Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ελληνικά
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
Ανακοινωθέν Τύπου5 Μαΐου 2022Αντιπροσωπεία στην Κύπρο

Η ΕΕ ανακοινώνει επιπλέον 52 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της ανθεκτικότητας, της ανάκαμψης και των μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων στη Δημοκρατία της Μολδαβίας

Visit of Olivér Várhelyi, European Commissioner, to Armenia

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινητοποιήσει επιπλέον 52 εκατ. ευρώ για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, προκειμένου να ενισχύσει την ανθεκτικότητα, την ανάκαμψη και τις μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις της χώρας, κυρίως μέσω της υλοποίησης των σημαντικών πρωτοβουλιών που προβλέπει το οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, καθώς και για να στηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Μολδαβίας.

Δύο δράσεις θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στήριξης EU4Reforms που θα στηρίξει τη Μολδαβία για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Μολδαβίας και τη σφαιρική και σε βάθος ζώνη ελεύθερων συναλλαγών, ιδίως στον τομέα της χρηστής διακυβέρνησης και της στρατηγικής επικοινωνίας για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Επιπλέον, το EU4Recovery and Resilience θα συμβάλει στην ισχυρή, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη της Μολδαβίας στηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα  μέσω της διευκόλυνσης του εμπορίου και τη βελτίωση της απασχολησιμότητας. Θα στηρίξει επίσης μια πράσινη ατζέντα που θα μεταμορφώσει τη Μολδαβία.

Οι δράσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στην συνεχιζόμενη στήριξη έκτακτης ανάγκης και στη στήριξη της ΕΕ για τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και ανθεκτικότητα, ιδίως μέσω του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Στη συζήτηση που έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την πορεία της συνεργασίας ΕΕ-Μολδαβίας, ο Επίτροπος κ. Όλιβερ Βάρχεϊ προέβη επίσης σε σχετική δήλωση.

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
5 Μαΐου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο