ευθύνη

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο αντιπρόεδρος κ. Λίου Χε άσκησαν σήμερα την προεδρία του 9ου οικονομικού και εμπορικού διαλόγου (στο εξής: HED) υψηλού επιπέδου ΕΕ-Κίνας. 

Participation of Valdis Dombrovskis, Executive Vice-President of the European Commission, and Mairead McGuinness, European Commissioner, to a high level Economic Dialogue EU–China

Η επίτροπος κ. Μαρέιντ Μαγκίνες συμμετείχε επίσης στις ανταλλαγές απόψεων, ιδίως για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Ο διάλογος HED επικεντρώθηκε στις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις, στις διαταραχές των αλυσίδων εφοδιασμού που προκλήθηκαν από τη νόσο COVID-19 και στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων στις αγορές των τροφίμων, της ενέργειας και στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Τα μέρη συζήτησαν επίσης για τις ανησυχίες σχετικά με το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις, καθώς και για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν να διοργανώσουν τον επόμενο διάλογο HED το 2023.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Εμπορίου, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε τα εξής: «Η ΕΕ και η Κίνα είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι. Η σημασία των οικονομιών μας συνάδει με την ευθύνη να διαμορφώσουμε κοινές απαντήσεις στις παγκόσμιες οικονομικές και εμπορικές προκλήσεις, όπως οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, η παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια, η ελάφρυνση του χρέους για τις πιο ευάλωτες χώρες και η μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Τόνισα ότι η πολεμική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις για την παγκόσμια ασφάλεια και οικονομία. Υπογράμμισα επίσης την ανάγκη για συνεχή συνεργασία με σκοπό την οικοδόμηση πιο ισορροπημένων και αμοιβαίων εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας.».

H επίτροπος Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών, κ. Μαρέιντ Μαγκίνες, δήλωσε σχετικά: «Η διμερής συνεργασία ΕΕ-Κίνας στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Είμαι αποφασισμένη να συνεχίσω τη συνεργασία σε χρηματοπιστωτικά ρυθμιστικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης χρηματοδότησης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο οικονομίες προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων μας για το κλίμα. Χαίρομαι που μπορέσαμε να συζητήσουμε σήμερα για συγκεκριμένες λύσεις όσον αφορά τη διευκόλυνση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Κίνα.».

Βασικά θέματα και αποτελέσματα

Η ΕΕ και η Κίνα συζήτησαν ορισμένα θέματα και προτάσεις, μεταξύ των οποίων:

Ανησυχίες σχετικά με τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές. Ειδικότερα, η ΕΕ τόνισε ότι είναι σημαντικό η ΕΕ και η Κίνα να συνεργαστούν για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργήθηκαν ως επακόλουθο της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Η ΕΕ σημείωσε την προθυμία της Κίνας να συνεργαστεί για τη διασφάλιση της σταθερότητας των παγκόσμιων αγορών και την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας, μεταξύ άλλων μέσω της εξαγωγής λιπασμάτων.

Η ΕΕ υπέβαλε επίσης προτάσεις για την εντατικοποίηση των εργασιών με σκοπό την ελάφρυνση του χρέους των χωρών με χαμηλό εισόδημα, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της G20.

Η ΕΕ και η Κίνα εξέφρασαν ικανοποίηση για τα θετικά αποτελέσματα της 12ης υπουργικής διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Στο πλαίσιο αυτό η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ. Η ΕΕ τόνισε επίσης την ανάγκη αντιμετώπισης των παγκόσμιων στρεβλώσεων, όπως στον τομέα των βιομηχανικών επιδοτήσεων και της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.

Η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν σχετικά με την ανάγκη να αποτραπούν οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και συζήτησαν για την αύξηση της διαφάνειας και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον εφοδιασμό με ορισμένες κρίσιμες πρώτες ύλες και άλλα προϊόντα.  

Οι ανταλλαγές απόψεων σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ήταν εποικοδομητικές. Οι εν λόγω ανταλλαγές περιλάμβαναν τη δέσμευση της Κίνας να διασφαλίσει ότι οι μελλοντικές εγχώριες κανονιστικές ρυθμίσεις της δεν θα υπονομεύσουν την ικανότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών χρηματοδοτικής μίσθωσης να παρέχουν υπηρεσίες σε ολόκληρη την επικράτειά της. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας μεταξύ της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (People's Bank of China) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, το οποίο διασφαλίζει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο Κέντρο Εκκαθάρισης της Σανγκάης (Shanghai Clearing House). Η ΕΕ χαιρετίζει την προθυμία της Κίνας να αξιολογήσει το εργαλείο στήριξης για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με σκοπό την πιθανή συμμετοχή τραπεζών της ΕΕ.

Η ΕΕ εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το επιχειρηματικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης συνθηκών ισότιμου ανταγωνισμού και της αυξανόμενης πολιτικοποίησης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Κίνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες της ΕΕ να αναθεωρούν τις τρέχουσες δραστηριότητές τους και τις προγραμματισμένες επενδύσεις τους στη χώρα.

Η ΕΕ επανέλαβε ότι είναι απαράδεκτα τα μέτρα οικονομικού εξαναγκασμού — μεταξύ άλλων και κατά της Λιθουανίας.

Η διαχείριση της πανδημίας COVID-19 αποτελεί κοινή προτεραιότητα και τόσο η ΕΕ όσο και η Κίνα έχουν εργαστεί σκληρά για την προστασία ανθρώπινων ζωών. Η ΕΕ πρόσφερε περαιτέρω συνεργασία και ανταλλαγές απόψεων και ενθάρρυνε την Κίνα να αναθεωρήσει την πολιτική της για τα μέτρα διακοπής συναλλαγών που εμποδίζουν τις εναέριες υπηρεσίες μεταξύ ΕΕ και Κίνας.

Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της υγείας των ζώων και η ΕΕ πρότεινε τη συνέχιση των συζητήσεων με σκοπό τη σύναψη διμερούς συμφωνίας για την περιφερειοποίηση ορισμένων ζωονόσων.

Ιστορικό

Στη σύνοδο ΕΕ-Κίνας της 1ης Απριλίου 2022 αποφασίστηκε ότι ο οικονομικός και εμπορικός διάλογος υψηλού επιπέδου ΕΕ-Κίνας θα πραγματοποιηθεί πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η ΕΕ και η Κίνα είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι: το 2021 η Κίνα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εταίρος για τις εξαγωγές αγαθών της ΕΕ (10,2 %) και ο μεγαλύτερος εταίρος για τις εισαγωγές αγαθών της ΕΕ (22,4 %).

Οι εισαγωγές της ΕΕ από την Κίνα ανήλθαν σε 363 δισ. ευρώ το 2019 και σε 472 δισ. ευρώ το 2021. Οι εξαγωγές της ΕΕ στην Κίνα ανήλθαν σε 198 δισ. ευρώ το 2019 και σε 223 δισ. ευρώ το 2021. Πρόκειται για ημερήσιες εισαγωγές ύψους 1,3 δισ. ευρώ περίπου και για ημερήσιες εξαγωγές ύψους 600 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε εμπορικές συναλλαγές ύψους 1,9 δισ. ευρώ μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας κάθε μέρα. 

Για περισσότερες πληροφορίες

Εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Κίνας

Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας 2022

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
19 Ιουλίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο