Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
 
  • Ειδησεογραφικό άρθρο
  • 9 Οκτωβρίου 2024
  • Αντιπροσωπεία στην Κύπρο
  • 1' χρόνος ανάγνωσης

Η Επιτροπή θα επενδύσει 865 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (ΜΣΕ) για τη στήριξη ταχέων και ασφαλών δικτύων ψηφιακής συνδεσιμότητας

Σήμερα, η Επιτροπή ενέκρινε το δεύτερο πρόγραμμα εργασίας για το ψηφιακό μέρος του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) Digital.

5G network - Graphic elaborations

[Η είδηση αυτή μεταφράστηκε με αυτόματη μετάφραση. Επιστροφή στην αρχική γλώσσα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για την ποιότητα και την ακρίβεια αυτής της αυτόματης μετάφρασης. Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την αυτόματη μετάφραση]

Σήμερα, η Επιτροπή ενέκρινε το δεύτερο πρόγραμμα εργασίας για το ψηφιακό μέρος του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) Digital, το οποίο καθορίζει το πεδίο εφαρμογής και τους στόχους των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ δράσεων για τη βελτίωση των υποδομών ψηφιακής συνδεσιμότητας της Ευρώπης. Οι δράσεις αυτές θα λάβουν χρηματοδότηση περίπου 865 εκατ. EUR από το 2024 έως το 2027.

Η βελτίωση των υποδομών συνδεσιμότητας της Ευρώπης είναι θεμελιώδους σημασίας για την επίτευξη των στόχων της Ευρώπης για την ψηφιακή δεκαετία του 2030 για τη σύνδεση όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων με συνδεσιμότητα 5G και gigabit. Με την προώθηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» συμβάλλει σε έργα συνδεσιμότητας κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ και στην ανάπτυξη ασφαλών, προστατευμένων και βιώσιμων υποδομών υψηλών επιδόσεων, όπως τα δίκτυα Gigabit και 5G, σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το νέο πρόγραμμα ψηφιακών εργασιών της ΔΣΕ θα στηρίξει δράσεις στους ακόλουθους τομείς:

 

  1. Την ανάπτυξη υποδομών 5G στην Ευρώπη, τη συγχρηματοδότηση έργων μεγάλης κλίμακας που προωθούν την ανάπτυξη υποδομών Gigabit και αυτόνομων υποδομών 5G, καθώς και την ενσωμάτωση των δυνατοτήτων υπολογιστικού νέφους αιχμής και υπολογιστικής σε κάθετες τομεακές εφαρμογές, όπως η υγεία, η μεταποίηση, οι μεταφορές και η εφοδιαστική·
  2. Ανάπτυξη και σημαντική αναβάθμιση των βασικών δικτύων, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων κβαντικής επικοινωνίας και των υποβρύχιων καλωδίων, για την αύξηση των επιδόσεων, της ανθεκτικότητας και της χωρητικότητας των δικτύων συνδεσιμότητας εντός και μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και μεταξύ της Ένωσης και τρίτων χωρών·
  3. Την ανάπτυξη επιχειρησιακών ψηφιακών πλατφορμών για υποδομές μεταφορών ή ενέργειας, με τη βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας της τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεών της. Οι εν λόγω επιχειρησιακές ψηφιακές πλατφόρμες θα αξιοποιήσουν και θα ενσωματωθούν σε υφιστάμενα και αναδυόμενα ευρωπαϊκά δεδομένα, υπολογιστικό νέφος και παρυφές και υποδομές συνδεσιμότητας, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» και το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη».

 

Το δεύτερο πρόγραμμα ψηφιακών εργασιών της ΔΣΕ θα συμβάλει επίσης στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού ψηφιακού οικοσυστήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κρίσιμες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές προκλήσεις που επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, στη Λευκή Βίβλο με τίτλο «Πώς να διαχειριστείτε τις ανάγκες της Ευρώπης σε ψηφιακές υποδομές;». Η CEF Digital στοχεύει επίσης στην αύξηση της χωρητικότητας, της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας των ψηφιακών δικτύων κορμού, ιδίως των υποβρυχίων καλωδίων. Επιπλέον, θα συμβάλει στη μόχλευση δημόσιων και ιδιωτικών πόρων για την αντιμετώπιση του επενδυτικού χάσματος που εμποδίζει την ανάπτυξη δικτύων υψηλών επιδόσεων, τα οποία είναι απαραίτητα για την υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

 

Επόμενα βήματα

Η τέταρτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Ψηφιακός μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» θα δρομολογηθεί τις επόμενες ημέρες. Τα ενδιαφερόμενα μέρη θα είναι επίσης σε θέση να παρακολουθήσουν πληροφορίες ημέρες μετά την έναρξη για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις προτεραιότητες και τις κύριες πτυχές των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, καθώς και τις διαδικασίες αξιολόγησης και ανάθεσης.

 

Ιστορικό

Με προϋπολογισμό έως 2 δισ. ευρώ έως το 2027, στο πλαίσιο του προγράμματος Ψηφιακός μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη», οι δύο πρώτες δέσμες προσκλήσεων χρηματοδότησης μέχρι στιγμής 65 έργων, συμπεριλαμβανομένων 30 έργων συνδεσιμότητας για τις ψηφιακές παγκόσμιες πύλες, 17 έργων που προωθούν το 5G για έξυπνες κοινότητες και 18 έργων στον τομέα των διασυνοριακών διαδρόμων 5G.

Ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» στηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης και αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», το οποίο στηρίζει επενδύσεις σε διευρωπαϊκά ψηφιακά, μεταφορικά και ενεργειακά δίκτυα, ύψους 33,7 δισ. EUR από το 2021 έως το 2027.

 

Για περισσότερες πληροφορίες

Μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» — Πρόγραμμα εργασίας

Μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» — CEF Digital

Μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» — Εφαρμογή

 

Δηλώσεις

 

Η βελτίωση της συνδεσιμότητας μας είναι στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ. Και με αυτό το δεύτερο πρόγραμμα εργασίας στοχεύουμε να συνδέσουμε περισσότερους πολίτες και επιχειρήσεις και να δημιουργήσουμε πιο καινοτόμες υποδομές συνδεσιμότητας. Το πρόγραμμα ψηφιακών εργασιών θα επενδύσει περίπου 865 εκατ. ευρώ για τη στήριξη δράσεων για την ανάπτυξη προηγμένων υποδομών gigabit και 5G, καθώς και έργων καλωδίων κορμού. 

κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή

 

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
9 Οκτωβρίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Κύπρο