Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
Ανακοινωθέν Τύπου10 Μαΐου 2022Αντιπροσωπεία στην Κύπρο1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή εντείνει τη στήριξη προς τους εκτοπισμένους ερευνητές από την Ουκρανία

Η Επιτροπή ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη του προγράμματος MSCA4Ukraine, το οποίο αποτελεί μέρος των δράσεων Marie Skłodowska-Curie

Read-out of the weekly meeting of the von der Leyen Commission by Margrethe Vestager, Executive Vice-President of the European Commission, and Thierry Breton, European Commissioner, on the Data Act

Θα στηρίξει εκτοπισμένους ερευνητές από την Ουκρανία ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους σε ακαδημαϊκούς ή μη ακαδημαϊκούς οργανισμούς στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα θα τους επιτρέψει επίσης να επανεγκατασταθούν στην Ουκρανία για να ξαναχτίσουν την ικανότητα έρευνας και καινοτομίας της χώρας.

Με συνολικό προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ, το πρόγραμμα MSCA4Ukraine θα προσφέρει υποτροφίες σε υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς ερευνητές για να συνεχίσουν το έργο τους σε ακαδημαϊκούς και μη ακαδημαϊκούς οργανισμούς στα κράτη μέλη και σε χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη». Θα υλοποιηθεί από μια πεπειραμένη κοινοπραξία που υποστηρίζει ερευνητές που διατρέχουν κίνδυνο.

Η αντιπρόεδρος κ. Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ δήλωσε: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιφέρει πολύ μεγάλη αναταραχή στον ουκρανικό πληθυσμό. Είναι ζήτημα υψίστης σημασίας η παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στους ερευνητές. Με αυτό το νέο πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την έρευνά τους, ώστε η επιστήμη να θριαμβεύσει επί του πολέμου.»

Η επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε: «Η ουκρανική αριστεία στην έρευνα αξίζει την υποστήριξή μας σ' αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς. Με το πρόγραμμα MSCA4Ukraine, θα ενισχύσουμε περαιτέρω την αλληλεγγύη και την επιστημονική συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας και θα διασφαλίσουμε ότι οι Ουκρανοί ερευνητές μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους.»

Το νέο πρόγραμμα, που έχει περιληφθεί στην τροποποίηση του προγράμματος εργασίας του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για την περίοδο 2021-2022, θα προωθήσει την επιστημονική αριστεία, τις δεξιότητες και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας, τις ίσες ευκαιρίες και τη συμπεριληπτικότητα, καθώς και τις ελκυστικές συνθήκες εργασίας. Οι δραστηριότητες κατάρτισης θα αποτελούν μέρος της στήριξης που παρέχεται στους ερευνητές και θα επικεντρώνονται τόσο στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων που σχετίζονται με την έρευνα όσο και σε βασικές μεταβιβάσιμες δεξιότητες και ικανότητες. Όπως και στις άλλες δράσεις MSCA, το πρόγραμμα θα παρέχει οικογενειακά επιδόματα για τις οικογένειες των ερευνητών.

Το πρόγραμμα MSCA4Ukraine αποτελεί μέρος της απάντησης της ΕΕ στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην ανάγκη ταχείας δράσης για τη στήριξη των εκτοπισθέντων ερευνητών από την Ουκρανία ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουν το έργο τους στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη διαφύλαξη του συστήματος έρευνας και καινοτομίας της Ουκρανίας και της ελευθερίας της επιστημονικής έρευνας γενικότερα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις λεπτομέρειες εφαρμογής για τα ιδρύματα που επιθυμούν να φιλοξενήσουν ερευνητές στο πλαίσιο του προγράμματος θα είναι διαθέσιμες μετά το καλοκαίρι του 2022.

Ιστορικό

Η ΕΕ και οι οργανισμοί υποδοχής δράσεων Marie Skłodowska-Curie υποστηρίζουν τους ουκρανούς ερευνητές. Η Επιτροπή στηρίζει τους ερευνητές από την Ουκρανία.

Τη διαχείριση του νέου προγράμματος MSCA4Ukraine θα αναλάβουν ορισμένοι από τους οργανισμούς που συμμετέχουν στο τρέχον έργο InSPIREurope, το οποίο χρηματοδοτείται από τις δράσεις Marie Skłodowska-Curie, το οποίο παρέχει ήδη στήριξη σε ερευνητές που διατρέχουν κίνδυνο.

Στις 22 Μαρτίου 2022 η Επιτροπή εγκαινίασε την πύλη «Ευρωπαϊκός Χώρος Έρευνας για την Ουκρανία» (ERA4Ukraine), μια υπηρεσία μίας στάσης για υπηρεσίες πληροφόρησης και στήριξης σε ερευνητές με έδρα την Ουκρανία και ερευνητές που εγκαταλείπουν την Ουκρανία. Η πύλη συγκεντρώνει πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ, ανά χώρα και από μη κυβερνητικές ομάδες. Στόχος της είναι να βοηθά ερευνητές που πλήττονται να βρίσκουν στέγαση και ευκαιρίες απασχόλησης, να διευκολύνει την αναγνώριση των πτυχίων τους και να προσφέρει άλλες υπηρεσίες.

Για περισσότερες πληροφορίες

Δελτίο Τύπου Η Επιτροπή ενισχύει τον προϋπολογισμό του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», με στόχο τη στήριξη της ψηφιακής καινοτομίας καθώς και της καινοτομίας στους τομείς του περιβάλλοντος και της υγείας, και των εκτοπισμένων ερευνητών της Ουκρανίας

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα MSCA4Ukraine

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΕΕ και τους Ουκρανούς ερευνητές

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο InspirEurope

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
10 Μαΐου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο