Η Επιτροπή ζητάει από τους φορείς τηλεπικοινωνιών να συνεχίσουν να διευκολύνουν τη συνδεσιμότητα των προσφύγων
Από τότε που ξεκίνησε ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στην ΕE. Eίναι σημαντικό οι Ουκρανοί να έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή συνδεσιμότητα για να παραμείνουν σε επαφή με τις οικογένειες και τους φίλους τους. Γι’ αυτό η Επιτροπή ενθαρρύνει τους φορείς τηλεπικοινωνιών της ΕΕ και της Ουκρανίας να παρατείνουν τη μεταξύ τους συμφωνία, βάσει της οποίας οι πρόσφυγες από την Ουκρανία μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα με χαμηλά ή καθόλου τέλη περιαγωγής για ένα τρίμηνο. Η κοινή δήλωση, την οποία διευκόλυναν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπεγράφη στις 8 Απριλίου και το αρχικό διάστημα τριών μηνών εκπνέει άμεσα. Οι 38 μέχρι στιγμής υπογράφοντες περιλαμβάνουν ευρωπαϊκούς φορείς τηλεπικοινωνιών, καθώς και όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την αξιολόγηση που δημοσίευσε ο Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) η συμφωνία μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης ήταν εξαιρετικά επιτυχής. Παρέχει βάσιμους λόγους για τη συνέχιση της συμφωνίας και η Επιτροπή ενθαρρύνει τους φορείς εκμετάλλευσης να τηρήσουν τις εθελοντικές τους δεσμεύσεις. Πέραν της οικονομικά προσιτής περιαγωγής, μέχρι στιγμής έχουν διανεμηθεί 2,5 εκατ. κάρτες SIM από εταιρείες τηλεπικοινωνιών της ΕΕ σε Ουκρανούς που εγκατέλειψαν τη χώρα τους, ενώ έχουν εγκατασταθεί σημεία WiFi στα σύνορα και σε κέντρα φιλοξενίας. Η κοινή δήλωση είναι διαθέσιμη εδώ.
Αφγανιστάν: Η ανθρωπιστική αερογέφυρα παρέχει ιατρική βοήθεια μετά τον πρόσφατο σεισμό
Σήμερα, μια νέα πτήση της ανθρωπιστικής αερογέφυρας της ΕΕ έφτασε στην Καμπούλ και παρέδωσε 36 τόνους σωτήριων εφοδίων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν και τη στήριξη των θυμάτων του σεισμού της 22ας Ιουνίου. Το φορτίο αποτελείται από ιατρικό εξοπλισμό, όπως φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, εξοπλισμό για ασφαλές πόσιμο νερό και υποδομές υγιεινής. Το εν λόγω φορτίο δίνει τη δυνατότητα στους ανθρωπιστικούς εταίρους της ΕΕ, δηλαδή τη UNICEF, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, να συνεχίσουν να παρέχουν ζωτικής σημασίας βοήθεια και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στους Αφγανούς που έχουν ανάγκη.
Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Σήμερα συμπληρώνονται 20 πτήσεις της ανθρωπιστικής αερογέφυρας της ΕΕ προς την Καμπούλ, που εξασφαλίζουν τη συνεχή εισροή φαρμάκων και ιατρικών ειδών ζωτικής σημασίας στο Αφγανιστάν. Η χώρα πλήττεται από ταυτόχρονες κρίσεις, από την εκτεταμένη πείνα που πλήττει το ήμισυ του πληθυσμού έως τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα πριν από λίγες μόνο ημέρες. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τη βοήθεια σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.»
Ο σεισμός του Ιουνίου έπληξε μια ήδη εξαιρετικά εύθραυστη χώρα, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα μετά από δεκαετίες συγκρούσεων, επαναλαμβανόμενες ξηρασίες και απότομη οικονομική ύφεση λόγω των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων. Ο σεισμός από μόνος του είχε καταστροφικές επιπτώσεις, προκαλώντας περισσότερους από 1.000 θανάτους και τον τραυματισμό σχεδόν 3.700 ανθρώπων. Η ΕΕ διέθεσε 1 εκατ. ευρώ ως χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης σε οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας για την παροχή άμεσης βοήθειας σε όσους επλήγησαν, ενώ το 2022 θα διαθέσει συνολικό ποσό 115 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς τη χώρα αυτή.
Περιβάλλον και κλίμα: Η Επιτροπή ξεκινά διαπραγματεύσεις με επτά τρίτες χώρες προκειμένου να προσχωρήσουν στο πρόγραμμα LIFE
Σήμερα, η Επιτροπή ξεκινά διαπραγματεύσεις προκειμένου να συνδεθούν με το πρόγραμμα LIFE για το περιβάλλον και το κλίμα επτά χώρες εκτός ΕΕ: Αλβανία, Ανδόρα, Φερόες Νήσοι, Ισραήλ, Μολδαβία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα LIFE θα βοηθήσει τις χώρες αυτές να εφαρμόσουν πιο εκτεταμένα καινοτόμες περιβαλλοντικές και κλιματικές τεχνικές, προσεγγίσεις και βέλτιστες πρακτικές, που συμβάλλουν σε μια κλιματικά ουδέτερη, κυκλική και ανθεκτική οικονομία, και που προστατεύουν και αποκαθιστούν τη φύση.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσους δήλωσε σχετικά: «Οι περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις δεν έχουν σύνορα. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την τριπλή πλανητική κρίση της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας και της ρύπανσης, είναι να αναλάβουμε δράση από κοινού. Με τη σημαντική αύξηση του αριθμού των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα LIFE, ενεργοποιούμε την απτή συνεργασία και την ανταλλαγή λύσεων πέραν της ΕΕ για έναν υγιή πλανήτη.»
Το σημερινό βήμα καταδεικνύει την παγκόσμια φιλοδοξία της ΕΕ να είναι πρωτοπόρος, δίνοντας το παράδειγμα για το καλό του περιβάλλοντος και του κλίματος, ενόψει και των βασικών διεθνών συνεδριάσεων αργότερα εντός του τρέχοντος έτους — το ορόσημο της COP15 για τη βιοποικιλότητα και της COP27 για το κλίμα. Χάρη στο πρόγραμμα LIFE, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί των χωρών αυτών θα μπορούν να λαμβάνουν χρηματοδοτική στήριξη για έργα με σκοπό την ανάπτυξη και επίδειξη οικολογικά καινοτόμων τεχνικών και προσεγγίσεων, την προώθηση βέλτιστων πρακτικών και αλλαγών συμπεριφοράς και την υποστήριξη της ανάπτυξης, της εφαρμογής και της παρακολούθησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Θα τους δώσει επίσης τη δυνατότητα να λειτουργούν ως καταλύτες για την ευρείας κλίμακας ανάπτυξη επιτυχημένων λύσεων. Οι αιτούντες απ’ αυτές τις τρίτες χώρες μπορούν ήδη να υποβάλουν προτάσεις στο πλαίσιο των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων του προγράμματος LIFE για το 2022. Για να λάβει χρηματοδότηση ένα έργο, η ενδιαφερόμενη χώρα θα πρέπει να επικυρώσει τη συμφωνία σύνδεσης. Η Ισλανδία προσχώρησε στο πρόγραμμα LIFE τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ την περασμένη εβδομάδα η Ουκρανία υπέγραψε συμφωνία πρόσβασης στο πρόγραμμα. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό ειδησεογραφικό άρθρο.
