Bu yirmi yılda Euro, Avrupa ekonomilerinin istikrarına, rekabet gücüne ve refahına katkıda bulundu. En önemlisi, vatandaşların yaşamlarını iyileştirdi ve Avrupa'da ve ötesinde iş yapmayı kolaylaştırdı. Cebinizdeki euro ile birikim yapmak, yatırım yapmak, seyahat etmek ve iş yapmak çok daha kolay hale geldi.
Euro, AB entegrasyonunun ve kimliğinin bir sembolüdür. Bugün, 19 AB ülkesinde 340 milyondan fazla insan euro kullanıyor ve dolaşımda yaklaşık 1,5 trilyon Euro değerinde 27,6 milyar Euro'luk banknot bulunuyor. Euro şu anda dünyada ABD dolarından sonra en çok kullanılan ikinci para birimidir.
AB, Euronun 20. yıldönümünü kutlarken, uluslararası rolünü güçlendirme ve onu ekonominin hızlı dijitalleşmesi ve sanal para birimlerinin geliştirilmesi dahil olmak üzere yeni durumlara uyarlama çalışmalarına devam ediyor. Nakit tamamlayıcı olarak dijital euro, iyi entegre edilmiş bir ödeme sektörünü destekleyecek ve tüketicilere ve işletmelere daha fazla seçenek sunacak.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen şunları söyledi: “Avrupa halkı olarak Avrupa'yı cebimizde taşımasının üzerinden yirmi yıl geçti. Euro sadece dünyanın en güçlü para birimlerinden biri değildir. Her şeyden önce, Avrupa Birliğinin bir sembolüdür. Euro banknotlarının bir tarafında köprüler, diğer tarafında bir kapı vardır - çünkü euro'nun anlamı budur. Euro aynı zamanda geleceğin para birimidir ve önümüzdeki yıllarda dijital bir para birimi haline gelecektir. Euro da değerlerimizi ve içinde yaşamak istediğimiz dünyayı yansitıyor. Sürdürülebilir yatırımlar için küresel para birimidir. Bununla hepimiz gurur duyabiliriz.”
Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli şunları söyledi: “Euro, Avrupa Birliği içinde barışı ve entegrasyonu teşvik etmeye yönelik iddialı bir siyasi bir projenin somutlaşmış halidir. Ancak euro aynı zamanda Avrupa'nın ekonomik, sosyal ve politik modelini zamanımızın dönüşümleri karşısında korumak ve yeniden başlatmak için bir koşuldur. Euro, tarihi bir siyasi vizyonun, tek bir pazar için tek bir para birimine sahip birleşik bir kıtanın eski bir vizyonunun meyvesini veren bir semboldür.”
Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel şunları söyledi: “Euro çok yol kat etti - bu gerçek bir Avrupa başarısı. Euro'nun kim olduğumuzun bir parçası haline geldiğini bile söyleyebilirim. Ve kendimizi Avrupalılar olarak nasıl gördüğümüz. Zihniyetimizin bir parçası. Ve Avrupa ruhumuzun bir parçası. Euro, hepimizin Avrupa vatandaşlarına aittir. Ancak bu sadece AB sınırlarımız içinde bir başarı değil. Aynı zamanda uluslararası sahnede demir attı. Krizlere rağmen euro, Avrupa'nın birlik ve istikrarının sembolü olarak dirençli olduğunu kanıtladı. Ve bu hiçbir zaman COVID-19 döneminden daha doğru olmamıştı. Euro, istikrarın temel taşı olarak hizmet etti. Birlik için istikrarlı bir varlık. Euro aynı zamanda toparlanmamızı da sağlıyor. Sürdürülebilir kalkınma, kaliteli işler ve inovasyonun tüm potansiyelini ortaya çıkarmamaya destek oluyor.”
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, şunları söyledi: "Elimizde tuttuğumuz Euro, dünya çapında bir istikrar ve güven işareti haline geldi. Yüz milyonlarca Avrupalı ona güveniyor ve her gün onunla işlem yapıyor. Dünyanın uluslararası alanda en çok kullanılan ikinci para birimidir. Avrupa Merkez Bankası Başkanı olarak, fiyat istikrarını korumak için çok çalışmaya devam edeceğimize söz veriyorum. Ayrıca o banknotların çehresini yenileyeceğimize ve onlara dijital bir boyut kazandıracağımıza da söz veriyorum.”
Eurogroup Başkanı Paschal Donohoe şunları söyledi: “Euro, büyük ekonomik zorluklarla başa çıkma konusundaki cesaretini kanıtladı. Özellikle, COVID 19 pandemisine verdiğimiz yanıt, euroyu paylaşarak toplu olarak bireysel olarak yapabileceğimizden daha fazlasını başarabileceğimizi gösterdi. Euro, son 20 yılda temellerini güçlendirdi. Şimdi, daha düşük karbonlu bir geleceğe geçiş için euroyu küresel para birimi haline getirmek için bu temeller üzerine inşa etmemiz gerekiyor.”
