Skip to main content
European Commission Representation in Cyprus
Gazete makalesi9 Şubat 2023Representation in Cyprus

Deprem: Komisyon Üyesi Lenarčič, AB Suriye'ye ayni yardımı sağlarken Türkiye'yi ziyaret etti

Hafta başında Türkiye ve Suriye'yi vuran yıkıcı depremlerin ardından AB, olabildiğince fazla hayatın kurtarılmasına yardımcı olmak üzere, AB Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla, en büyük arama ve kurtarma operasyonlarından birini yürütüyor.

Lenarcic in Turkey

Bugün Gaziantep’e gelen, AB’nin kriz müdahale çalışmalarında kriz koordinatörlüğü görevini yürüten Komisyon Üyesi Janez Lenarčič, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkan Yardımcısı ve kuzeybatı Suriye’den sınır ötesi insani yardım ortaklarıyla görüşecek. AB’nin Sivil Koruma Ekibi ve AB’nin Gaziantep’teki İnsani Yardım Ofisi ile birlikte afet bölgesini ve yürütülen kurtarma çalışmalarını ziyaret edecek. 

AB'nin Suriye'ye yönelik desteği: AB Sivil Koruma Mekanizması’nın dün Suriye için etkinleştirilmesinin ardından,, AB'nin Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi, de acil yardımların mümkün olan en hızlı şekilde Suriye halkına yönlendirilebilmesi için, AB Üye Devletleri ve Mekanizmada yer alan ülkelerle yakın bir koordinasyon içinde çalışmaktadır. İtalya ve Romanya aile çadırları, uyku tulumları, şilteler, yataklar, gıda malzemeleri, kışlık giysiler ve benzeri içerikle,ilk desteği sağlamış bulunmaktadır. Bugün, yani 9 Şubat'ta ise, Dünya Gıda Programı, Suriye'de depremden etkilenenleri desteklemek üzere, AB Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla yardım talebinde bulunmuştur.Bu sayede, daha fazla AB yardımının yönlendirilebilmesi mümkün olacaktır. 

2011'den bu yana sağladıkları 27 milyar Euro'nun üzerindeki destekle AB ve üyesi olan devletler, Suriye'ye yönelik en büyük insani yardım donörü konumundadır. AB, depremin ardından barınma ve gıda dışı malzemeler, su, sanitasyon ve sağlık için nakit [desteği] de dahil arama-kurtarmaçalışmalarında kullanılmak üzere, Suriye'deki acil ihtiyaçların karşılanmasında insani yardım ortaklarına yardımcı olmak amacıyla 3,5 milyon Euro acil durum fonu sağlamıştır.

AB’nin Türkiye’ye yönelik desteği: Türkiye'ye dönük en son destek kapsamında, İsveç ve Romanya'da bulunan acil durum stoklarından 500 geçici barınma ünitesi, 2.000 çadır ve 10.500 yatak teslim edilmek üzere rescEU stratejik rezervleri seferber edilmiştir. Her biri 4'er kişiyi barındıracak şekilde tasarlanmış olan çadırlar kısa süre içinde bir rahatlama sağlayabilirken geçici prefabrik konutlar da 5 kişiye kadar barınma ihtiyacını giderebilecek yapıdadır ve depremde evini kaybeden insanlara daha uzun süre acil barınma sağlamak için tasarlanmıştır. rescEU yardımının mali değeri yaklaşık 5 milyon Euro'dur.

Bu destek, AB Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla Arnavutluk, Karadağ ve Sırbistan ile birlikte AB üyesi 21 ülkenin sağladığı toplam 38 kurtarma ve sağlık ekibi desteğinin üzerine eklenen bir destektir. Türkiye'de depremden en çok etkilenen bölgelere 1.650'den fazla kurtarma görevlisi ve 104 arama köpeği gönderilmiştir. Mekanizma aracılığıyla gönderilen arama-kurtarma ekiplerince şu ana kadar 36 kişi kurtarılmıştır.

Detaylar

Yayın tarihi
9 Şubat 2023
Yazar
Representation in Cyprus