Δράσεις Marie Skłodowska-Curie: 72 εκατ. ευρώ για τη στήριξη ερευνητών και φορέων καινοτομίας
Σήμερα, η Επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του 2021 για ανταλλαγές προσωπικού στο πλαίσιο των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie (MSCA). Τα 71 επιλεγέντα έργα προωθούν τη διεθνή, διεπιστημονική και διατομεακή συνεργασία με σκοπό την κατάρτιση ερευνητών και φορέων καινοτομίας και την παραγωγή νέων προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών. Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ δήλωσε σχετικά: «Οι ανταλλαγές προσωπικού στο πλαίσιο των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie προσφέρουν στο ερευνητικό προσωπικό και στους φορείς καινοτομίας από όλο τον κόσμο μοναδικές ευκαιρίες συνεργασίας και τόνωσης της δημιουργικότητας και της επιχειρηματικότητάς τους. Οι Δράσεις Marie Skłodowska-Curie θα τους επιτρέψουν για μία ακόμη φορά να διεξαγάγουν έρευνα αιχμής και να ανταλλάξουν ιδέες και γνώσεις προς όφελος των κοινωνιών μας. Εύχομαι στις 71 κοινοπραξίες που επιλέξαμε σήμερα καλή επιτυχία στην υλοποίηση των έργων τους». Συνολικά κονδύλια ύψους 72 εκατ. ευρώ θα δώσουν στους ερευνητές τη δυνατότητα να μεταβούν στο εξωτερικό και να διευρύνουν τα δίκτυά τους, να ανταλλάξουν γνώσεις και να διεξαγάγουν έρευνα αιχμής. Χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί υπότροφοι, καθώς και τεχνικό, διευθυντικό και διοικητικό προσωπικό που συμμετέχει σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας. Μέσω των ανταλλαγών προσωπικού, οι οργανισμοί μπορούν να συνάπτουν διεθνείς συμπράξεις με άλλους κορυφαίους οργανισμούς από όλο τον κόσμο. Τα φετινά έργα καλύπτουν 655 οργανισμούς που εδρεύουν σε 84 χώρες, μεταξύ των οποίων 118 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως του ιδιωτικού τομέα, και 157 εταιρείες. Η εν λόγω πρόσκληση υποβολής προτάσεων των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie για ανταλλαγές προσωπικού ήταν η πρώτη που προκηρύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων Ευρώπη». Από το 2014, οι Δράσεις Marie Skłodowska-Curie έχουν χρηματοδοτήσει 586 έργα ανταλλαγών προσωπικού (πρώην RISE). Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.
Η Επιτροπή συγκεντρώνει απόψεις και παρατηρήσεις σχετικά με τη χορήγηση υποχρεωτικών αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας
Σήμερα, η Επιτροπή ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση σχετικά με τη χορήγηση υποχρεωτικών αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, καλώντας τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του θέματος. Ειδικότερα, η Επιτροπή αναζητά προτάσεις για την οικοδόμηση ενός πιο αποτελεσματικού και συντονισμένου συστήματος χορήγησης υποχρεωτικών αδειών στην ΕΕ, τον περιορισμό του υφιστάμενου κατακερματισμού και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης για τη διαχείριση κρίσεων όπως η πανδημία του κορονοϊού. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα συγκεντρωθούν επίσης απόψεις σχετικά με τη βελτίωση της εναρμόνισης και του συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και με την Επιτροπή. Επιπλέον, η διαβούλευση θα συγκεντρώσει απόψεις για την αξιολόγηση της διαδικασίας χορήγησης υποχρεωτικών αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με την παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων για εξαγωγή σε τρίτες χώρες, την οποία ρυθμίζει ο κανονισμός 816/2006 . Η χορήγηση υποχρεωτικών αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας δίνει στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να επιτρέψουν τη χρήση μιας εφεύρεσης κατοχυρωμένης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου του διπλώματος ευρεσιτεχνίας. Όπως επισημαίνεται στην πρόσκληση υποβολής στοιχείων που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο, η χορήγηση υποχρεωτικής άδειας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση κρίσεων, καθώς μπορεί να συμβάλει στην παροχή πρόσβασης σε βασικά προϊόντα και τεχνολογίες. Πρόκειται για μηχανισμό έσχατης ανάγκης, ο οποίος θα πρέπει να τίθεται σε εφαρμογή σε περίπτωση που δεν κατέστη δυνατή η σύναψη εθελοντικών συμφωνιών. Επί του παρόντος, εκτός από τον κανονισμό 816/2006, η νομοθεσία για την χορήγηση υποχρεωτικών αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας είναι κατακερματισμένη. Οι χώρες της ΕΕ ρυθμίζουν τα δικά τους συστήματα υποχρεωτικής χορήγησης άδειας, παρόλο που πολλές αλυσίδες αξίας λειτουργούν σε επίπεδο ΕΕ. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει ανασφάλεια δικαίου τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους χρήστες των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει το 2023 μια πρωτοβουλία για ένα πλαίσιο της ΕΕ σχετικά με τη χορήγηση υποχρεωτικών αδειών στην ΕΕ, όπως αναφέρεται στο σχέδιο δράσης του 2020 για τη διανοητική ιδιοκτησία. Στόχος της πρωτοβουλίας δεν θα είναι να καταστήσει συχνότερη τη χορήγηση υποχρεωτικών αδειών, αλλά να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος και την καλύτερη προετοιμασία της ΕΕ για την αντιμετώπιση κρίσεων σε επίπεδο ΕΕ. Η διαβούλευση θα είναι ανοικτή έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2022 και είναι διαθέσιμη στη διαδικτυακή πύλη «Πείτε την άποψή σας».