Uzun bir yolculuk
Euro, 1960'ların sonlarında Ekonomik ve Parasal Birlik konusundaki erken tartışmalardan çok yol kat etti. Tek bir para birimine yönelik belirli adımlara ilk olarak 1988 yılında Delors Komitesi tarafından yaklaşıldı. 1992'de Maastricht Antlaşması, siyasi liderlerin Üye Devletlerin tek para birimini benimsemek için karşılaması gereken kriterleri imzalamasıyla euroya geçişte belirleyici bir an oldu. İki yıl sonra, Avrupa Para Enstitüsü (APE), Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) euro bölgesinde para politikası sorumluluğunu üstlenmesi için Frankfurt'ta hazırlık çalışmalarına başladı. Sonuç olarak, 1 Haziran 1998'de AMB faaliyete geçti.
Euro, 1999 yılında, 11 Üye Devlette finansal piyasalarda muhasebe para birimi olarak kullanılmaya başlandı ve elektronik ödemeler için kullanıldı. Nihayet 1 Ocak 2002'de Avusturya, Belçika, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz ve İspanya ulusal banknotlarını ve madeni paralarını euroya çevirdi. Slovenya 2007'de Euro bölgesine katıldı, onu Kıbrıs ve Malta (2008), Slovakya (2009), Estonya (2011), Letonya (2014) ve Litvanya (2015) izledi. Şu anda Hırvatistan, tüm yakınsama kriterlerini yerine getirmesi koşuluyla 1 Ocak 2023'te yapmayı planladığı euro bölgesine katılma hazırlık adımlarını atıyor.
Vatandaşlar ve işletmeler için yirmi yıllık kazanım
Euro, Avrupa'ya, özellikle vatandaşları ve işletmelere birçok fayda sağladı. Tek para birimi fiyatların sabit kalmasına yardımcı oldu ve euro bölgesi ekonomilerini döviz kuru dalgalanmalarından korudu. Bu, Avrupalı ev alıcılarının, işletmelerin ve hükümetlerin borç para almalarını kolaylaştırdı ve Avrupa içinde ve tüm dünyada ticareti teşvik etti. Euro ayrıca döviz bozdurma ihtiyacını ortadan kaldırdı ve para transferi maliyetlerini azalttı, seyahat etmek ve çalışmak, okumak veya emekli olmak için başka bir ülkeye taşınmayı kolaylaştırdı.
Avrupalıların büyük bir çoğunluğu tek para birimini destekliyor. En son Eurobarometer'e göre, Euro bölgesindeki vatandaşların %78'i Euro'nun AB için iyi olduğuna inanıyor.
Güçlendirilmiş uluslararası bir rol
Euro, uluslararası para sistemindeki en önemli ikinci para birimidir. İstikrar ve güvenilirliği, onu uluslararası bir fatura para birimi, bir değer deposu ve döviz rezervlerinin yaklaşık %20'sini oluşturan bir rezerv para birimi haline getirdi. Dünya çapında yaklaşık 175 milyon insana ev sahipliği yapan diğer altmış ülke ve bölge, para birimi olarak Euro'yu kullanmayı veya kendi para birimini Euro'ya sabitlemeyi seçti. Bugün euro, küresel sınır ötesi ödemelerin neredeyse %40'ı ve AB'nin ihracatının yarısından fazlası için kullanılıyor.
2008 küresel mali krizinden ve müteakip ülke borcu krizinden bu yana AB, Ekonomik ve Parasal Birliği güçlendirmeye ve derinleştirmeye devam etti. AB'nin benzeri görülmemiş kurtarma planı NextGenerationEU, euro bölgesinin ekonomik direncini daha da artıracak ve ekonomik yakınsamayı artıracak. NextGenerationEU kapsamında yüksek kaliteli tahvil ihracı, AB'nin sermaye piyasalarına önemli ölçüde derinlik ve likidite katacak ve onları ve euroyu yatırımcılar için daha çekici hale getirecek. Euro aynı zamanda yeşil yatırım için önde gelen para birimidir: dünyadaki yeşil tahvillerin yarısı euro cinsindendir ve bu rakam, NextGenerationEU'yu finanse etmek için çıkarılan yeni yeşil tahviller sayesinde yükseliyor.
Euro'nun uluslararası rolünü daha da geliştirmek için Komisyon, euro cinsinden yatırımları teşvik etmek, euronun faturalandırma ve para birimi olarak kullanılmasını kolaylaştırmak ve daha geniş kullanımının önündeki engellerin daha iyi anlaşılmasını teşvik etmek için sosyal yardım girişim başlattı. Bu erişim, AB'nin bölgesel ve küresel ortak ülkelerindeki kamu ve özel sektör, mali düzenleyici kurumlar ve kurumsal yatırımcılar ile diyaloglar, çalıştaylar ve anketler şeklini alacak.
Daha Fazla Bilgi için
Detaylar
- Yayın tarihi
- 3 Ocak 2022
- Yazar
- Representation in Cyprus