Ένωση Κεφαλαιαγορών: Η Επιτροπή δημοσιεύει εκθέσεις σχετικά με τη βελτίωση της ποιότητας των χρηματοοικονομικών συμβουλών και την παραπομπή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε εναλλακτικούς παρόχους χρηματοδότησης
Η Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα δύο εκθέσεις σχετικά με την Ένωση Κεφαλαιαγορών: μία για τη βελτίωση της ποιότητας των χρηματοοικονομικών συμβουλών και μια άλλη για την παραπομπή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε εναλλακτικούς παρόχους χρηματοδότησης. Οι εκθέσεις αυτές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου δράσης της Επιτροπής για την Ένωση Κεφαλαιαγορών 2020 και βασίζονται σε εξωτερικές διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Η πρώτη αξιολόγηση εξέτασε ένα σημαντικό ζήτημα για τις λιανικές επενδύσεις στην ΕΕ, τις πιθανές βελτιώσεις στην ποιότητα των χρηματοοικονομικών συμβουλών. Εξέτασε συγκεκριμένα τη σκοπιμότητα της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού σήματος για τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους. Η αξιολόγηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, παρά τις απαιτήσεις που θεσπίστηκαν σε επίπεδο ΕΕ, το επίπεδο των προσόντων των χρηματοοικονομικών συμβούλων εξακολουθεί να διαφέρει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των κρατών μελών. Ωστόσο, η έκθεση δεν συνιστά την καθιέρωση ενός πανευρωπαϊκού σήματος, καθώς δεν διασφαλίζεται η επιτυχής υιοθέτησή του, ενώ το διοικητικό κόστος που συνδέεται με τη δημιουργία και τη λειτουργία του πιθανώς θα είναι υψηλό. Η έκθεση προτείνει να εξεταστούν εναλλακτικές δυνατότητες για την ενίσχυση των κανόνων της ΕΕ για τους συμβούλους στο πλαίσιο της μελλοντικής στρατηγικής για τις λιανικές επενδύσεις.
Η δεύτερη αξιολόγηση εξέτασε τον τρόπο παραπομπής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε εναλλακτικούς παρόχους χρηματοδότησης. Εξέτασε ένα πιθανό σύστημα παραπομπής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο του οποίου οι τράπεζες που αρνούνται πιστώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να τις ανακατευθύνουν σε παρόχους εναλλακτικής χρηματοδότησης. Η αξιολόγηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένα δυνητικό σύστημα παραπομπής, με βάση την πρόταση για το Ευρωπαϊκό Ενιαίο Σημείο Πρόσβασης (ESAP) που βρίσκεται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση, θα αποτελούσε την πλέον υποσχόμενη οδό για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Η Επιτροπή θα περιμένει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το ESAP προτού αποφασίσει για τα επόμενα βήματα. Στόχος της Ένωσης Κεφαλαιαγορών είναι η ροή χρημάτων — επενδύσεων και αποταμιεύσεων — σε ολόκληρη την ΕΕ, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν οι καταναλωτές, οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασής τους.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δύο αξιολογήσεις, βλ. Δράσεις 5 και 8 του σχεδίου δράσης για την Ένωση Κεφαλαιαγορών στην ακόλουθη διεύθυνση: Σχέδιο δράσης του 2020 για την Ένωση Κεφαλαιαγορών: Ένωση Κεφαλαιαγορών για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις | Ευρωπαϊκή Επιτροπή (europa.eu).
Λεπτομέρειες
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- 7 Ιουλίου 2022
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- Αντιπροσωπεία στην Κύπρο